Κυριακή 24 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Σεισμικά χάσματα και σεισμολογούντες

«Το χάσμα π' άνοιξε ο σεισμός

ευθύς εγιόμισε άνθια...»

Οι ποιητές πάντα ευκολόπιστοι και πάντα «προδομένοι». Οι σεισμόπληκτοι το ίδιο πάντοτε προδομένοι, όπως και στην περίπτωση της Λευκάδας. Από την άλλη επαναλήφθηκε η εμφύλια διαμάχη για την ερμηνεία και την «πρόβλεψη» των σεισμών, από σεισμολόγους, σεισμολογούντες και... άσχετους. Στους «σχετιζόμενους» περιλαμβάνονται αστρολόγοι, μάγισσες και χαρτορίχτρες, που αποφαίνονται για την κακή μας μοίρα και την αντισεισμική... θωράκιση. Που την παρέλειψαν οι ιδιώτες, που δεν τήρησαν τους κανονισμούς και περίπου καλά να πάθουν. Τσιμουδιά, όμως, για τις μεγάλες ζημιές που προξενήθηκαν σε δημόσια έργα.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση η πολιτεία, δηλαδή οι υποτιθέμενοι αρμόδιοι, ακολουθούν το παράδειγμα του Πόντιου Πιλάτου και ρίχνουν το φταίξιμο ο ένας στον άλλο. Α, ναι, μοιράζουν και 600 ευρω-κόλλυβα σ' αυτούς που δέχτηκαν το χτύπημα, που η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει να διπλασιαστούν. Και οι δυο πλευρές σκεπάζουν το γεγονός ότι ορισμένοι σεισμοπαθείς, προηγούμενων καταστροφών, ζουν ακόμη σε προκατασκευασμένα - θερμοθαλάμους σε συνθήκες καύσωνα το καλοκαίρι και καταψύκτες το χειμώνα.

Οταν όμως συμπλησιάζουν και συγκρούονται οι γεωλογικές πλάκες, τότε αρχίζει και η άχαρη εμφύλια αντιπαράθεση των ειδικών, που διασταυρώνουν ως «γλάστρες» τα αντιφατικά, πολλές φορές, επιχειρήματά τους, υποδαυλίζοντας την ανησυχία τους αντί να την καταπραΰνουν. Διότι ναι μεν, όπως λένε, αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά μπορεί και να... μην είναι.

Ο σεισμός βρήκε τους αρμόδιους σε καλοκαιρινές διακοπές να δοκιμάζουν τσίπουρα και αστακοουρές. Τώρα που γύρισαν, αρχίζουν οι προεκλογικοί σεισμοί γύρω από το σχέδιο - έκτρωμα για τον εκλογικό νόμο!


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ