Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γραμμή πυρός η Ελλάδα

Στην πρώτη γραμμή πυρός του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, τοποθετείται η Ελλάδα. Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί μια «κινδυνολογία» από τις δυνάμεις που αντιτάσσονται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Προκύπτει από τους ίδιους τους επικεφαλής των ιμπεριαλιστικών επιτελείων αλλά και από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που προετοιμάζει τις Ενοπλες Δυνάμεις για να μπορούν να ανταποκριθούν σε έναν τέτοιο ρόλο.

Είναι οι προχτεσινές δηλώσεις από το Βερολίνο του διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανού στρατηγού Τζέιμς Τζόουνς, που εντάσσει τη Βόρεια Αφρική στα σχέδια για επέκταση του «αντιτρομοκρατικού πολέμου». Είναι οι πρόσφατες δηλώσεις από την Αθήνα του απερχόμενου γγ του ΝΑΤΟ, λόρδου Τζ. Ρόμπερτσον, για το ρόλο της Ελλάδας. Είναι και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, που συνεδριάζει σήμερα στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τη ΝΑΤΟική «μεταρρύθμιση» των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Αμερικανό στρατηγό, «στην Αφρική παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση να δημιουργηθούν καταφύγια για τρομοκράτες, εμπόρους όπλων μαζικής καταστροφής και γενικά για ανθρώπους που εμπλέκονται σε διεθνείς παράνομες δραστηριότητες». Μάλιστα, η στόχευσή του δείχνει καθαρά τη Βόρεια Αφρική και τις ακτές της στη Μεσόγειο. Ετσι, κατονομάζει το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αλγερία ως «περιοχές όπου δεν επικρατεί κανένας νόμος και είναι δυνατό να προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες».

Με τις δηλώσεις αυτές δένουν «αρμονικά» τα όσα είχε πει στις 23 του Οκτώβρη στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ. «Αυτή η περιοχή - είχε πει - η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ στο παρελθόν, είναι αυτή τη στιγμή, το μέτωπο, η πρώτη γραμμή του αγώνα μας και εδώ διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο η Ελλάδα, προασπιζόμενη την ελευθερία και τη δημοκρατία σ' αυτή την περιοχή του κόσμου». Δεν υπάρχει, λοιπόν, αμφιβολία για το ρόλο που έχουν δώσει στη χώρα μας τα «γεράκια» της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Η ελληνική κυβέρνηση συνεπής, όπως πάντα, στην πολιτική συμμετοχής στην ιμπεριαλιστική δράση, προετοιμάζει τις Ενοπλες Δυνάμεις γι' αυτό το ρόλο. Η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έρχεται να κλείσει τον κύκλο αυτής της προετοιμασίας. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι οι μεταρρυθμίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις, που εστιάζονται στη μετατροπή τους σε «ευέλικτες», «ταχυκίνητες» και στελεχωμένες από «επαγγελματίες οπλίτες», όπως ακριβώς επιτάσσουν τα ΝΑΤΟικά κελεύσματα.

Οπως ακριβώς το είχε αναγγείλει κατά την προαναφερθείσα επίσκεψη-επιθεώρηση στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ. «Ο κ. Παπαντωνίου - είχε πει - έχει εκδηλώσει τη δέσμευσή του υπέρ του εκσυγχρονισμού και της αναδιάρθρωσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της αναθεώρησης της αμυντικής πολιτικής και στον πιο ευέλικτο, πιο σύγχρονο ελληνικό στρατό».

Προφανώς, προσβλέπει σε έναν τέτοιο στρατό όχι για να καλύπτει τις ανάγκες αμυντικής θωράκισης της Ελλάδας αλλά για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ. Αυτό το ρόλο επιφυλάσσουν για τις Ενοπλες Δυνάμεις, αυτό το επικίνδυνο μέλλον προδιαγράφουν για τον ελληνικό λαό. Στο χέρι του είναι να το εμποδίσει. Μπορεί και πρέπει να το κάνει με κάθε πρόσφορο μέσο και πρωταρχικά με την καταδίκη, και με την ψήφο, της πολιτικής της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωμένες με τα μπούνια σε επικίνδυνους σχεδιασμούς(2017-09-14 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ για τον πλούτο Αφρικής και Μέσης Ανατολής(2016-12-13 00:00:00.0)
Αυξάνεται η ένταση(2008-07-16 00:00:00.0)
Αντιμετώπιση διαδηλωτών από στρατονόμους(2006-06-17 00:00:00.0)
Παρακλάδι της CIA και συνεργάτης του ΝΑΤΟ ο... προσωρινός ανάδοχος(2003-03-01 00:00:00.0)
Πάνω απ'όλα το ΝΑΤΟ(2002-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ