Σάββατο 1 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιατί ψηφίζω ΚΚΕ
Για το «βιος» μας!

Της Ναταλίας ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ*

Από το θησαυρό της αντιστασιακής ιστοριογραφίας της αθάνατης συγγραφέα Μέλπως Αξιώτη (τόμος Γ΄των απάντων της)σταχυολογούμε τη μαρτυρία: «... Θα μπορούσε να λέγαμε για την Τσάτσα Πανάγιω που ανέβαινε στο βήμα και εμίλαγε στη Συνδιάσκεψη κι ολωνών οι καρδιές ορκίζονταν αντίσταση».

«Οι Γερμανοί με τους προδότες, αφού κάψανε σπίτια και εκτέλεσαν τρεις άντρες, μαζέψανε τα πράγματα του κόσμου στην πλατεία. Φωνάζει τα αετόπουλα η Πανάγιω να παν να ξεσηκώσουν τις γυναίκες, κι άμα μαζεύτηκαν, τους λέει:"Βρε γυναίκες δε θα καμ-με τίποτας; Τοιμάστε καζμάδες για να γλιτώσαμι το βιος". Και χεμούν οι γυναίκες με ρόπαλα και με τσαπιά και μπρος τους η Πανάγιω. "Απάνου τσ' λέου γυναίκες!-"Μα δεν είνι γυναίκες, μ' λεν, είμαστε οι πιότερες γριές!" "Απάνου τσ' γριές! Φνάζω, κι ριχνόμαστι απάνου τσ'κι τσ'τάμπιξαν τσ'γριές καταγής. Και μας βάζανι τα πιστόλια στα στήθια και βαρούσι του πυροβόλου, μα μεις δε σκιαζόμασταν. Απάνου τσ' φουνάζουμι κι ούλου απάνου τσ' χιμούσαμι. Κι του γλιτώσαμ' του βιος!"

Πριν λίγες μέρες πέρασαν απ' το Λιτόχωρό μας οι φασίστες της Pax americana, μ' όλα τα φονικά φουσάτα τους, ίσια κι ολοταχώς για τη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία, ένα χρόνο μετά τους άνανδρους βομβαρδισμούς για να την ξεθεμελιώσουν. Κι επειδή όλο και κάτι μένει, ξαναγυρίζουν τώρα να ολοκληρώσουν το χαλασμό, δριμύτεροι!

Ο λαός μας λέει! «Οταν τα τούμπανα βαράνε στου γείτονά σου την αυλή, καρτέρα τα και στη δική σου».(Το περιμένουμε κι αυτό!)

Σήμερα, ο δικός μας λαός καλείται να δώσει το "παρών" του σε μια μάχη αναίμαχτη και ειρηνική, μα κρίσιμη, βαρυσήμαντη και ιστορική: τις εκλογές! Χρέος ιερό όλων μας να δώσουμε την ψήφο μας στο κόμμα του λαού: Το ΚΚΕ! Θέλει ενίσχυση το κόμμα μας, για να δημιουργηθεί ρήγμα στο δικομματισμό. Κι αυτό δεν είναι ακατόρθωτο! Αρκεί οι καρδιές ολωνών μας να δονούνται από την ιστορία της Αντίστασης. Οπως διδάσκει κι η Πανάγιω!

Η αθάνατη ΕΑΜική Εθνική μας Αντίσταση μάς διδάσκει από την αέναη πηγή της ιστορίας της και τα άπειρα παραδείγματα των ηρωικών αγωνιστών της, αντρών και γυναικών. Από τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη ως την Ηλέκτρα μας κι ως την Πανάγιω, και το τελευταίο αετόπουλό μας που βίγλιζε από τα κορφοβούνια και τα τρίστρατα μην ξεκαμπίσει ο Γερμανός, να μεταδώσει το επείγον μήνυμα. Να τρέξει ο ΕΛΑΣ. Και όχι μόνο. Ητανε και τα Χαϊδάρια και τα μονοδέντρια. Και το Σκοπευτήριο! Και τα ολοκαυτώματα-θυσιαστήρια! Σπαρμένα απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη τη ματοβαμμένη πατρίδα.

Σήμερα με τούτη την εκλογική μάχη στέλνουμε μήνυμα - έκκληση σ' όλους τους Ελληνες, σ' όλες τις Ελληνίδες: γιαγιάδες, μανάδες κι όλες τις νεώτερες εργαζόμενες, σπουδάστριες, φοιτήτριες, επιστήμονες που αγωνίζονται μέσα απ' τους συλλόγους, τα σωματεία και τις ομοσπονδίες τους. Να δονηθούν από το ηρωικό μεγαλείο της εποποιίας της Νεοελληνικής Ιστορίας μας που μόνο με το '21 μπορεί να συγκριθεί! Και να απαντήσουν στο ιερό χρέος τους, με ψήφο στο ΚΚΕ!

Είμαστε το μισό τ' ουρανού. Και στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα αγωνιστήκαμε δίπλα στους συναγωνιστές μας ισότιμα και ισάξια, μ' αναγνωρισμένη τη συμβολή μας στον αγώνα και την ισοτιμία μας, για πρώτη φορά στην ιστορία. Τώρα, μόνο την ψήφο τους ζητάμε. Και είναι χρέος ιερό να τη δώσουν όπου κι αν βρίσκονται, στο Κόμμα του λαού, το ΚΚΕ!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ποτέ κανείς δε μας κατανόησε και δε μας αναγνώρισε, παρά μόνο το ΚΚΕ - ΕΑΜ! Χρέος μας να το τιμήσουμε με την καθολική μας ψήφο. Να δυναμώσουμε το κόμμα του λαού, που είναι ο μόνος λαϊκός αγωνιστικός εκφραστής του συμφέροντός μας. Και το 'χει αποδείξει με τη συνεπή ογδοντάχρονη ματωμένη ιστορία του. Γιατί, ουσιαστικά, το ΚΚΕ ήταν όχι μόνο ο εμπνευστής και ηγέτης του αντιστασιακού αγώνα, αλλά και ο αιμοδότης του!

Και τώρα, μόνο το ΚΚΕ, το κόμμα του λαού έχει τη δυνατότητα να μας σώσει από τα φοβερά δεινά που πριονίζουν την ανθρώπινη οντότητά μας: τη λιτότητα, την ανεργία, τ' αρπαγμένα εργασιακά μας δικαιώματα, τις περικομμένες κοινωνικές παροχές, και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!

Ολες και όλοι ψηφίζουμε ΚΚΕ για να σώσουμε το "βιος μας", στην κυριολεξία και τη μεταφορά.

Εμπρός για τη νίκη! Με τη λεβεντιά της ηρωικής Πανάγιως που ακούσαμε. Για το «βιος» μας!....

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμα περισσότερες να μπουν στη μάχη για την ισχυροποίηση του Κόμματος(2019-04-13 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ(2012-07-21 00:00:00.0)
Πανηγυρικός για τον Δημοκρατικό Στρατό(2006-07-16 00:00:00.0)
ΤΗΛΕΠΑΘΗ(2005-02-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2001-11-09 00:00:00.0)
Μακρονήσι και κεκτημένο δικαίωμα(1997-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ