Τρίτη 15 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Σε αγαστή σύμπνοια με τις κυβερνητικές θέσεις

Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΝ για τη διεύρυνση της ΕΕ

Σε πλήρη ταύτιση με τις κυβερνητικές διακηρύξεις και την αντιλαϊκή πολιτική που αυτές υπηρετούν, είναι οι θέσεις του ΣΥΝ για τη διεύρυνση των χωρών - μελών της ΕΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, με αφορμή την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των 10 νέων χωρών στην ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη χώρα μας, εμφανίστηκε υπέρμαχος της «κοινής αμυντικής πολιτικής» της ΕΕ και έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας «νέας μεγάλης δύναμης» με «αμυντική χειραφέτηση από τις ΗΠΑ»...

Ουσιαστικά, οι θέσεις του ΣΥΝ, όπως παρουσιάστηκαν χτες από τον πρόεδρό του, υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός νέου ιμπεριαλιστικού πόλου, ο οποίος θα αποτελέσει το... αντίπαλο δέος για τις ΗΠΑ! Οι επισημάνσεις άλλωστε του Ν. Κωνσταντόπουλου σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ - πλήρως εναρμονισμένες με αυτές της κυβέρνησης και της ΝΔ - για «σημαντικό βήμα» με «ιδιαίτερη ιστορική σημασία», αποδεικνύουν περίτρανα την πολιτική φιλοσοφία που διέπει τις θέσεις του ΣΥΝ.

«Η Ευρώπη των 25 χωρών και των ακόμη περισσότερων αύριο με την προοπτική ένταξης και των υπολοίπων Βαλκανικών χωρών και γιατί όχι και της Ρωσίας, μπορεί να είναι μια μεγάλη δύναμη στο σύγχρονο κόσμο», ισχυρίστηκε ο Ν. Κωνσταντόπουλος και παράλληλα υποστήριξε: «Θεωρούμε βασικό στοιχείο της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης, τη διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής για την άμυνα, με βάση συγκεκριμένες αρχές που διέπουν το Διεθνές Δίκαιο. Προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί η χειραφέτηση από τον ευρωατλαντισμό και τους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ»... Ο πρόεδρος του ΣΥΝ θεωρεί, λοιπόν, βασικό στοιχείο για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, τη δημιουργία του «ευρωστρατού», μιας νέας στρατιωτικής μηχανής, η οποία, βέβαια, θα κινείται εναντίον λαών και κινημάτων. Μάλιστα, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στην κοινή αμυντική πολιτική, ακόμα και «αν δε συμφωνούν όλες οι χώρες», με «τη συνεργασία όσων συμφωνούν»!! Επίσης, προς διασκέδαση - προφανώς - των όποιων ανησυχιών, δήλωσε ότι ο ΣΥΝ «δε θεωρεί, ότι μια τέτοια αμυντική συνεργασία σημαίνει υποχρεωτική ένταση των εξοπλιστικών ανταγωνισμών ή ενίσχυση της στρατικοποίησης της Ενωμένης Ευρώπης»...

Βέβαια, ως όφειλε, ο Ν. Κωνσταντόπουλος... θυμήθηκε και τα λαϊκά κινήματα, αναφέροντας: «Ο Συνασπισμός πιστεύει, ότι το αντιπολεμικό κίνημα που αγκαλιάζει όλη την Ευρώπη, το κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης αποτελεί τον πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο παράγοντα για την αντιμετώπιση του αμερικανικού μιλιταρισμού».

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι ο Ν. Κωνσταντόπουλος χαιρέτισε «την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ» και δήλωσε ότι αυτό «μπορεί να συμβάλει στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου». Εντελώς, προκλητικά, μάλιστα προχώρησε και σε επίθεση εναντίον του ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι «όσοι αντιτίθενται με την ένταξη της Κύπρου, οφείλουν να εξηγήσουν τι θέλουν» και δηλώνοντας ότι «μόνο η ηγεσία του ΚΚΕ, δε βλέπει τα προνόμια από την ένταξη»... Ολα αυτά, όταν είναι σ' όλους γνωστή η πάγια εναντίωση του ΚΚΕ σε κάθε διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ έχει ήδη επιβεβαιωθεί η εκτίμησή του ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση θα τη φέρει πιο κοντά στη διχοτόμηση, αφού σ' αυτήν εντάσσεται μόνον το 62% του νησιού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζήτησε ιδεολογία «ενοποίησης»(2003-10-23 00:00:00.0)
Παραληρηματικός αντικομμουνιστικός λόγος(2002-12-18 00:00:00.0)
Οι αυταπάτες...(2000-07-01 00:00:00.0)
«Οχι» σε κάθε ιμπεριαλισμό(1999-12-17 00:00:00.0)
Ορκοι πίστης στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση(1999-03-09 00:00:00.0)
Η γελοιογραφία του φιλομααστριχτισμού(1996-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ