Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η ... κρυφή γοητεία του ευρώ

Είναι ελκυστικό. Πώς να το κάνουμε! Δεν πιάνει πολύ χώρο, δεν έχει μεγάλο βάρος και βγαίνει με μεγάλη ευκολία από την τσέπη σαν κάτι ασήμαντο, σαν το διφραγκάκι του τραγουδιού του Μάνου Λοΐζου «Σ' ακολουθώ». Σαν ένα τίποτα. Ετσι, όταν το χουφτώνεις στο απλωμένο χεράκι του παιδιού των φαναριών, λες από μέσα σου... «ε...όχι, δα, πως έκανα και τίποτα σπουδαίο». Για σκέψου να έδινα ένα κατακόκκινο χαρτονόμισμα των 100 δρχ. Τεράστιο ποσό.

Ποιος θα το 'λεγε, πως θα 'βλεπες το κεράσι των 2.000 δρχ. να πουλιέται με το ευτελές ποσό των 6 μόνον ευρώ; Το ίδιο και τα ροδάκινα. Μεγάλο το ποσό των 1.200 δρχ., αλλά με το 3,60 ξεγελιέσαι μια χαρά. Μαστορικά πράγματα, δηλαδή. Οσο για την μπάμια ή το φασολάκι, αστείο το ποσό, ένα μικρούλι χαρτονόμισμα των 5 ευρώ είναι αρκετό να χορτάσει μια ολόκληρη οικογένεια. Για την ντομάτα τι να πει κανείς; Ποτέ ο φτωχός βιοπαλαιστής δε θα έβγαζε από την τσέπη του ένα ολόκληρο χιλιάρικο για ένα κιλό. Ενώ τώρα με 2,95 διευκολύνονται τα πράγματα.

Ολα παίρνουν μια ειδυλλιακή χροιά και γοητεύονται από την κρυφή (πλασματική) του γοητεία. Ετσι, να πληρώνεις ακριβά και να νομίζεις ότι αγοράζεις φτηνά.

Το 'λεγε το ΚΚΕ και το διατυμπάνιζε κι ήταν μέρα μεσημέρι. Το 'λεγε και το ξανάλεγε και κόντευε να καταντήσει μονότονο και γραφικό για τα δεινά που θα μας έφερνε η συμμετοχή μας στην ΟΝΕ. Αλλά ποιος το άκουγε; Ποιος έδινε τότε σημασία μπροστά στο όραμα της μεγάλης Ευρωπαϊκής Πόρτας; Τα νιτερέσα των πολυεθνικών και την καταλήστευση των Λαϊκών Τάξεων;

Η ΟΝΕ είναι η καταστροφή μας. Είναι μια καλοστημένη παγίδα και θα πέσουμε όλοι μέσα (οι εργαζόμενοι, δηλαδή) και θα πνιγούμε. Και δικαιώθηκε. Το παραμύθι άρχισε και συνεχίστηκε από τότε που μας διατυμπάνιζαν πως μπαίνοντας στην ΕΟΚ θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Πως θ' ανοίξει η φθηνή αγορά των 300 εκατ. - τότε - και θα καταβροχθίσει πανάκριβα ό,τι παράγει η μικρή μας πατρίδα.

Τα φρούτα μας περιζήτητα. Το λάδι, το κρασί, ο καπνός, το βαμβάκι. Θα τρέχουν οι ξένοι αγοραστές και δε θα φτάνουν. Θα γίνουμε Ευρωπαίοι με πατέντα.

Υστερα από 20 χρόνια Ευρωπαϊκή Ενωση, τα μισά αμπέλια χάσκουν χερσοχώραφα. Οι μισές μας ελιές έχουν ξεπατωθεί και τα θαυμάσια φρούτα μας θάβονται στις χωματερές. Μας έχουν καταπνίξει τα ξένα προϊόντα και το γάλα μας και το βαμβάκι παράγονται με ποσόστωση.

Γίναμε κι εμείς ένα ακόμη νούμερο - έστω και το τελευταίο - της «Ευημερούσας» Ευρώπης με την ανεργία, τη φτώχεια και τη λιτότητα.

Και φταίχτες γι' αυτό δεν είναι το ναυάγιο του ...μεγάλου ευρωπαϊκού οράματος. Δεν είναι το φιάσκο της ...μεγάλης ευρωπαϊκής ιδέας. Δεν είναι το μεγάλο βούλιαγμα μέσα από την καταρράκωση των εργατικών κατακτήσεων, αλλά η «μαφία του τελάρου» της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας, που λυμαίνεται την παραγωγή! Λες και η τελευταία είναι καινούριο φρούτο, που δεν την ξέραμε. Λες και είναι μια παρονυχίδα του καπιταλισμού και δεν είναι ή ίδια η πεμπτουσία του, το ίδιο το τέχνασμα και η φιλοσοφία του... Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση..!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ