Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η αλήθεια για την ακρίβεια

Η ακρίβεια είναι και πάλι εδώ. Αλλοι τη βλέπουν και άλλοι βιώνουν τις δυσάρεστες συνέπειές της. Την ύπαρξη της ακρίβειας - που το τελευταίο διάστημα έχει την τιμητική της στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων - την παραδέχονται και οι κυβερνώντες και οι της ΝΔ. Ενώ όμως αποδεικνύονται καλοί στο να καταγράφουν το πρόβλημα της ακρίβειας, παράλληλα αποδεικνύονται κακοί - για να ακριβολογούμε απρόθυμοι - στη διάγνωση των αιτιών. Κι αυτό, γιατί δεν τους συμφέρει και δεν τους βολεύει να πούνε τα πράγματα με το όνομά τους.

Ετσι, βλέπουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να επιδιώκει την «καταπολέμηση» της ακρίβειας, με «τρομοκρατικούς» (κυρίως φορολογικούς - υγειονομικούς) ελέγχους στα μανάβικα και εν γένει τα μικρομάγαζα για να αυτοδιαφημίζεται ο υφυπουργός Ανάπτυξης! Από την πλευρά της η ηγεσία της ΝΔ, προσπαθώντας να προσεταιριστεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, κατηγορεί την κυβέρνηση πως άφησε την ακρίβεια να σηκώσει κεφάλι, επειδή δεν έκανε όσα έπρεπε για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι, πιο προωθημένοι - όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ή η ηγεσία του ΣΕΒ και οι όμοιοί τους - που υποστηρίζουν ανερυθρίαστα πως για την ακρίβεια και την αναζωπύρωση του πληθωρισμού φταίνε δήθεν οι μισθοί!

Κακά τα ψέματα. Ολοι οι παραπάνω στρουθοκαμηλίζουν συνειδητά. Ξέρουν, ότι η «ρίζα του κακού» για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, βρίσκεται στην κερδοσκοπική ασυδοσία του κεφαλαίου. Ξέρουν, ότι ενώ και φέτος - όπως τα 10 τελευταία τουλάχιστον, χρόνια - οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων απεικονίζονται σε μονοψήφιο αριθμό, τα κέρδη των μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων, αυξάνονται με διψήφιο και συχνά τριψήφιο αριθμό. Ολα τα στοιχεία συνηγορούν στο γεγονός ότι στην Ελλάδα είχαμε και έχουμε πληθωρισμό κερδών και όχι πληθωρισμό μισθών! Δεν είναι τυχαίο εξάλλου (αυτό που αποσιωπούν η κυβέρνηση, η ΝΔ και οι θιασώτες της πολιτικής τους), πως η εκρηκτική άνοδος των κερδών σημειώθηκε παράλληλα με την προώθηση της πολιτικής απελευθέρωσης των τιμών και των ιδιωτικοποιήσεων.

οι όρκοι πίστης των κυβερνώντων αλλά και της ΝΔ ότι ενδιαφέρονται δήθεν για την καταπολέμηση της ακρίβειας και την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων, χωρίς να θίξουν την «απελευθερωμένη» αγορά που τροφοδοτεί την κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, κάνουν επίκαιρη τη λαϊκή παροιμία «όσο δε θέλει η νύφη να ζυμώσει, όλη μέρα κοσκινάει». Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, γνωρίζουν πολύ καλά πως η κερδοσκοπία και η αισχροκέρδεια δεν αντιμετωπίζονται ούτε με «συμφωνίες κυρίων» (που παζαρεύει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους διαφόρων κλάδων) ούτε με παρακάλια για συγκράτηση των τιμών (που απευθύνει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης), ούτε βέβαια με τρομοκρατικούς ελέγχους στα μανάβικα. Το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - όπως και των άλλων μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας που ταλανίζουν τους εργαζόμενους - είναι η συνολική ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ