Κυριακή 24 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανέκδοτο η «δωρεάν παιδεία»

Το παράδειγμα της Βόρειας Ελλάδας

Οπως σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για τους φοιτητές και σπουδαστές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, που λειτουργούν στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στέγαση, σίτιση, συγγράμματα. Είναι οι τρεις βασικοί παράμετροι που βάζουν τη θηλιά στο λαιμό των γονιών φοιτητών - σπουδαστών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των σπουδαστών στο ΤΕΙ Φλώρινας και των φοιτητών στις σχολές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή.

Στη Φλώρινα φοιτούν περίπου 2.000 σπουδαστές. Εστία για τη στέγασή τους δεν υπάρχει. Εδώ και 9 χρόνια χτίζεται και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Ομως και όταν λειτουργήσει, θα καλύψει τις ανάγκες 150 φοιτητών. Ετσι οι 2.000 σπουδαστές αναγκάζονται να αναζητούν στέγη σε μια πόλη που δεν έχει τις υποδομές να καλύψει τις ανάγκες στέγασης που έχουν δημιουργηθεί μετά την ίδρυση του ΤΕΙ. Αυτό έχει επιπτώσεις στην τιμή των ενοικίων. Ετσι, για παράδειγμα, για να νοικιάσει κάποιος μια γκαρσονιέρα 25 τ.μ. πρέπει να πληρώσει περίπου 300 ευρώ το μήνα. Ενώ για διαμερίσματα άνω του ενός δωματίου, οι τιμές καθορίζονται διαφορετικά, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 180 ευρώ για κάθε σπουδαστή.

Πανάκριβη είναι και η πρόσβαση στις σχολές που βρίσκονται έξω από την πόλη. Οι σπουδαστές αναγκαστικά μετακινούνται με λεωφορείο. Το εισιτήριο κοστίζει 45 λεπτά και πολλές φορές οι σπουδαστές πρέπει να πηγαινοέρχονται 2 ή και 3 φορές την ημέρα.

Επιπλέον χαράτσι αποτελούν τα χρήματα που πρέπει να δαπανούν για τα συγγράμματα, αφού βιβλία δε διανέμονται δωρεάν και αναγκάζονται να τα αναπαράγουν οι ίδιοι (παράνομα) με φωτοτυπίες.

Ιδια η κατάσταση και στην Κομοτηνή, που έχει περίπου 6.000 ενεργούς φοιτητές. Οι εστίες διαθέτουν περίπου 650 κρεβάτια. Στη λέσχη διανέμονται μόλις 1.300 μερίδες φαγητού και αυτές μικρές και χαμηλής ποιότητας. Τα ενοίκια είναι απαγορευτικά. Για τις γκαρσονιέρες οι τιμές κυμαίνονται από 330-360 ευρώ και για τα δυάρια γύρω στις 420 ευρώ.

Η μετακίνησή τους σ' αυτή την περίπτωση γίνεται δωρεάν. Ομως τα λεωφορεία της γραμμής είναι λίγα, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να στοιβάζονται σαν σαρδέλες, κυριολεκτικά να κρέμονται από τα παράθυρα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στέγης, που είναι και το βασικότερο, φοιτητές και σπουδαστές διεκδικούν γενναία επιδότηση ενοικίου και σε όποιες πόλεις δεν υπάρχει η αναγκαία προσφορά στέγης, να προχωρήσουν τα Ιδρύματα στην ενοικίαση ξενοδοχείων. Κι όλα αυτά, βέβαια, σε συνδυασμό με την πάλη για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ - Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ