Πολύ πίσω από τις απαιτούμενες ανάγκες μιας περιοχής, όπως το Μενίδι, βρίσκεται το ΙΚΑ της πόλης, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι εργαζόμενοι από τα μεσαία και φτωχά λαϊκά στρώματα. Τα παραπάνω διαπίστωσε στη διάρκεια της χθεσινής περιοδείας της στις διοικητικές και ιατρικές υπηρεσίες του Ιδρύματος, η Αλ. Παπαρήγα, όπου και συνομίλησε με ασφαλισμένους, γιατρούς και τους διοικητικούς υπαλλήλους. Οπως σημείωσε, είναι ανάγκη η ύπαρξη «ενός ενιαίου συστήματος περίθαλψης με βάση το Κέντρο Υγείας, που θα απευθύνεται σε όλους και θα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των εργαζομένων».
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του παιδίατρου του ΙΚΑ, ο οποίος σημείωσε ότι όταν τα παιδιά πρόκειται να εγγραφούν στην πρώτη Δημοτικού θα πρέπει να εξεταστούν από οδοντίατρο, οφθαλμίατρο, χειρούργο και ορθοπεδικό. «Ομως, συνέχισε, επειδή δεν μπορεί να μπλοκάρει το σύστημα με τόσες χιλιάδες παιδιά, ο παιδίατρος τα βλέπει όλα χωρίς να είναι ειδικός», αναδεικνύοντας με σαφήνεια το τεράστιο πρόβλημα.
Το αποτέλεσμα, φυσικά, είναι, ελάχιστοι γιατροί να εξετάζουν πολλούς ασθενείς. «Για μας, οι γιατροί πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στην πρωτοβάθμια Υγεία, με δυνατότητα επιμόρφωσης και ενημέρωσης με καλούς μισθούς», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, ενώ ο διευθυντής του ΙΚΑ επισήμανε ότι «για περίπου δέκα χρόνια υπήρχε μία επισκέπτρια Υγείας για να κάνει 12,5 χιλιάδες εμβολιασμούς το χρόνο»!
Παράλληλα, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη της πρόληψης: «Η πρόληψη, σημείωσε, είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουνε τα διαγνωστικά μέσα τα οποία πουλάνε αφειδώς οι εταιρίες - κοντεύουμε να έχουμε περισσότερα μηχανήματα από χειριστές μηχανημάτων». Και συμπλήρωσε: «Το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει πρόληψη, αλλά και να την επιβάλλει».
Τέλος, αναφερόμενη στο ασφαλιστικό σύστημα, η Αλ. Παπαρήγα, εξέφρασε την ανησυχία της για την πορεία του: «Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι όπως έγινε η ενοποίηση των ταμείων, πάνω σε ένα ασφαλιστικό σύστημα ήδη διαβρωμένο και σε συνδυασμό με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, θα γεννήσει νέα τεράστια προβλήματα. Πριν λίγες μέρες ο διοικητής του ΙΚΑ μου είπε - με τον τρόπο του - ότι πρέπει να δημιουργηθούν αποθέματα, γιατί αλλιώς σε 15 χρόνια θα κλείσει. Πώς θα δημιουργηθούν αυτά; Ακόμα είπε ότι θα αυξηθεί η μισθωτή εργασία - προσθέτω εγώ, η μερική μισθωτή εργασία και άρα δε θα έχεις ουσιαστικά εισοδήματα - από τη μείωση των αγροτών και το κλείσιμο των μικρομεσαίων. Που σημαίνει ότι προβλέπει αύξηση της ανεργίας». Επομένως, φαίνεται πως προκειμένου να μεγαλώσουν τα αποθεματικά θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν τα «σπασμένα» οι εργαζόμενοι και αυτό δεν πρέπει να το δεχτούνε.