Τρίτη 15 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιορτή της ΕΠΟΝ στο Βερολίνο

Με καθυστέρηση, αλλά με ενθουσιασμό και επιτυχία, πρώην ΕΠΟΝίτες και άλλοι Ελληνες αντιφασίστες, μέλη της Δημοκρατικής Κοινότητας του Βερολίνου, τίμησαν στις 12 Απρίλη τα 60χρονα της ίδρυσης της ΕΠΟΝ και τους αγώνες και θυσίες της για την απελευθέρωση της χώρας από τους ξένους κατακτητές και ιμπεριαλιστές.

Ο ομιλητής της βραδιάς, πρώην ΕΠΟΝίτης και μαχητής του Δημοκρατικού Σταθμού Ελλάδας, οικονομολόγος Γιώργος Γιούσιος, με ακριβή στοιχεία, επανέφερε στη μνήμη τη μαχητική και άλλη ποικιλόμορφη πολύχρονη δράση της ΕΠΟΝ, μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Την αγωνιστική σκυτάλη της, είπε, την παρέλαβε η ΚΝΕ, που συνεχίζει με την ίδια αυταπάρνηση τους αγώνες κατά του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, οι ακροατές άκουσαν από τον Μιχ. Τεμπρίδη τα ποιήματα της Σ. Μαυροειδή - Παπαδάκη και του ΕΠΟΝίτη Γιαννόπουλου, που εκτελέστηκε. Επίσης είδαν το ντοκιμαντέρ του ΚΣ της ΚΝΕ για την ίδρυση και δράση της ΕΠΟΝ και της ΚΝΕ για ειρήνη και προκοπή της Ελλάδας.

Ομόθυμα έγινε δεκτό από τη συγκέντρωση ψήφισμα καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά του Ιράκ και αλληλεγγύης στο βομβαρδισμό του λαού της. Τονίζεται επίσης:

«Να φύγουν από το Ιράκ τα στρατεύματα κατοχής και να σταματήσουν αμέσως οι απειλές επέμβασης σε άλλες χώρες της περιοχής και αλλού. Να αποκατασταθεί το δικαίωμα του ιρακινού λαού να εκλέξει ελεύθερα το καθεστώς και την κυβέρνησή του και να γίνει κύριος των πηγών της οικονομίας του. Ταυτόχρονα, καταδικάζουμε την έμμεση βοήθεια των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και απαιτούμε να κλείσουν οι βάσεις εξόρμησης στα εδάφη τους για καταπίεση των λαών και νέους πολέμους».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ