Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Είναι και «φτωχολόγιο»

Γρηγοριάδης Κώστας

Βεβαίως και είναι «επιδοματολόγιο» -όπως γράφει η χτεσινή «Αυγή»- το προτεινόμενο από την κυβέρνηση νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Βεβαίως και διατηρεί τη μέχρι σήμερα λογική των ανισοτήτων και διακρίσεων. Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, περί αυξήσεων από 5% έως 10%, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Τα προαναφερόμενα ποσοστά αφορούν στις μεικτές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, όχι όμως και στα χρήματα, που θα πάρουν στα χέρια τους. Τα τελευταία προβλέπεται να είναι ελάχιστα (1 έως 3%) πάνω απ' όσα εισπράττουν σήμερα. Κι αν ψηφιστεί, το νέο μίνι ασφαλιστικό, το οποίο προβλέπει επιπλέον εισφορά 2% για το επικουρικό στο σύνολο των αποδοχών, τότε οι όποιες αυξήσεις μηδενίζονται, ενώ θα υπάρξουν και κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, που θα πάρουν λιγότερα χρήματα από σήμερα.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί η «Αυγή» δε σημειώνει τη σοβαρότατη αυτή πλευρά του νέου μισθολογίου. Μήπως, θεωρεί, ότι το ύψος των προτεινόμενων αποδοχών είναι ικανοποιητικό και αρκεί για την κάλυψη των στοιχειωδών έστω σύγχρονων αναγκών; Ή, δε θέλει να ταράξει τη σχετικά μακρόχρονη πορεία σύμπλευσης των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΝ και της ΠΑΣΚΕ στην ΑΔΕΔΥ;

«Παραλυτικά» πιστόλια...

Με «παραλυτικά» πιστόλια τύπου «Taser X 26» πρόκειται να εφοδιαστεί η γαλλική Αστυνομία σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Τα όπλα που έχει κατασκευάσει μια αμερικανική εταιρία πρόκειται να εκτεθούν για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση για την κρατική ασφάλεια «Milipol». Το πιστόλι «Taser X 26» έχει βεληνεκές έξι μέτρων και εκπέμπει κύματα ενέργειας που εξουδετερώνουν προσωρινά το σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στον εγκέφαλο και τους μύες. Το πιστόλι αυτό ζυγίζει μόνον 175 γραμμάρια, λειτουργεί με μπαταρία και μπορεί να εκτοξεύσει 300 «βολές ενέργειας». Σύμφωνα μάλιστα με το Γαλλικό Πρακτορείο το «Taser X 26» χρησιμοποιήθηκε από τις ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας στις 29 Μάρτη για την εξουδετέρωση του Τούρκου αεροπειρατή που είχε καταλάβει αεροσκάφος των τουρκικών αερογραμμών και το είχε οδηγήσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Δηλαδή, αν αληθεύει η πληροφορία η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη προμηθευτεί το «προϊόν», το έχει δοκιμάσει στην πράξη και μπορεί να το χρησιμοποιήσει κατά βούληση...

Για το έλλειμμα

Αφού κυβέρνηση και ηγεσία της ΝΔ τέλειωσαν τον καυγά τους, για το πού πάνε και το τι γίνονται τα έσοδα από την επιχείρηση ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας γενικότερα, ξεκίνησαν τώρα νέο τσακωμό, για τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Μάλιστα, ο Μ. Εβερτ κατέθεσε και Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, ενώ μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό καυτηρίασε τη σπάταλη διαχείριση της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας πως μοιράζει απλόχερα αυξήσεις, επιδόματα, κλπ..!

Και, βέβαια, εμείς δεν αμφισβητούμε τη μεγάλη αύξηση, που παρουσιάζει ειδικά φέτος το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Αλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το έλλειμμα αυτό παρουσιάζει αύξηση κατά 272%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Διαφωνούμε, όμως, ριζικά και κατηγορηματικά ότι το έλλειμμα αυτό οφείλεται στις εξευτελιστικές - αν όχι ανύπαρκτες - αυξήσεις, που πήραν φέτος οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ή στα όποια επιδόματα κλπ. χωρίς να υποτιμούμε τις υπαρκτές ψηφοθηρικές δραστηριότητες της κυβέρνησης. Το έλλειμμα οφείλεται στις αρνητικές συνέπειες των φοροελαφρύνσεων του μεγάλου κεφαλαίου επί των δημοσίων εσόδων, όπως και στην πολύμορφη κατασπατάληση των τελευταίων - πάντα προς όφελος της ολιγαρχίας. Τόσο, η κυβέρνηση, όμως, όσο και η ηγεσία της ΝΔ δε λένε κουβέντα γι' αυτό.

Η εκκλησιαστική διαμάχη

Σίγουρα, ο ανταγωνισμός για εκκλησιαστική εξουσία αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της τελευταίας διαμάχης μεταξύ Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδας. Ενας ανταγωνισμός, ο οποίος δεν είναι άμοιρος των διαφορετικών αντιλήψεων, επιδιώξεων και στόχων, που ενστερνίζονται οι βασικοί παράγοντες της διαμάχης, είτε τους ομολογούν είτε όχι. Ολ' αυτά, όμως, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Κάτω από την επιφάνεια των ταραγμένων τελευταία «άγιων υδάτων» και πίσω από τα «ιερά πέπλα» κινούνται, «διαπλέκονται» και αντιμάχονται κι άλλες δυνάμεις, εγχώριες και αλλοδαπές -εξωεκκλησιαστικές κατά κύριο λόγο - που έχουν τα δικά τους σχέδια, τους δικούς τους στόχους κι επιδιώξεις. Γεγονός, το οποίο φανερώνει πόσο ώριμος είναι και, ταυτόχρονα, επιτακτικά αναγκαίος ο πλήρης διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας. Αλλωστε, οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν έχουν το παραμικρό να κερδίσουν από τους προαναφερόμενους ανταγωνισμούς, σχέδια και επιδιώξεις. Το αντίθετο, κινδυνεύουν τουλάχιστον από τον καλλιεργούμενο ήδη αποπροσανατολισμό, αν όχι και από κίνδυνο παγίδευσής τους στον «εκκλησιαστικό εμφύλιο».

Ενάντια στο ευρω-φρούριο

Η μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περιοχή - φρούριο, με κλειστά σύνορα για όποιον η άρχουσα τάξη κρίνει «ανεπιθύμητο», προωθείται γοργά. Τούτες τις μέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητείται πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση «Αξιωματικών - Συνδέσμων Μετανάστευσης» (ΑΣΜ), μέτρο συμπληρωματικό σε όσα αντιπροσφυγικά μέτρα εφαρμόζονται ήδη ή αναμένεται να εφαρμοστούν. Αποσκοπεί στην «καταπολέμηση» της λεγόμενης λαθρομετανάστευσης και στην επαναπροώθηση των συλληφθέντων. Οι ΑΣΜ «ανταλλάσσουν πληροφορίες και πρακτικές εμπειρίες». Συμβάλλουν «στην πρόληψη της λαθρομετανάστευσης και καταπολέμησή της». Βοηθούν «για την επιστροφή των λαθρομεταναστών». Στο ίδιο πλαίσιο, η ιταλική Προεδρία της ΕΕ έχει προτείνει τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης σε Μάλτα και Κύπρο. Παράλληλα, τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση το 2002 χορήγησε προσφυγικό ή ανθρωπιστικό καθεστώς μόνο στο 1,1% των αιτούντων. Ο μέσος όρος χορήγησης σε 12 άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ ήταν μεν ψηλότερος, αλλά και πάλι μικρός (μόλις 21,1%).

Εξάλλου, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν από το 2005 τα ταξιδιωτικά έγγραφα των υπηκόων τρίτων χωρών (βίζες και άδειες παραμονής) να εκδίδονται με δύο (σε πρώτη φάση) βιομετρικά δεδομένα: Τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου και την ψηφιακή φωτογραφία του. Θα ακολουθήσουν η ίριδα του ματιού, η ομάδα αίματος, ακόμη και το DNA του κατόχου. Πρόκειται για το διαβόητο ηλεκτρονικό φακέλωμα, καθώς οι προαναφερόμενες πληροφορίες θα αποθηκεύονται σε μικροτσίπ επικολλημένο στη βίζα και θα διασταυρώνονται με όσες άλλες έχουν αποθηκευμένες οι αρχές σε βάσεις δεδομένων. Οι έλεγχοι θα γίνονται στα σημεία εισόδου στην ΕΕ και σε μπλόκα στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Επιπλέον, οι κρατούντες αποφάσισαν να υιοθετήσουν κοινό κατάλογο «ασφαλών χωρών καταγωγής». Στους πρόσφυγες από τις εκτός καταλόγου χώρες θα συμπεριφέρονται αναλόγως...

Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι ιμπεριαλιστές εκμεταλλεύονται μέχρις εξαντλήσεως τους λαούς χωρών με αδύνατη οικονομική ανάπτυξη. Επεμβαίνουν και στρατιωτικά, προκειμένου να βάλουν στο «χέρι» τους φυσικούς τους πόρους. Δημιουργούν στρατιές εξαθλιωμένων, που σε συνθήκες πολέμου ή έστω «ειρηνικής» άγριας λαφυραγώγησης του τόπου τους, δε βρίσκουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί για το παιδί τους. Τους εξαναγκάζουν έτσι στη μετανάστευση, όπου αναζητούν αυτό ακριβώς το ξεροκόμματο. Ερχόμενοι στην Ευρωζώνη, η άρχουσα τάξη τους «αξιολογεί». Τους χρειάζεται για να ρίξει κι άλλο τα μεροκάματα; Τους χρειάζεται για να της δουλέψουν (π.χ. στα εργοτάξια των Ολυμπιακών έργων); Κάνει τα «στραβά μάτια», τους δίνει ακόμα και «πράσινη» κάρτα για περιορισμένο χρονικό διάστημα (όσο τους χρειάζεται). Δεν τους χρειάζεται ή δεν τους χρειάζεται όλους; Τους «μαρκάρει» με μικροτσίπ, τους μαντρώνει σε στρατόπεδα, επικαλείται «πληγωμένο» αίσθημα ασφάλειας και τους ξαναστέλνει στον όλεθρο. Είναι τα σύγχρονα μέσα καταστολής των εξαθλιωμένων προσφύγων και μεταναστών.

Απέναντι στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και τις δυνάμεις που στηρίζουν αυτό το βάρβαρο μόρφωμα, όλοι όσοι διαπνέονται από δημοκρατικό - προοδευτικό αίσθημα, οφείλουν επίμονα και αταλάντευτα να διεκδικούν: Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Ισα δικαιώματα στο μεροκάματο, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία και τη μόρφωση. Να μην καταργηθεί το πολιτικό άσυλο, ιδιαίτερα για όσους προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Ισα δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Οι μεσάζοντες...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ ή ...Τόμας «Ντίλερ» (πωλητής); Οταν δημοσιεύονται επιστολές του, όπου προτείνει οπλικά συστήματα συγκεκριμένων εταιριών στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας, μάλλον έχουμε δικαίωμα να του παραποιήσουμε το επώνυμο του Αμερικανού πρέσβη.

Βεβαίως, δε μας είχε πληροφορήσει το υπουργείο Αμυνας ότι έχει τέτοιου είδους αλληλογραφία. Πάντως, απ' ό,τι φαίνεται, υπάρχει και τούτο, που σημαίνει ότι η αμερικανική πρεσβεία όπως και διάφορα άλλα τέτοια κέντρα έχουν ...πάρει το θάρρος να κάνουν τέτοιες επαφές.

Οχι πως είχαμε καμιά αμφιβολία, φυσικά. Μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ (δηλαδή τρισεκατομμύρια δραχμές) που δαπανώνται για αγορές όπλων (τα οποία μόνο με την εθνική μας άμυνα δεν έχουν σχέση, έτσι και αλλιώς). Δεν ήταν δυνατό να μείνουν αδιάφοροι αυτοί που εμπορεύονται τον πόλεμο με τεράστια υπερκέρδη.

Οσο για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που φρόντισε να δοθεί η δημοσιότητα στην επιστολή, αυτό που σίγουρα μπορεί να επισημάνει κανείς είναι ότι οι εταιρίες εξοπλισμών έχουν σαφώς ...μακριά πλοκάμια. Τόσο μακριά, που μπορούν να «αγκαλιάσουν» και χώρους εκτός κυβέρνησης. Και τούτο, γιατί μόνον όσα σημειώνουμε παραπάνω δεν ήθελε να αναδείξει με την ενέργειά του ο βουλευτής της ΝΔ.

ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ οικονομία στις μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ πρότεινε χτες στους διοικητές του ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Η είδηση σ' αυτό είναι μάλλον το ότι υπάρχουν ακόμη μη εισηγμένες (δηλαδή μη ιδιωτικοποιημένες) ΔΕΚΟ.

Υποθέτουμε ότι το «γενναίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Οικονομίας, τους επιφυλάσσει άμεσα ένα ανάλογο μέλλον. Οπότε φροντίζει και για το 2004 να τις κρατά σε οικονομική ευταξία.

ΑΡΑΓΕ, μιλούν σοβαρά ή του τα λένε, επειδή τους πληρώνει; Γι' αυτούς τους επικοινωνιολόγους μιλάμε, που εκτίμησαν ότι το ...ισχυρό προεκλογικό χαρτί του ΠΑΣΟΚ είναι η παρουσία και η προσωπικότητα του Κώστα Σημίτη.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οχι τίποτε άλλο, μα είμαστε μια χώρα που έχει γνωρίσει τα τελευταία 50 χρόνια πολλές και διάφορες προσωπικότητες. Οπότε ο Ελληνας έχει ένα στοιχειώδες κριτήριο για να αποδίδει τέτοιους χαρακτηρισμούς.

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο

Γρηγοριάδης Κώστας

Τον τερματισμό του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο σε βάρος της Κούβας ζήτησε, με προχτεσινή απόφασή της, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μια απόφαση, που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, αφού υπέρ ψήφισαν 179 χώρες, έναντι μόνο τριών που τάχθηκαν κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ, Νησιά Μάρσαλ) και δύο που απείχαν. Και δεν είναι μόνον αυτό. Η προαναφερόμενη απόφαση είναι η δωδέκατη στη σειρά σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Επί δώδεκα συνεχή χρόνια, η Συνέλευση όλων των χωρών του πλανήτη καταδικάζει με συντριπτική πλειοψηφία το εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ, αλλά οι τελευταίες συνεχίζουν και, μάλιστα, κλιμακώνουν τις προκλήσεις και την επιθετικότητά τους.

Το ίδιο, βέβαια, θα γίνει και τώρα. Αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση του Αμερικανού αντιπροσώπου στον ΟΗΕ: «Η καλύτερη μέρα για την Κούβα θα είναι, όταν ο λαός της δώσει τέλος στο φαύλο κομμουνιστικό δικτατορικό καθεστώς του (προέδρου) Κάστρο και του πει "Αστα λα βίστα, μπέιμπι" (στο επανιδείν, μωρό μου)».

Μόνον, που τόσο αυτός, όσο και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Οχι μόνο τον κουβανικό λαό, αλλά και τους λαούς όλου του κόσμου, που βρίσκονται σταθερά στο πλευρό του.

Διαφημίζουν «ελέγχους»

Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών οικοδόμων στα τεχνικά έργα της Αττικής συνεχίζει την οδυνηρή ανηφόρα του, η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τρόπους να προπαγανδίσει ότι οι υπηρεσίες της παράγουν έργο για να αποφύγει την κατακραυγή των εργαζομένων. Σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η οποία ενημερώνει, ότι σύμφωνα με υπηρεσιακό σημείωμα του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Αθήνας προς τον ειδικό γραμματέα του Σώματος, οι τεχνικοί επιθεωρητές της Επιθεώρησης Εργασίας διέκοψαν τη μία στις τρεις εργασίες που έλεγξαν, από τις δεκάδες που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας ενόψει της Ολυμπιάδας.

Μάλιστα για να πείσει το υπουργείο, ότι οι υπηρεσίες λειτουργούν όλο το 24ωρο, ανακοινώνει, ότι οι έλεγχοι για μέτρα ασφάλειας σε οικοδομές και τεχνικά έργα στο κέντρο της Αθήνας θα γίνονται και το απόγευμα, μέχρι το Σεπτέμβρη του 2004. Βέβαια, δεν αναφέρει ποιο μέτρο θα προστατεύσει τον οικοδόμο που οι εργοδότες αναγκάζουν να βρίσκεται όχι μόνον οκτώ, αλλά μέχρι και 18 ώρες πάνω στη σκαλωσιά για να μοστράρουν όσο πιο γρήγορα γίνεται την Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες...

Προπέτασμα καπνού...

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προτείνουν ένα ειρηνευτικό σύμφωνο» στη ΛΔ Κορέας, που θα αντικαταστήσει τη συμφωνία εκεχειρίας τερματισμού του πολέμου της Κορέας το 1953, έγραφε χτες η ιαπωνική εφημερίδα «Νιχόν Κεζάι». Η ίδια εφημερίδα εκτιμούσε, επίσης, ότι η «πρόταση» των ΗΠΑ θα δώσει τέλος στην ένταση που επικρατεί στην Κορεατική Χερσόνησο τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Μακάρι να ήταν έτσι...

Ομως, τόσο η «Νιχόν Κεζάι», όσο και άλλα ανάλογα δημοσιεύματα, ξεχνούν πως το ειρηνευτικό σύμφωνο δεν είναι πρόταση των ΗΠΑ, αλλά αίτημα της ΛΔ Κορέας που επίμονα προτάσσεται εδώ και μήνες ως εχέγγυο ασφαλείας μπροστά στα γνωστά σχέδια επέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή.

Κι όχι μόνον αυτό. Οι δήθεν ειρηνικές προθέσεις των ΗΠΑ έρχονται σε αντίθεση με σειρά άλλων εξελίξεων αυτής της περιόδου. Για παράδειγμα, τη μετακίνηση χιλιάδων Αμερικανών πεζοναυτών στη Ν.Κορέα, τον εκσυγχρονισμό του τηλεπικοινωνιακού (δηλαδή κατασκοπευτικού...) και πολεμικού εξοπλισμού των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή με κονδύλια της τάξης των 11 δισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και την εγκατάσταση νέων αντιπυραυλικών συστημάτων «Πάτριοτ». Ακόμη, την ανάπτυξη -εντός του προσεχούς Δεκέμβρη!- δεκάδων βαλλιστικών πυραύλων βεληνεκούς 300 χλμ. της Λόκχιντ Μάρτιν σε απόσταση αναπνοής απ' την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και με δυνατότητα καταφοράς πλήγματος σχεδόν σε κάθε περιοχή της ΛΔ Κορέας...

Είναι, άραγε, όλα αυτά δείγματα προθέσεων ειρήνης;

Προεκλογικές... κορδέλες

Να υποθέσουμε ότι η προχτεσινή παρουσία του Κ. Σημίτη, συνοδευόμενου, μάλιστα, από τον πρόεδρο της Βουλής, αρκετούς υπουργούς και βουλευτές και ακόμη περισσότερους υπηρεσιακούς παράγοντες, στα εγκαίνια του αναπλασμένου σταθμού «Καλλιθέα» των ΗΣΑΠ, σηματοδοτεί το στιλ της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος; Μάλλον, έτσι θα είναι. Αλλιώς, δεν εξηγείται η παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας στα εγκαίνια ενός - έτσι ή αλλιώς - περιορισμένης σημασίας έργου, όπως η ανάπλαση ενός σταθμού του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου. Φαίνεται πως τα πρωθυπουργικά επιτελεία μέτρησαν τα διαθέσιμα προς εγκαίνια έργα μέχρι τις εκλογές κι επειδή δεν τους έφταναν τα «μεγάλα», έβαλαν και τα «μικρά» στο λογαριασμό. Με άλλα λόγια, θα χορτάσουμε από κόψιμο κορδελών στην επόμενη περίοδο...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γραμμή πυρός η Ελλάδα

Στην πρώτη γραμμή πυρός του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, τοποθετείται η Ελλάδα. Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί μια «κινδυνολογία» από τις δυνάμεις που αντιτάσσονται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Προκύπτει από τους ίδιους τους επικεφαλής των ιμπεριαλιστικών επιτελείων αλλά και από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που προετοιμάζει τις Ενοπλες Δυνάμεις για να μπορούν να ανταποκριθούν σε έναν τέτοιο ρόλο.

Είναι οι προχτεσινές δηλώσεις από το Βερολίνο του διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανού στρατηγού Τζέιμς Τζόουνς, που εντάσσει τη Βόρεια Αφρική στα σχέδια για επέκταση του «αντιτρομοκρατικού πολέμου». Είναι οι πρόσφατες δηλώσεις από την Αθήνα του απερχόμενου γγ του ΝΑΤΟ, λόρδου Τζ. Ρόμπερτσον, για το ρόλο της Ελλάδας. Είναι και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, που συνεδριάζει σήμερα στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τη ΝΑΤΟική «μεταρρύθμιση» των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Αμερικανό στρατηγό, «στην Αφρική παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση να δημιουργηθούν καταφύγια για τρομοκράτες, εμπόρους όπλων μαζικής καταστροφής και γενικά για ανθρώπους που εμπλέκονται σε διεθνείς παράνομες δραστηριότητες». Μάλιστα, η στόχευσή του δείχνει καθαρά τη Βόρεια Αφρική και τις ακτές της στη Μεσόγειο. Ετσι, κατονομάζει το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αλγερία ως «περιοχές όπου δεν επικρατεί κανένας νόμος και είναι δυνατό να προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες».

Με τις δηλώσεις αυτές δένουν «αρμονικά» τα όσα είχε πει στις 23 του Οκτώβρη στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ. «Αυτή η περιοχή - είχε πει - η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ στο παρελθόν, είναι αυτή τη στιγμή, το μέτωπο, η πρώτη γραμμή του αγώνα μας και εδώ διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο η Ελλάδα, προασπιζόμενη την ελευθερία και τη δημοκρατία σ' αυτή την περιοχή του κόσμου». Δεν υπάρχει, λοιπόν, αμφιβολία για το ρόλο που έχουν δώσει στη χώρα μας τα «γεράκια» της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Η ελληνική κυβέρνηση συνεπής, όπως πάντα, στην πολιτική συμμετοχής στην ιμπεριαλιστική δράση, προετοιμάζει τις Ενοπλες Δυνάμεις γι' αυτό το ρόλο. Η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έρχεται να κλείσει τον κύκλο αυτής της προετοιμασίας. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι οι μεταρρυθμίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις, που εστιάζονται στη μετατροπή τους σε «ευέλικτες», «ταχυκίνητες» και στελεχωμένες από «επαγγελματίες οπλίτες», όπως ακριβώς επιτάσσουν τα ΝΑΤΟικά κελεύσματα.

Οπως ακριβώς το είχε αναγγείλει κατά την προαναφερθείσα επίσκεψη-επιθεώρηση στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ. «Ο κ. Παπαντωνίου - είχε πει - έχει εκδηλώσει τη δέσμευσή του υπέρ του εκσυγχρονισμού και της αναδιάρθρωσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της αναθεώρησης της αμυντικής πολιτικής και στον πιο ευέλικτο, πιο σύγχρονο ελληνικό στρατό».

Προφανώς, προσβλέπει σε έναν τέτοιο στρατό όχι για να καλύπτει τις ανάγκες αμυντικής θωράκισης της Ελλάδας αλλά για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ. Αυτό το ρόλο επιφυλάσσουν για τις Ενοπλες Δυνάμεις, αυτό το επικίνδυνο μέλλον προδιαγράφουν για τον ελληνικό λαό. Στο χέρι του είναι να το εμποδίσει. Μπορεί και πρέπει να το κάνει με κάθε πρόσφορο μέσο και πρωταρχικά με την καταδίκη, και με την ψήφο, της πολιτικής της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ