Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΩΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΙΚΑ
Χρόνια η πάθηση

Περιοδεία του Σπύρου Χαλβατζή στο νοσοκομείο

Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, που πολλές φορές γίνονται επικίνδυνες για την ίδια την υγεία των εργαζομένων. Σημαντικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ανεπάρκεια χώρων και έλλειψη σύγχρονων μηχανημάτων. Αυτή είναι η εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο Πρώτο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ ("Παπαδημητρίου"). Εικόνα την οποία σε όλο της το μεγαλείο παρουσίασαν χτες οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο στο μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρο Χαλβατζή,που περιόδευσε, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στο νοσοκομείο.

Από τον πρώτο κιόλας χώρο που επισκέφτηκε ο Σπ. Χαλβατζής, τα μαγειρεία του νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκεί επισήμαναν τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό. Είναι ενδεικτικό ότι για το γεύμα 360 ασθενών φροντίζουν μόνο δυο μάγειροι! Οι λαντζέρηδες αναγκάζονται να κάνουν διπλές βάρδιες, ενώ συνολικά στα μαγειρεία απασχολούνται 12 άτομα, τη στιγμή που χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες του νοσοκομείου.

Τεράστια όμως είναι και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη νοσηλευτών, αφού τις ανάγκες των τριών κλινικών του νοσοκομείου καλύπτουν μόνο 12 νοσηλευτές - αριθμός που μεταφράζεται σε προσωπικό ασφαλείας - ενώ στη νυχτερινή βάρδια μένουν μόνο τρεις... Κι όλα αυτά σ' ένα νοσοκομείο που το 1996 έκανε 12.000 εισαγωγές ασθενών. Τεράστια όμως είναι και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη χώρων. Είναι ενδεικτικό ότι σε έναν ολόκληρο όροφο του νοσοκομείου υπάρχει μονάχα μια τουαλέτα. Εκεί όμως που η κατάσταση γίνεται ακόμα και επικίνδυνη για την υγεία των εργαζομένων είναι στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων. Μονάδα, στην οποία τόσο οι χώροι όσο και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται δεν εξασφαλίζουν τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής για τους εργαζόμενους, ενώ δεν υπάρχει γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφάλειας.

Σημαντικές είναι οι ελλείψεις όμως και σε σύγχρονα μηχανήματα, καθώς και σε αναλώσιμα υλικά. Ακόμα και ένας αξονικός τομογράφος, που προοριζόταν για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, δόθηκε στο "Σισμανόγλειο" νοσοκομείο, επειδή δεν υπήρχε χώρος για να τον "φιλοξενήσει".

Επίσης προβλήματα έχει και το φαρμακείο του νοσοκομείου. Η προϊσταμένη του φαρμακείου Λουκία Ράπτη επισήμανε ότι "ο χώρος που στεγάζεται το φαρμακείο είναι τελείως ακατάλληλος. Στον συγκεκριμένο χώρο, ένα ημιυπόγειο, δεν είναι εύκολο να διασφαλίσουμε τη θερμοκρασία που χρειάζεται για τα φάρμακα, άρα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την καταλληλότητά τους".

Διαθέσεις για αγώνα

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Σπ. Χαλβατζής συναντήθηκε και με την τριμελή επιτροπή του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου. Στη συνάντηση οι γιατροί υπογράμμισαν ότι έχουν να πληρωθούν εφημερίες από το Γενάρη. Επίσης οι γιατροί υπογράμμισαν την ανάγκη να πάρει θέση η κυβέρνηση για το αν τελικά θα ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τα νοσοκομεία και οι γιατροί του ΙΚΑ.

Ο Σπ. Χαλβατζής, απαντώντας στους γιατρούς, υπενθύμισε πως "θέση του ΚΚΕ είναι ότι κάτω από ορισμένους όρους και προϋποθέσεις τα νοσοκομεία του ΙΚΑ και οι εργαζόμενοι σ' αυτά θα μπορούσαν να ενταχτούν στο ΕΣΥ. Με ένα εκσυγχρονισμό και με μια ανάπτυξη υλικοτεχνικής υποδομής, σίγουρα θα μπορούσαν να ενταχτούν", κατέληξε.

Αμέσως μετά το τέλος της περιοδείας στο νοσοκομείο, ο Σπ. Χαλβατζής με δήλωση του στο "Ρ" υπογράμμισε: "Η κατάσταση που συναντήσαμε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, δε διαφέρει από την κατάσταση που υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία του ΙΚΑ. Συζητήσαμε με τους εργαζόμενους, με τους γιατρούς και με το νοσηλευτικό προσωπικό για όλα τα προβλήματα, κυρίως με αφορμή την προετοιμασία κατάθεσης του νομοσχεδίου για την υγεία".

"Μιλήσαμε, συνέχισε, και για τον "κοινωνικό" διάλογο και οι αντιδράσεις των εργαζομένων ήταν πολύ ενθαρρυντικές. Ολοι μίλησαν με περιφρόνηση γι' αυτήν την απάτη που επιχειρεί η κυβέρνηση του κ. Σημίτη. Είδαμε ενδιαφέρον από τους εργαζόμενους για αγώνα, προκειμένου να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας. Θεωρούμε ότι η κατάσταση που υπάρχει μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ενωμένη πάλη των εργαζομένων, γιατί τα νοσοκομεία του ΙΚΑ είναι περιουσία του ελληνικού λαού γενικά και της εργατικής τάξης ιδιαίτερα. Και πρέπει να προφυλαχτεί αυτή η περιουσία, να αναβαθμιστεί και να παρέχει υψηλή ποιότητα υγείας για τους εργαζόμενους. Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε σαν ΚΚΕ το δημόσιο τομέα της υγείας και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση οι εργαζόμενοι να κάνουν βήμα πίσω από αυτόν".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ερμαιο» της πολιτικής που ξεπουλά την Υγεία(2009-12-17 00:00:00.0)
Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ΚΑΤ(2007-06-22 00:00:00.0)
«Νοσεί» λόγω έλλειψης προσωπικού(2006-02-24 00:00:00.0)
Στη μέγκενη της λιτότητας(1999-07-07 00:00:00.0)
Υπόθεση όλων η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας(1999-02-17 00:00:00.0)
"Ανθυγιεινό" σχέδιο αποδιάρθρωσης(1997-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ