Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαλογο-θεραπεία...

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα μάθατε; Αλλο ένα αίτημα του ...εκσυγχρονιστικού κινήματος, και μάλιστα θεσμικού χαρακτήρα, έγινε επιτέλους πράξη. Βέβαια. Προχτές, έγινε η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), με την προεδρία του Γ. Παπανδρέου και τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην ΚΚΕ, που είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή, ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει, αφού θεωρεί την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και την Ολομέλειά της, ως αρμόδια και υπεραρκετά όργανα, για τη συζήτηση των σχετικών θεμάτων, ενώ η λειτουργία του ΕΣΕΠ ενέχει τον κίνδυνο της υποβάθμισής τους. Πάντως, στην προχτεσινή συνεδρίαση, ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του, μια και θα ακούγονται οι διαφορετικές απόψεις των κομμάτων, ξεκαθαρίζοντας, βέβαια, για μια ακόμη φορά -προς αποφυγή των όποιων παρεξηγήσεων...- ότι «η κυβέρνηση είναι εκείνη που είναι υπεύθυνη για θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Θυμίζουμε ότι ο θερμότερος υποστηριχτής του αιτήματος ήταν η ηγεσία του ΣΥΝ, ακολούθησε μετά η ηγεσία της ΝΔ και, τέλος, η κυβέρνηση το έκανε αποδεκτό. Κι έτσι, άλλος ένας θεσμός... διαλόγου έκανε τα εγκαίνιά του. Με άλλα λόγια, από διαλογο-θεραπεία πάμε καλά...

Κέρδη

Ανοδο κατά 42% ή κατά 3,12 δισ. ευρώ (περίπου 1 τρισ. δρχ.) σημείωσαν τα κέρδη της «Μπρίτις Πετρόλεουμ» (ΒΡ), της υπ' αριθμόν 2 πετρελαϊκής εταιρίας της Ευρώπης, στη διάρκεια του δεύτερου μόνο τριμήνου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωσή της. Βλέπετε, τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών και επιχειρήσεων μπορούν να αυξάνουν ανεξέλεγκτα, αφού, σύμφωνα με τη λογική των εγχώριων και αλλοδαπών οπαδών της αγοράς - είτε κεντροδεξιών είτε κεντροαριστερών - όσο περισσότερα είναι τα επιχειρηματικά κέρδη, τόσο το καλύτερο για την οικονομία και, επομένως, για την αύξηση των θέσεων εργασίας, των μισθών των εργαζομένων κλπ., κλπ.

Ισως, σκεφθείτε, βέβαια, ότι η πραγματικότητα δε δικαιώνει αυτές τις απόψεις και πολιτικές. Δίκιο έχετε, αλλά αυτό δε σημαίνει, ότι οπωσδήποτε φταίνε αυτές. Μπορεί, να φταίει και η πραγματικότητα...

Εικόνες κατοχής στο Ιράκ

Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία ότι οι ειδήσεις που φτάνουν από το κατεχόμενο Ιράκ, αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της εκεί τραγικής πραγματικότητας. Αλλωστε, το Ιράκ θεωρείται ακόμη από τους Αμερικανούς εμπόλεμη ζώνη και επομένως υπόκειται σε όλους τους γνωστούς περιορισμούς λογοκρισίας και «φιλτραρίσματος» των πληροφοριών.

Ορισμένες φορές, όμως, ξεφεύγουν κάποιες εικόνες, δίνοντας μια κάποια γεύση της πραγματικότητας. Τέτοια περίπτωση είναι το πρόσφατο ρεπορτάζ που δημοσίευσε η «Ουάσιγκτον Ποστ», έχοντας ως «πηγή» της τον διοικητή μιας αμερικανικής ομάδας. Σύμφωνα με όσα ομολογεί ο Αμερικανός συνταγματάρχης, οι δυνάμεις κατοχής απήγαγαν τη σύζυγο και την κόρη ενός Ιρακινού υποστρατήγου, αφήνοντας σημείωμα με το οποίο του ζητούσαν να παραδοθεί για να τις αφήσουν. Ο συνταγματάρχης χαρακτηρίζει τις ενέργειες τού είδους αυτού «αποδεκτές». Τον ίδιο χαρακτηρισμό δίνει και στις επιχειρήσεις «σκούπα» των δυνάμεων κατοχής. Οι επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνουν την περικύκλωση ολόκληρων συνοικιών ή και πόλεων ακόμη, με ελικόπτερα, άρματα μάχης, κλπ., τη διενέργεια ελέγχων σπίτι σπίτι, τη σύλληψη υπόπτων με πολύ γενικά κριτήρια και, βέβαια, τη χρήση των όπλων με την παραμικρή αφορμή. Η εφημερίδα δημοσιεύει επώνυμη δήλωση Αμερικανού λοχαγού, σύμφωνα με την οποία, μόνον ο λόχος του, στη διάρκεια του ενάμισι τελευταίου μήνα έχει συλλάβει σχεδόν 100 άτομα, ενώ συνολικά η 4η Μεραρχία έχει σκοτώσει περισσότερους από 300 Ιρακινούς.

Κι όλ' αυτά, τα γράφει η «Ουάσιγκτον Ποστ». Σίγουρα η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη...

Βασιλικότεροι του βασιλέως...

Ομόφωνο ήταν το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, στην πρόσφατη συνεδρίασή του -έγραψαν τα σχετικά ρεπορτάζ- με τις βασικές ιδέες και τη δικομματική λογική του νέου εκλογικού νόμου. Τα 8 στα 11 μέλη, όμως, εξέφρασαν επιφυλάξεις, ενστάσεις και διαφωνίες, με τον έναν ή άλλον τρόπο, με τη θεσμοθέτηση της λίστας και τη διπλή κάλπη. Την ίδια στιγμή, η ΑΕΚΑ -η Κίνηση του κ. Μπίστη, που ...συγκυβερνά τη χώρα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ- εκτιμά σε ανακοίνωσή της ότι οι συγκεκριμένες αυτές προτάσεις είναι οι «δύο πιο καινοτόμες». «Αν η κυβέρνηση οπισθοχωρήσει στις πολυποίκιλες πιέσεις θα διαμορφώσει ένα αποτέλεσμα πολιτικά αδιάφορο», σημειώνει η ανακοίνωση, εκτιμώντας ότι οι δυο συγκεκριμένες προτάσεις «μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα δυναμική».

Μάλλον, πρέπει να προχωρήσουν σε παραπέρα, δραστικές αλλαγές στη σύνθεση του ΕΓ ο κ. Σημίτης και ο νέος γραμματέας της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος...

Η «πραγματικότητα» των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ

Νέο στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης με έδρα το Κιλκίς απαίτησε το ΝΑΤΟ, και το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ, με συνοπτικές διαδικασίες, «έτρεξαν» να του το παραδώσουν. Στρατιωτικό προσωπικό πλέον από τη Σουηδία και την Κροατία θα έρχεται στην Ελλάδα προκειμένου να εκπαιδευτεί στο «επιχειρησιακό κέντρο υποστήριξης της ειρήνης». Κανείς, βέβαια, δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τον τίτλο, γιατί όλοι γνωρίζουμε καλά ότι όταν το ΝΑΤΟ εκπαιδεύει, μόνον ειρήνη δε «μυρίζει»...

Οι βουλευτές, λοιπόν, των τριών κομμάτων προσήλθαν προχτές στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής και έπραξαν το καθήκον τους... «Η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική είναι μια υπαρκτή κατάσταση», δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας Θ. Κοτσώνης. «Η ΝΔ στηρίζει αυτές τις προσπάθειες», είπε η βουλευτής του κόμματος Σ. Καλαντζάκου. «Εφόσον η κυβέρνηση της Κροατίας και της Σουηδίας επιθυμούν να έρθουν εδώ εκπαιδευόμενοι δεν μπορούμε να φέρουμε αντίρρηση», ανέφερε η Μ. Δαμανάκη, βουλευτής του ΣΥΝ. Επιφανειακά φαντάζουν διαφορετικές οι προσεγγίσεις, όμως και οι τρεις κατέληξαν στο ίδιο πολιτικό συμπέρασμα. Στις σημερινές συνθήκες οφείλουμε να διαχειριστούμε την ...πραγματικότητα! Σ' αυτή τη λογική συγκλίνουν και οι τρεις αυτές πολιτικές δυνάμεις και είναι σίγουρο ότι ούτε στο πίσω μέρος του μυαλού τους δε σκέφτονται να την υπονομεύσουν. Οι πολιτικές αποφάσεις που έρχονται από τις Βρυξέλλες και οι εντολές που δίνονται από την έδρα του ΝΑΤΟ είναι «ιερές» και πρέπει να εφαρμόζονται με ευλάβεια, όσο βλαπτικές και καταστροφικές και αν είναι για τα λαϊκά συμφέροντα.

Η πολιτική της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΣΥΝ διαπνέεται από τη λογική της υποταγής. Της αποδοχής της αντιλαϊκής πραγματικότητας. Με φραστικές «κορόνες» μέσα και έξω από τη Βουλή στελέχη και των τριών αυτών κομμάτων κόπτονται για την ανεργία, την ακρίβεια, τη φτώχεια, τους πολέμους. Το κάνουν αυτό, όταν την ίδια στιγμή φιλοδοξούν να γίνουν ρυθμιστές της πολιτικής που τα «γεννά» όλα αυτά. Διαφορές έχουν μόνο στη μορφή της διαχείρισης αυτής της πολιτικής και μέχρι εκεί...

Τόσο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΝ προσφέρουν υπηρεσίες στο μεγάλο κεφάλαιο και στον ιμπεριαλισμό, ο καθένας από το πόστο του, και μετά εμφανίζονται «πικραμένοι» και σε κάποιες των περιπτώσεων «οργισμένοι», για τα τεκταινόμενα, αλλά συνεχίζουν να πιπιλίζουν την καραμέλα της «πραγματικότητας». Συγχρόνως, προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι όταν αποδέχεσαι και ...προσαρμόζεσαι προσκομίζεις οφέλη. «Δουλεύουν» προκειμένου να υποταχθούν οι λαϊκές συνειδήσεις. Να δεχτούν ότι με τις παρούσες συνθήκες ριζική εναντίωση προς όφελος των λαών δεν μπορεί να υπάρξει. Το λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να πέσει σ' αυτή την παγίδα. Δεν πρέπει να συμβιβαστεί και να σκύψει το κεφάλι. Η υποταγή ανοίγει διάπλατα το δρόμο για νέες αντιλαϊκές επιθέσεις. Ο αγώνας, η καθημερινή πάλη και τελικά η ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι η μόνη διέξοδος.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα αυτοδιοικητικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΕΛΙΚΑ, ΤΟ «δημαρχοκεντρικό σύστημα» έφταιγε τόσον καιρό και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός, που εξάγγειλε «βαθιές τομές» και αλλαγές! Το γεγονός πως το κράτος δεν έδινε ούτε καν τους θεσμοθετημένους πόρους στην Αυτοδιοίκηση δεν έχει καμιά σχέση - σύμφωνα με την ανάλυση αυτή - με την κατάσταση στην οποία έχουν περιπέσει οι δήμοι.

Το γεγονός, ακόμη, ότι έχουν μετατρέψει τους δήμους σε «φορο-στραγγαλιστές Νο 2» των εισοδημάτων του κόσμου - με Νο 1 το υπουργείο Οικονομικών - «σπρώχνοντάς» τους στην επιβολή αλλεπάλληλων φόρων, προκειμένου να καλύψουν βασικά έξοδα, επίσης, το ξέχασαν.

Στη λήθη και η εκμετάλλευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (όπου βρίσκονταν «πράσινοι» και «συνεργαζόμενοι» δήμαρχοι) για την εφαρμογή των κεντρικών πολιτικών τους.

Εν ολίγοις και ξαφνικά, όλοι οι θεσμοί ...αλλάζουν, χωρίς όμως να αλλάζουν οι πολιτικές, οι μέθοδοι, οι τακτικές και οι στόχοι. Και μόνον απ' αυτό, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τι είδους αλλαγή θα είναι αυτή: Προς το χειρότερο.

ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ το τίποτε η υπόθεση των 23 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που αντιδρούν στα μέτρα του Σημίτη περί διαφάνειας και ελέγχων χρηματιστηριακών συναλλαγών. Αν έχουν να προτείνουν κάτι ουσιαστικό, δεν έχουν παρά να το πούνε.

Γιατί τα περί επέκτασης των ελέγχων στους διοικητές των ΔΕΚΟ, μας τα 'πε και η ΝΔ και φυσικά είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στα μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν, αν ήθελε κανείς να μιλήσει απλά και μόνο για «στοιχειώδη» έλεγχο της διαφθοράς. Αλλωστε, στα πλαίσια του σημερινού συστήματος είναι και το περισσότερο, που μπορεί να γίνει...

Δε φθάνει, βλέπετε, η απλή πρόθεση για να μεταβάλει κανείς μια εσωτερική «φαγωμάρα» του ΠΑΣΟΚ σε κοινωνικό θέμα. Πρέπει να έχει τη θέληση να ξεπεράσει τα υφιστάμενα πολιτικά όρια και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που αντιδρούν, είναι σαφές πως δεν τη διαθέτουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τι λένε τώρα;

Γρηγοριάδης Κώστας

Οταν, στις προηγούμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του περασμένου φθινοπώρου, οι υποστηριζόμενοι από το ΚΚΕ υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες τόνιζαν ότι το κεντρικό ζήτημα της εκλογικής μάχης βρίσκεται τόσο στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όσο και στην ειδικότερη απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αρκετοί έλεγαν ότι πολιτικολογούν, ότι κομματικοποιούν τις εκλογές, ότι υποβαθμίζουν τον τοπικό τους χαρακτήρα, κλπ., κλπ. Από τότε, δεν έχουν περάσει ούτε δέκα μήνες και εκατοντάδες δήμοι αντιμετωπίζουν άμεσα το φάσμα της χρεοκοπίας, ενώ οι υπόλοιποι αισθάνονται έντονα το οικονομικό αδιέξοδο. Και όχι μόνο αυτό, στην προχτεσινή συνάντηση της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ με τον Κ. Σημίτη, ο τελευταίος τους «προσέφερε» κάποια ψίχουλα, ώστε να μην βάλουν άμεσα λουκέτο και, βέβαια, τους «έδειξε» το δρόμο της επιβολής νέων φόρων και τελών σε βάρος των δημοτών για την αντιμετώπιση των οξύτατων οικονομικών προβλημάτων. Τίποτε για τα τεράστια και παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά (γύρω στα 3 τρισεκ.) από τους θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καμιά δέσμευση - παρά μόνον η αόριστη συγχρηματοδότηση - για τα οικονομικά βάρη των νέων αρμοδιοτήτων (ΚΕΠ, «Βοήθεια στο σπίτι», Δημοτική Αστυνομία). Κι από πάνω, ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει στην αλλαγή του Ν. 1828/89, που καθορίζει τους πόρους που αποδίδονται στην Αυτοδιοίκηση - ο καθένας καταλαβαίνει σε ποια κατεύθυνση.

Κι όλ' αυτά, αφορούν μόνο τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν κι άλλες πλευρές, με το ανάλογο περιεχόμενο. Τι λένε τώρα, λοιπόν, όσοι έκαναν την προαναφερόμενη κριτική στους κομμουνιστές υποψήφιους;

Οι μεγάλες ευθύνες του ΣΥΝ

Δεν περιμένουμε, βέβαια, καμιά απάντηση στο προηγούμενο σχόλιό μας. Σε αντίθεση με όσα γράφονται στα αστυνομικά μυθιστορήματα, οι δράστες τέτοιων φαινομένων αποφεύγουν με ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή να επιστρέψουν στο χώρο του «εγκλήματος». Ορισμένοι εξ αυτών, όμως, έχουν ιδιαίτερες και βαριές ευθύνες, οι οποίες πρέπει να σημειωθούν. Αναφερόμαστε, βέβαια, στην ηγεσία του ΣΥΝ, η οποία, στις προηγούμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, συνεργάστηκε σε πολλούς δήμους και ακόμη περισσότερες νομαρχίες με το ΠΑΣΟΚ. Μια συνεργασία, η οποία πρόσφερε «χείρα βοηθείας» στο κυβερνών κόμμα και «αριστερό άλλοθι» στην αντιλαϊκή πολιτική του. Και όχι μόνον έκανε αυτό, αλλά, την ίδια στιγμή, πατώντας σε δυο βάρκες, σήκωνε υποκριτικά τη σημαία της ενότητας των αριστερών δυνάμεων, έχοντας ως πρόσχημα την αυτόνομη κάθοδο στην υπερνομαρχία της Αθήνας. Κι αφού τέλειωσαν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, προχώρησε ακόμη παραπέρα, συγκροτώντας, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ (πρόεδρος από το ΠΑΣΟΚ. γενικός γραμματέας από το ΣΥΝ).

Τώρα, βέβαια, η «Αυγή» ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. «Ξεχνά», όμως, ότι συνέβαλε κι ο ΣΥΝ στη διαμόρφωση αυτής της στάσης...

Η παράσταση...

Προχτές, την ώρα, που οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν στη Βουλή τα σχετικά με την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο άρθρα του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρου έδιναν μια ακόμη παράσταση «διαπραγμάτευσης» και «διαλόγου», για τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων και το προετοιμαζόμενο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση. Ενα από τα θέματα ήταν κι αυτό της μερικής απασχόλησης. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ εξέφρασε τον προβληματισμό του, για το ενδεχόμενο ο νέος θεσμός να λειτουργήσει αρνητικά σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης..! Ο υπουργός, όμως, τον διαβεβαίωσε -εκ μέρους, μάλιστα, της κυβέρνησης - ότι η μερική απασχόληση δε συνδέεται με κανέναν τρόπο με την εσωτερική διαδικασία της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά, για την εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και την αντιμετώπιση της ανεργίας..!

Και η παράσταση τέλειωσε, αφού έγιναν και οι σχετικές δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες - για το γόνιμο και ουσιαστικό χαρακτήρα του διαλόγου.... Αλλωστε, μπαίνει και ο Αύγουστος και όσοι δεν πήγαν ακόμη διακοπές, έχουν το μυαλό τους στις παραλίες. Η συνέχεια των παραστάσεων θα δοθεί από τις αρχές Σεπτέμβρη και μετά...

Αυτή είναι η αλήθεια, για το «"Οχι" της ΑΔΕΔΥ στη μερική απασχόληση», που έγραψαν μερικές χτεσινές εφημερίδες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η αλήθεια για την ακρίβεια

Η ακρίβεια είναι και πάλι εδώ. Αλλοι τη βλέπουν και άλλοι βιώνουν τις δυσάρεστες συνέπειές της. Την ύπαρξη της ακρίβειας - που το τελευταίο διάστημα έχει την τιμητική της στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων - την παραδέχονται και οι κυβερνώντες και οι της ΝΔ. Ενώ όμως αποδεικνύονται καλοί στο να καταγράφουν το πρόβλημα της ακρίβειας, παράλληλα αποδεικνύονται κακοί - για να ακριβολογούμε απρόθυμοι - στη διάγνωση των αιτιών. Κι αυτό, γιατί δεν τους συμφέρει και δεν τους βολεύει να πούνε τα πράγματα με το όνομά τους.

Ετσι, βλέπουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να επιδιώκει την «καταπολέμηση» της ακρίβειας, με «τρομοκρατικούς» (κυρίως φορολογικούς - υγειονομικούς) ελέγχους στα μανάβικα και εν γένει τα μικρομάγαζα για να αυτοδιαφημίζεται ο υφυπουργός Ανάπτυξης! Από την πλευρά της η ηγεσία της ΝΔ, προσπαθώντας να προσεταιριστεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, κατηγορεί την κυβέρνηση πως άφησε την ακρίβεια να σηκώσει κεφάλι, επειδή δεν έκανε όσα έπρεπε για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι, πιο προωθημένοι - όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ή η ηγεσία του ΣΕΒ και οι όμοιοί τους - που υποστηρίζουν ανερυθρίαστα πως για την ακρίβεια και την αναζωπύρωση του πληθωρισμού φταίνε δήθεν οι μισθοί!

Κακά τα ψέματα. Ολοι οι παραπάνω στρουθοκαμηλίζουν συνειδητά. Ξέρουν, ότι η «ρίζα του κακού» για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, βρίσκεται στην κερδοσκοπική ασυδοσία του κεφαλαίου. Ξέρουν, ότι ενώ και φέτος - όπως τα 10 τελευταία τουλάχιστον, χρόνια - οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων απεικονίζονται σε μονοψήφιο αριθμό, τα κέρδη των μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων, αυξάνονται με διψήφιο και συχνά τριψήφιο αριθμό. Ολα τα στοιχεία συνηγορούν στο γεγονός ότι στην Ελλάδα είχαμε και έχουμε πληθωρισμό κερδών και όχι πληθωρισμό μισθών! Δεν είναι τυχαίο εξάλλου (αυτό που αποσιωπούν η κυβέρνηση, η ΝΔ και οι θιασώτες της πολιτικής τους), πως η εκρηκτική άνοδος των κερδών σημειώθηκε παράλληλα με την προώθηση της πολιτικής απελευθέρωσης των τιμών και των ιδιωτικοποιήσεων.

οι όρκοι πίστης των κυβερνώντων αλλά και της ΝΔ ότι ενδιαφέρονται δήθεν για την καταπολέμηση της ακρίβειας και την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων, χωρίς να θίξουν την «απελευθερωμένη» αγορά που τροφοδοτεί την κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, κάνουν επίκαιρη τη λαϊκή παροιμία «όσο δε θέλει η νύφη να ζυμώσει, όλη μέρα κοσκινάει». Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, γνωρίζουν πολύ καλά πως η κερδοσκοπία και η αισχροκέρδεια δεν αντιμετωπίζονται ούτε με «συμφωνίες κυρίων» (που παζαρεύει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους διαφόρων κλάδων) ούτε με παρακάλια για συγκράτηση των τιμών (που απευθύνει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης), ούτε βέβαια με τρομοκρατικούς ελέγχους στα μανάβικα. Το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - όπως και των άλλων μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας που ταλανίζουν τους εργαζόμενους - είναι η συνολική ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ