Σάββατο 1 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Στις 9 Απρίλη διαδηλώνουμε με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στο χέρι

Μεγάλη η επιτυχία της χτεσινής προεκλογικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ στο Αγρίνιο

Τους κομμουνιστές, τους γνωρίζουν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας μέσα από τους αγώνες
Τους κομμουνιστές, τους γνωρίζουν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας μέσα από τους αγώνες
Σε μεγάλη συγκέντρωση στο Αγρίνιο μίλησε χτες ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στο νομό. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο καθηγητής της Παντείου, Γιώργος Ρούσης, υποψήφιος με το ΚΚΕ στη Β' Αθήνας. Παίρνοντας το λόγο ο Σπύρος Στριφτάρης, τόνισε, ανάμεσα στ' άλλα, τα παρακάτω:

«Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Στις 9 του Απρίλη μπορεί και πρέπει να μιλήσει ο λαός. Να σηκώσει το μπόι του ο εργάτης, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο άνεργος. Να μιλήσει ο απλήρωτος και χρεωμένος αγρότης, ο βιοτέχνης, ο επαγγελματίας, ο μικρέμπορας. Να υψώσει φωνή αντίστασης και διαμαρτυρίας ο νέος και η νέα. Να πουν το "φτάνει πια" οι άνθρωποι των Γραμμάτων, της Τέχνης και του πολιτισμού. Οι φίλοι της ειρήνης, οι πραγματικά διεθνιστές.

Είναι μια μέρα που μπορεί να γίνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο απ' όλους μας, χωρίς να κινδυνεύουμε να μας μηνύσουν στον εισαγγελέα για "παρακώλυση συγκοινωνιών" ή για διατάραξη της "οικιακής γαλήνης". Είναι μια μέρα που όλοι μας να διαδηλώνουμε με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και των συνεργαζομένων στο χέρι και να τα φτάσουμε στην κάλπη. Και να είναι πολλά-πάρα πολλά.

Καθένας και καθεμιά μας από σήμερα και μέχρι τις 9 του Απρίλη πρέπει να σκεφτούμε, αν έχουμε το δικαίωμα απέναντι στα παιδιά μας, στη δουλιά μας στην ίδια τη ζωή μας να δώσουμε την ευκαιρία στους "τζάμπα μάγκες" ή "στους καθεστωτικούς", όπως αποκαλούνται μεταξύ τους οι κοκορομάχοι του δικομματισμού, να πανηγυρίζουν για τα ψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν και οι δυο τους, ανεξάρτητα ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα. Γιατί, αυτό που τελικά θα μετρήσει για τα μεγάλα αφεντικά μέσα έξω από την Ελλάδα είναι αυτό ακριβώς».

Εχουν ήδη υπογράψει

«Οσο για το ποιος θα 'ναι πρώτος», συνέχισε ο ομιλητής, «λίγο τους ενδιαφέρει, γιατί και οι δυο τους έχουν υπογράψει ότι θα αγωνιστούν, να αυξήσουν τα κέρδη των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των αεριτζήδων από τη μια και να καταπνίξουν κάθε αντίσταση στα σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της λεγόμενης ΕΕ. Εχουν ήδη υπογράψει το ξεπούλημα των λιμανιών, των αεροδρομίων, των εθνικών δρόμων, αλλά και της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των πετρελαίων. Εχουν ήδη συμφωνήσει να αποδιαρθρώσουν το ασφαλιστικό σύστημα, να προχωρήσουν στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Εχουν, με λίγα λόγια, υποσχεθεί στα αφεντικά τους, ότι θα τους εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη, μεγαλύτερη ασυδοσία. Γι' αυτό και τα αφεντικά τους στηρίζουν με νύχια και με δόντια.

Είναι καιρός ν' αναρωτηθούμε όλοι πού βρίσκουν τόσα χρήματα και ξοδεύουν, για να οργανώνουν εκδηλώσεις που θυμίζουν "ρωμαϊκή εποχή", που οι άρχοντες προσέφεραν "άρτον και θεάματα" στους σκλάβους.Ε, λοιπόν, κάθε εργαζόμενος, ο αγρότης, ο επαγγελματίας, ο μικρέμπορας και βιοτέχνης, ο κάθε νέος και νέα, ας αφήσει την αγωνία για το ποιος θα είναι πρώτος στους ίδιους τους κοκορομάχους και τα αφεντικά τους.

Και πώς μπορεί άραγε, να νιώσει νικητής ο άνεργος, ο μεροκαματιάρης, ο καταχρεωμένος αγρότης, ο ταπεινωμένος νέος και νέα, γιατί κέρδισε τις εκλογές ο Σημίτης ή ο Καραμανλής; Τούτο ή εκείνο τ' αφεντικό; Γιατί εκείνοι που θα χαρούν πιο πολύ και από τον νικητή, για τα μεγάλα ποσοστά των δυο του δικομματισμού θα 'ναι τα μεγάλα τους αφεντικά ανεξάρτητα σε ποιον έδειξαν τη συμπάθειά τους. Πώς μπορεί να νιώσει νικητής ο γονιός, ο πατέρας και η μάνα, του μαθητή ή της μαθήτριας που το εκπαιδευτικό σύστημα του ΠΑΣΟΚ τους έριξε στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, χωρίς καμία προοπτική ούτε για σπουδές ούτε για επαγγελματική κατάσταση. Πώς μπορεί να αισθάνεται νικητής αυτός που θέλει το μισό οικογενειακό προϋπολογισμό για τα φροντιστήρια των παιδιών του;Γιατί ο άνεργος πτυχιούχος να χαίρεται, επειδή αυτοί που τον οδήγησαν με την πολιτική τους στην ανεργία κέρδισαν τις εκλογές;

Κάντε τώρα το βήμα

«Ολοι λοιπόν εμείς», σημείωσε στη συνέχεια ο Σπύρος Στριφτάρης, «που δε λαδωθήκαμε από το σύστημα, που δεν είμαστε παρατρεχάμενοι και τρωκτικά του δημόσιου και Ευρωπαϊκού χρήματος, δεν έχουμε κανένα λόγο να ενδιαφερόμαστε για το ποιος αγαπημένος του κατεστημένου θα κόψει πρώτος το νήμα.

Εμείς το λέμε καθαρά. Νικητής μπορεί να νιώσει ο λαός μόνο αν το συνολικό ποσοστό των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πέσει όσο το δυνατόν πιο κάτω από τις εκλογές του 1996, ακόμα καλύτερα κάτω και από τις Ευρωεκλογές. Και είμαστε σίγουροι ότι πολλοί και από σας το ίδιο σκέπτεστε.Κάντε, λοιπόν, τώρα το βήμα και εκφράστε αυτό του σκέπτεστε στην κάλπη, ψηφίστε ΚΚΕ, τώρα!

Νικητής ο λαός μπορεί να αισθανθεί αν δυναμώσει το αντίπαλο δέος. Και το αντίπαλο δέος σ' αυτή την πολιτική δεν μπορεί να είναι ούτε ο ΣΥΝ, ούτε το ΔΗΚΚΙ. Και δεν μπορούν, γιατί και οι δύο θέλουν όπως λένε να μη βγει αυτοδύναμο κανένα κόμμα, για ν' αναγκαστεί το ΠΑΣΟΚ να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΔΗΚΚΙ, όπως λένε ο πρόεδρος και τα στελέχη του, ή για να ανοίξει ο δρόμος για "κεντροαριστερές λύσεις", δηλαδή η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων.Δε θέλουν δηλαδή να ηττηθεί ο δικομματισμός πολιτικά, αλλά μόνο εκλογικά, για να μοιραστούν τις καρέκλες στη δημόσια διοίκηση και τα Υπουργεία. Γιατί αλήθεια, ποιος απ' αυτούς πιστεύει ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θ' αλλάξει πολιτική αν σχηματίσει κυβέρνηση με τον ΣΥΝ ή το ΔΗΚΚΙ ή και τους δύο μαζί; Και αν ήταν διατεθειμένη η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να το κάνει, γιατί να μην το κάνει από μόνη της;

Και πού η σοσιαλδημοκρατία άλλαξε πολιτική, γιατί συνεργάστηκε μ' άλλα κόμματα; Μήπως στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στη Δανία; Πουθενά φυσικά. Κανένα κόμμα ακόμη και τα κομμουνιστικά που συμμετέχουν σε κυβερνήσεις ή στηρίζουν κυβερνήσεις εμπόδισαν τους Γάλλους σοσιαλδημοκράτες να βομβαρδίσουν το γιουγκοσλάβικο λαό. Μήπως τους εμπόδισαν να πάρουν μέτρα για την Παιδεία παρόμοια μ' αυτά που παίρνει και το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και αναγκάζουν εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, να βρίσκεται αυτές τις μέρες στους δρόμους; `Η μήπως οι κομμουνιστές του σύντροφου Κοσούτα εμπόδισαν τον κ.Ντ' Αλέμα να μειώσει τις συντάξεις και τους μισθούς και να παραδώσει τη βάση του Αβιάνο να γίνει το ορμητήριο των αμερικανοευρωπαϊκών αεροπλάνων, που έσπειραν το θάνατο και φρίκη στο γιουγκοσλαβικό λαό.

Στ' αλήθεια υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα πάρει πίσω τις υπογραφές της, θ' αλλάξει πχ. το πρόγραμμα σύγκλισης ή διατηρησιμότητας στην ΟΝΕ που πρόσφατα υπέβαλε στην Επιτροπή της ΕΕ, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Θα πάρει πίσω την υπογραφή της για το μισθοφορικό στρατό και το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, που εξουσιοδοτεί εν λευκώ τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές να χαράζουν εκ νέου τα σύνορα στα Βαλκάνια; `Η μήπως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει το 8ωρο, θα ενισχύσει το ασφαλιστικό σύστημα, θα εναντιωθεί στην ΚΑΠ της ΕΕ που χρόνο με τον χρόνο ερημώνει την ύπαιθρο και στέλνει το 3% του αγροτικού πληθυσμού να βρει αλλού δουλιά; Να γιατί λέμε ότι η ψήφος που δεν πάει στο ΚΚΕ, δεν είναι ούτε ψήφος αμφισβήτησης του δικομματισμού, αλλά ούτε και ψήφος διαμαρτυρίας. Απεναντίας είναι ψήφος που ενισχύσει το δικομματισμό, αφού ο ένας πόλος του παραμένει στην εξουσία και με βαρύνουσα σημασία.

Να γιατί σας λέμε ότι αντίπαλο δέος σ' αυτή την πολιτική είναι το ΚΚΕ. Αν, λοιπόν, θέλετε και νομίζουμε ότι όλοι θέλουμε, να έχουμε ένα γερό αταλάντευτο συνεπή και πρωτοπόρο σύμμαχο για ν' αντιμετωπίσουμε τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα πράσινη ή μπλε, την αδέξια δεξιά του κ.Καραμανλή, όπως λέει ο Κ.Σημίτης, ή -την επιδέξια δεξιά του κ.Σημίτη όπως λέμε εμείς στις 9 του Απρίλη, δαγκωτό ΚΚΕ»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ...αντιδεξιός ΣΥΝ(2007-11-25 00:00:00.0)
Συμμαχίες που «βγάζουν» από το δικομματισμό(2002-12-10 00:00:00.0)
Λαϊκό συμφέρον η στήριξη του ΚΚΕ(2002-07-13 00:00:00.0)
Τώρα το μεγάλο βήμα με ψήφο στο ΚΚΕ(2000-04-06 00:00:00.0)
Η αποκάλυψη μιας αλήθειας(1996-09-15 00:00:00.0)
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ(1996-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ