Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Χωμένες με τα μπούνια σε επικίνδυνους σχεδιασμούς

Ο ρόλος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα αναλύθηκε (και) χτες, κατά την επίσημη επίσκεψη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στ. Πιτς, στο υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του, Ευ. Αποστολάκη.

Οπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκε το «σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς και θέματα που αφορούν στην επικείμενη σύνοδο της στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία από 15 έως 17 Σεπτεμβρίου 2017».

Συζητήθηκαν, επίσης, η υφιστάμενη διμερής στρατιωτική συνεργασία καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της στους τομείς της επιχειρησιακής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, των ειδικών δυνάμεων και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο Ελληνας αρχηγός, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων:

-- «Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής». Πρωτοβουλίες με βάση, βέβαια, στόχους του ΝΑΤΟ για στοίχιση και αυτών των χωρών στα προτάγματά του.

-- «Τη σκοπιμότητα συνέχισης και γεωγραφικής διεύρυνσης της συμμαχικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο». Πρόκειται για τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 που αναπτύχθηκε εδώ, κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης, και πλοία της αναλαμβάνουν συχνά - πυκνά αποστολές στην Κεντρική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, αποδεικνύοντας ότι το Αιγαίο παίζει ρόλο κρίσιμου κόμβου στην υλοποίηση ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα για κυριαρχία σε μια σειρά θαλάσσιες ζώνες.

-- «Την απαίτηση ενίσχυσης των δυνατοτήτων της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας στο πλαίσιο βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς της (South Hub)». Η λειτουργία αυτού του «κόμβου για τη νότια πτέρυγα» έρχεται ως απόφαση Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, για συγκέντρωση, ανάλυση και διάχυση στα κράτη - μέλη πληροφοριών για το ποιος και τι κινείται στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει να παίξει βασικό ρόλο στη λειτουργία του.

-- «Τις δυνατότητες των υφιστάμενων υποδομών, στην περιοχή της Σούδας, για παροχή υπηρεσιών σε αεροναυτικές μονάδες της συμμαχίας». Μια πρόσθετη υπηρεσία αυτή στις δυνάμεις του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, στην πρεμούρα της κυβέρνησης να πετύχει γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, μπλέκοντας το λαό σε μια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων.

-- «Τις δυνατότητες του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στον τομέα της εκπαίδευσης στη θαλάσσια ασφάλεια επ' ωφελεία τόσο κρατών - μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών». Το περιλάλητο ΝΑΤΟικό ΚΕΝΑΠ, που έχει ρόλο βασικού εκπαιδευτικού κέντρου της λυκοσυμμαχίας σε ζητήματα θαλάσσιας επιτήρησης.

  • Στο μεταξύ, αναβαθμισμένες σε ποιότητα και νούμερα συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, σε συνεχή υπόμνηση των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, χτες 6 σχηματισμοί, αποτελούμενοι από 12 «F16», όλα οπλισμένα, προχώρησαν σε 15 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, σε όλο τον άξονα του Αιγαίου από βορρά προς νότο, ενώ σημειώθηκαν και 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ