Σάββατο 1 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη δίωξη

Avaton

Η κατακραυγή και λαϊκή καταδίκη φαίνεται πως θα συνοδεύει για καιρό τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλο, αφού συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πολιτική δίωξη που άσκησε σε βάρος του «Ριζοσπάστη», μια δίωξη για την οποία την ευθύνη φέρει ολόκληρη η κυβέρνηση που τη στήριξε και την κάλυψε αν δεν την υπέθαλψε. Μια δίωξη, που αποτέλεσε βαριά προσβολή στα δημοκρατικά και προοδευτικά αισθήματα του ελληνικού λαού, αφού στόχευσε στην καρδιά των δημοκρατικών του δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η ενέργεια αυτή του Ε. Γιαννόπουλου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ καταδικάστηκε δριμύτατα και όλοι, όσοι κατανόησαν πως η επίθεση αρχίζει αλλά δε σταματά στο «Ρ», άπλωσαν γύρω του ασπίδα προστασίας, δηλώνοντας έτοιμοι τη συμπαράστασή τους να την αποδείξουν και εμπράκτως, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Βολή κατά της ελευθεροτυπίας

Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Τεγέας, Αργύρης Γιόκαρης και Χρήστος Παγώνης αντίστοιχα, μας απέστειλαν την παρακάτω δήλωση: «Καταδικάζουμε τον κυβερνητικό αυταρχισμό όπως αυτός εκδηλώνεται κατά της ελευθερίας του Τύπου με τις αγωγές του κ. Γιαννόπουλου εναντίον του "Ριζοσπάστη". Παρόμοιες ενέργειες και μάλιστα από τον υπουργό Δικαιοσύνης βάλλουν κατά της ελευθεροτυπίας και στερούν το δικαίωμα πληροφόρησης των πολιτικών από μία ιστορική εφημερίδα, που πάντα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων».

Σηματοδοτεί άσχημες εξελίξεις

Με ανακοίνωσή της η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Γαλατσίου καταδικάζει τη δίωξη σε βάρος του «Ρ», σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση ενός υπουργού, αλλά σηματοδοτεί τις προθέσεις και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Πρόκειται για προμήνυμα του τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

«Ο αυταρχισμός σε όλο του το μεγαλείο, παράλληλα με τον πιο χυδαίο αντικομμουνισμό», καταγγέλλει η Δημοτική Κίνηση και συνεχίζοντας υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση Σημίτη προ πολλού έκανε τις επιλογές της. Τώρα, μένει να κάνει τις δικές του και ο λαός, με τις τόσες αγωνιστικές, μέχρι αυτοθυσίας, παραδόσεις του. Μια νέα περίοδος αντίστασης και αγώνα ξανοίγεται για τον καθένα με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει».

Να σταματήσει η δίωξη

Οι ΝΕ Τρικάλων των Οργανώσεων της ΠΕΑΕΑ, της ΠΕΕΠΠ και της ΠΕΑΤΑΘ καταγγέλλουν εξ ονόματος και των χιλιάδων μελών τους, με οργή και αγανάκτηση την αντιδημοκρατική δίωξη του «Ρ» από τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλο και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνολικά.

Οι οργανώσεις δηλώνουν την απόφαση των αντιστασιακών του νομού να σταθούν ακλόνητοι συμπαραστάτες της εφημερίδας και του λαού συνολικά στους αγώνες τους για την επίλυση των προβλημάτων του. Τέλος, ζητάνε την άμεση παύση της δίωξης.

Καταδικάζουν οι σπουδαστές

Το ΔΣ του ΣΔΟ ΤΕΙ Χαλκίδας, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την επιχείρηση φίμωσης του Τύπου από την κυβέρνηση Σημίτη που βρίσκεται στο «τελικό στάδιο της εκσυγχρονιστικής παρακμής».

«Η κυβερνητική πολιτική - τονίζεται - σέρνοντας καθημερινά στα δικαστήρια κάθε φωνή αντίστασης έβαλε στο στόχαστρο την εφημερίδα "Ριζοσπάστης". Το φαινόμενο της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής της χώρας δεν είναι κάτι καινούριο για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης καταγγέλλεται το «παρελθόν» της κυβέρνησης Σημίτη σε αυταρχικές ενέργειες, θυμίζοντας τις διώξεις σε βάρος αγωνιστών εργατών, μαθητών, αγροτών, φιλειρηνιστών. Τέλος, απαιτεί «το δικαίωμα στην ελευθεροτυπία, στην άσκηση πολιτικής κριτικής, στο δικαίωμα της άλλης άποψης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκαλύφθηκε και απομονώθηκε ο αυταρχισμός(2000-04-03 00:00:00.0)
Επικίνδυνες και απαράδεκτες ενέργειες(2000-03-20 00:00:00.0)
Πρωτοφανέρωτες οι ενέργειες του υπουργού(2000-03-08 00:00:00.0)
Ανοσιούργημα η δίωξη μιας εφημερίδας(2000-03-05 00:00:00.0)
Νέα μήνυση Γιαννόπουλου κατά του «Ριζοσπάστη»!(2000-01-28 00:00:00.0)
Αγωνιστική συμπαράσταση στην εφημερίδα μας(2000-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ