Τρίτη 15 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Ελληνες στρατιώτες στέλνει η κυβέρνηση στο Ιράκ

Μετά τη συμμετοχή στην επιδρομή κατά του Ιράκ με την παροχή διευκολύνσεων στις αμερικανικές δυνάμεις από τη βάση της Σούδας, την αποστολή των δύο φρεγατών στον Περσικό και στην Ανατ. Μεσόγειο και την αποστολή των πληρωμάτων των «ΑΒΑΚΣ» στην Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει συμμετοχή και στη δύναμη κατοχής του Ιράκ.

Οπως έγινε γνωστό, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει δώσει την εντολή για την αποστολή ενός τάγματος μηχανικού και μιας διμοιρίας υγειονομικού, συνολικής δύναμης 500 ανδρών, στο πλαίσιο σχεδιαζόμενης «ανθρωπιστικής επιχείρησης».

Ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, δήλωσε ότι «η Ελλάδα θέλει να συμμετάσχει σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις για να βοηθήσει το λαό του Ιράκ να ξεπεράσει την τραγωδία που έζησε, με την προϋπόθεση ότι τη διαχείριση θα έχει ο ΟΗΕ».

Τη συμμετοχή ελληνικής δύναμης στις δυνάμεις κατοχής του Ιράκ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση πριν από έναν περίπου μήνα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τ. Μίλερ. Απαίτηση που έγινε (και αυτή) δεκτή. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Κυριακή, έχει επιλεγεί ήδη η μονάδα που θα αποσταλεί στο Ιράκ και θα αποτελέσει το κύριο σώμα της αποστολής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», την ελληνική δύναμη θα συγκροτούν:

1. Ενα τάγμα μηχανικού, στη διάθεση του οποίου θα βρίσκεται όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός με προσωπικό τουλάχιστον 300 αξιωματικών, υπαξιωματικών και επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ). Οι ΕΠΟΠ θα δώσουν πρώτη φορά το «παρών» σε ειρηνευτική αποστολή, καθώς έχει αποκλειστεί η συμμετοχή οπλιτών θητείας. Μεταξύ αυτών θα βρίσκονται και ναρκαλιευτές. Το τάγμα θα συνοδεύουν άνδρες των ειδικών δυνάμεων για την απαραίτητη ασφάλεια, προσωπικού και περιοχής στρατοπέδευσης.

2. Μια διμοιρία υγειονομικού (περί τους 30 άνδρες) με γιατρούς και νοσηλευτές. Τη διμοιρία ενδέχεται να συνοδεύει εξοπλισμός κινητού χειρουργείου.

3. Περί τα 15 έως 25 στελέχη θα διατεθούν για τη διοικητική μέριμνα και άλλοι ως σύνδεσμοι με την κεντρική διοίκηση.

4. Μια δύναμη 150 ανδρών εκτιμάται ότι βρίσκεται σε επιφυλακή στην Ελλάδα και θα εναλλάσσεται ανά τρίμηνο με το τμήμα της δύναμης, το οποίο θα επαναπατρίζεται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ