Κυριακή 24 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αιμορραγεί» η Λευκάδα...

Δεν είναι θύματα του σεισμού οι Λευκαδιώτες, αλλά της έλλειψης πολιτικής αντισεισμικής θωράκισης

Οι μέρες που μεσολάβησαν από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ αντί να σημάνουν την έναρξη της επούλωσης των πληγών της Λευκάδας, αναδεικνύουν νέες, πιο βαθιές. Τα ορατά διά γυμνού οφθαλμού προβλήματα, όπως οι ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια και σε όλα σχεδόν τα δημόσια έργα, αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου, που κραυγάζει για την παντελή έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ισχυρότατο πλήγμα που δέχτηκε η οικονομία του νησιού, καθώς αυτή στηρίζεται στον τουρισμό. Η πτώση της τουριστικής κίνησης επιφέρει ήδη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, με αποτέλεσμα πολλοί εποχικά εργαζόμενοι να μην καταφέρουν να έχουν τα απαραίτητα ένσημα για να πάρουν το επίδομα ανεργίας το χειμώνα. Αντίστοιχα, μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι.

Μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος, τα κυβερνητικά μέτρα που εξήγγειλε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών είναι απλώς... ασπιρίνες. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση σπεύδει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μετά την εκδήλωση του φαινομένου και με στόχο το «μπάλωμα» της κατάστασης. Αν είχε φροντίσει να πάρει μέτρα αντισεισμικής θωράκισης της Λευκάδας, μιας σεισμογόνου περιοχής, όπου οι σεισμοί είναι έτσι κι αλλιώς αναμενόμενοι, οι συνέπειες θα ήταν πολύ μικρότερες. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για όλες τις περιοχές της χώρας. Η έλλειψη μιας τέτοιας πολιτικής είναι έγκλημα!

«Κόκκινο» στις υποδομές

Στις υποδομές του νησιού, όπως αναφέρει η Νομαρχία, καταγράφονται μεγάλες ζημιές.

- Στον κεντρικό δρόμο Λευκάδας - Αμφιλοχίας υπάρχουν καθιζήσεις και ρήγματα, ενώ εντοπίστηκαν προβλήματα και στην πλωτή γέφυρα, που συνδέει το νησί με τη στεριά.

Καθίζηση στην ολοκαίνουρια μαρίνα
Καθίζηση στην ολοκαίνουρια μαρίνα
- Ο δρόμος Λευκάδας - Τσουκαλάδες παραμένει ακόμα αποκλεισμένος, λόγω των εκτεταμένων κατακρημνίσεων βράχων. Παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού.

- Η μαρίνα, που στοίχισε συνολικά 9 δισ. δρχ., παρουσιάζει καταβύθιση μέχρι και 15 εκατοστά.

- Το λιμάνι της Λυγιάς αποκολλήθηκε σε μήκος 40 μέτρων. Το λιμάνι της Νικιάνας έχει υποστεί καθίζηση σε μήκος 50 μέτρα. Το λιμάνι της Βασιλικής παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ζημιές. Στο βραχίονα πρόσδεσης των πλοίων που εξυπηρετούν τη συγκοινωνία με Κεφαλονιά και Ιθάκη εμφανίστηκε καθίζηση, μέχρι και 40 εκατοστά και ρωγμή πάνω από 130 μέτρα, ενώ στο σημείο όπου είναι τα εκδοτήρια εισιτηρίων υπάρχει καθίζηση 15 εκατοστών σε μήκος 70 μέτρων.

Για την αποκατάσταση όλων αυτών των καταστροφών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη, μέσω του υπουργού Εσωτερικών, ότι θα δοθούν 30 εκατ. ευρώ (δηλαδή όσο κόστισε μόνο η κατασκευή της μαρίνας). Δύο μέρες αργότερα ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε τη σχετική απόφαση που κατεβάζει το ποσό στα 20 εκατ. ευρώ!

«Κόκκινο» χτυπά η ανεργία

Μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα είχαν δηλωθεί στον ΟΑΕΔ 150 απολύσεις εργαζομένων στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο. Ο Χρ. Γλένης, διευθυντής του ΟΑΕΔ Λευκάδας, μιλώντας στο «Ρ», τόνισε πως «αν απολύονταν όλοι οι εργαζόμενοι που δούλευαν σε τέτοιες επιχειρήσεις, θα είχαμε γύρω στους 600 το πολύ 700 απολυμένους». Συνεπώς, το 1/3 των εργαζομένων που δούλευαν σε τουριστικές επιχειρήσεις είναι ήδη απολυμένοι. Και προειδοποιεί: «Από τη Δευτέρα έπεται συνέχεια»...

«Ο αριθμός των απολυμένων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος», δηλώνει στο «Ρ» ο Μ. Λιβιτσάνος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας. Γιατί, «στη Λευκάδα λειτουργούν ως επί το πλείστον οικογενειακές ή μικρές επιχειρήσεις, με "μαύρη" εργασία». (Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα καφετερίας - εστιατορίου στο λιμάνι, από την οποία απολύθηκαν εννέα εργαζόμενοι).


Η αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας στέρησε από τους οικοδόμους ακόμα κι αυτό το ισχνό και ακριβοθώρητο μεροκάματό τους.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση και για τους ΕΒΕ. Σύμφωνα με τον Γερ. Γιωργάκη, πρόεδρο του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, «κατ' εκτίμηση - εφόσον δεν έχουμε αναλυτικά στοιχεία στα χέρια μας - πάνω από το 70% των ΕΒΕ της Λευκάδας αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, είτε με τα εμπορεύματά τους».

Από την πλευρά του ο Τ. Φέτσης, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, σημειώνει στο «Ρ»: «Ο σεισμός ήρθε την περίοδο που οι ΕΒΕ του νησιού προσδοκούσαν σε αύξηση του τζίρου. Ηδη από την περασμένη χρονιά παρατηρούνταν μια μείωση του τζίρου κατά 20% με 50% στη Λευκάδα. Συνεπώς μια ήδη οξυμένη κατάσταση έγινε μη αναστρέψιμη για πολλά χρόνια»...

Οταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που άφησε ο σεισμός είναι η εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, η κυβέρνηση περιορίστηκε να εξαγγείλει ότι θα δοθούν 600 ευρώ σε κάθε άνεργο, αλλά μόνο στις περιπτώσεις που η επιχείρηση όπου εργάζονταν ανέστειλε ή διέκοψε τη λειτουργία!

Αντίστοιχα, αβοήθητοι μένουν οι επαγγελματοβιοτέχνες.

Αστεγες εκατοντάδες οικογένειες

Μεγάλες είναι οι ζημιές στις κατοικίες. Κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, από τις 3.030 κατοικίες που ελέγχθηκαν, οι 1.182 κρίθηκαν προσωρινώς ακατάλληλες. Την Πέμπτη άρχισε ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, ο οποίος κατά τα ειωθότα είναι πιο αυστηρός, καθώς πάγια πολιτική της κυβέρνησης είναι να μπαλώνονται οι ζημιές. Ετσι, από τα 324 κτίρια που ελέγχθηκαν, μόνο τα πέντε χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» δηλαδή κατεδαφιστέα. «Κίτρινα» δηλαδή επισκευάσιμα κρίθηκαν 185 και μερικώς επισκευάσιμα άλλα 48. Τα υπόλοιπα 91 προσωρινώς ακατάλληλα, έγιναν, με την πάροδο των ημερών, κατάλληλα...

Πάντως, αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον 236 οικογένειες είναι άστεγες (80 στο Δήμο Σφακιωτών, 100 στο Δήμο Λευκάδας, 15 στο Δήμο Καρυάς και 41 στο Δήμο Απολλωνίου).

Τα κυβερνητικά «μέτρα» για ανακατασκευές και επισκευές σπιτιών όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά δημιουργούν μεγαλύτερο στους πληγέντες.

- Το επίδομα των 600 ευρώ για τις «πρώτες ανάγκες» και των 6.000 ευρώ για τις οικοσκευές αποτελούν φιλοδώρημα.

- Για τις ανακατασκευές των σπιτιών, η κυβέρνηση αποφάσισε αυθαίρετα και μακριά από τις τρέχουσες τιμές ότι αρκούν 410 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Θα δοθεί 15ετές άτοκο δάνειο (μέχρι τα 120 τ.μ.), το 1/3 του οποίου είναι κρατική συνδρομή. Δηλαδή για ένα σπίτι 100 τ.μ. ο σεισμοπαθής θα πάρει συνολικά 41.000 ευρώ (περίπου 14 εκατ. δραχμές), όταν σήμερα στη Λευκάδα η κατασκευή ενός τέτοιου σπιτιού κοστίζει τουλάχιστον 30 εκατ. δραχμές. Αντίστοιχα για τις επισκευές, σύμφωνα με την κυβέρνηση αρκούν 240 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των σεισμόπληκτων θα αναγκαστούν να βάλουν θηλιά στο λαιμό τους με συμπληρωματικό δανεισμό από τις τράπεζες. Και αυτό, όταν πολλοί από αυτούς πληρώνουν με τα τρέχοντα επιτόκια.

Η κυβέρνηση τους σπρώχνει σε επισκευές - μπαλώματα, όταν λόγω της σεισμικότητας της Λευκάδας έπρεπε να τους εξασφαλίσει σπίτια αντισεισμικά, σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για τους πληγέντες(2015-11-19 00:00:00.0)
Να αρχίσουν άμεσα έργα ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης(2015-11-18 00:00:00.0)
Απαίτηση να λυθούν τα προβλήματα(2004-08-26 00:00:00.0)
Δύσκολο παρόν, αβέβαιο μέλλον...(1997-11-26 00:00:00.0)
Ανέτοιμοι στην επέλαση του Εγκέλαδου(1997-11-20 00:00:00.0)
Περιμένουν ακόμα...(1997-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ