Τρίτη 15 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Ανεπιθύμητοι

Αύριο, Τετάρτη 16 του Απρίλη καλούμε τους εργαζόμενους της Αθήνας και τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά στις δύο συγκεντρώσεις και στις πορείες στις πρεσβείες των αιματοβαμμένων Ευρωπαίων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών, που διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Το πρωί στις 11 συναντιόμαστε μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη στο Σύνταγμα γύρω από την εξέδρα της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και το απόγευμα στις 5 στο ίδιο σημείο.

Καλούμε το λαό να γυρίσει την πλάτη στην προσπάθεια εκφοβισμού, στην αστυνομοκρατία και στα μέτρα καταστολής που δρομολογεί η κυβέρνηση και να συμμετάσχει μαζικά στα περιφρουρημένα, πυκνά και αδιαπέραστα μπλόκα της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Να δώσουμε το μήνυμα ότι η Αθήνα θα διαδηλώνει μαζικά και ανυπότακτα ενάντια στους αιμοσταγείς Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.

Να πέσει στο κενό η μοιρολατρία των υποταγμένων στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Να μη βρουν έδαφος στο λαό οι κήρυκες της ευρω-υποταγής. Να δοθεί απάντηση στην προκλητική στάση της κυβέρνησης και της ΝΔ, που έδωσαν γερό χέρι βοήθειας στον πόλεμο των Αγγλοαμερικανών ενάντια στο Ιράκ. Να καταδικαστεί η πολιτική της κυβέρνησης και η ΕΕ γιατί σήμερα πάνω στα αποκαΐδια του πολέμου στο Ιράκ, στα ερείπια και στις δολοφονίες αμάχων το μόνο ενδιαφέρον τους είναι να πάρουν ένα κομμάτι από τη λεία. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να στείλει και στρατό κατοχής στο Ιράκ, όπως έκανε μαζί με τους ευρω-ιμπεριαλιστές στη Βαλκανική, στο Αφγανιστάν και αλλού, εφόσον εξασφαλιστεί συμμετοχή της ΕΕ στη μοιρασιά. Φωνασκούν και ουρλιάζουν, όπως οι ύαινες μεταξύ τους, Αγγλοαμερικανοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Ρώσοι, γιατί οι 4 πολυεθνικές του πετρελαίου, αμερικανικών, αγγλικών, ολλανδικών συμφερόντων, θέλουν το πάνω χέρι σε σχέση με τις εταιρίες των Γάλλων, Γερμανών και Ρώσων στο Ιράκ. Καυγαδίζουν μεταξύ τους γιατί κάθε μονοπώλιο και πολυεθνική στηρίζεται σε ένα ιμπεριαλιστικό κέντρο ή χώρα και ετοιμάζεται να πάρει μέρος στο μεγάλο «φαγοπότι», στο μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των αγορών που προωθεί η ιμπεριαλιστική νέα τάξη με τους πολέμους.

Αύριο να δοθεί απάντηση από τους εργαζόμενους στην προκλητική στάση των ξεπουλημένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ και άλλων, οι οποίοι μαζί με την ηγεσία του ΣΥΝ, ορισμένους τροτσκιστές και «αριστερίστικες» ομάδες (πρώην Ασυνέχεια) διοργανώνουν συγκέντρωση για να εξιλεώσουν την κυβέρνηση και την ΕΕ.

Κεντρική επιδίωξη της ΓΣΕΕ, όπως δήλωσε δημόσια μέσα από διάφορες φλυαρίες ο περιβόητος κ. Πολυζωγόπουλος, είναι ο λαός να στηρίξει την ΕΕ.

Γι' αυτό ο λαός, λέει ο κ. Πολυζωγόπουλος, πρέπει «να βροντοφωνάξει όχι κατά της διεύρυνσης» αλλά υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ και της ενδυνάμωσης της κοινωνικής Ευρώπης. Φτάνει πια η κοροϊδία. Αυτοί που υπέγραψαν το Μάαστριχτ, τη «Λευκή Βίβλο», την ΟΝΕ, τους νόμους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της εργοδοσίας για την ευελιξία και την Κοινωνική Ασφάλιση πρέπει να αποδυναμωθούν από τους εργαζόμενους.

Οι λαοί αποκτούν πείρα

Νέα καθήκοντα μπαίνουν για το εργατικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Με μεγαλύτερη ορμή, δυναμική, θέληση, πείσμα και επιμονή να συνεχιστεί ο αγώνας.

Ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ, οι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες λαού που πορεύτηκαν μαζί μας στις διαδηλώσεις στην Ελλάδα, τα εκατομμύρια διαδηλωτών σε όλον τον κόσμο, φέρνουν στο επίκεντρο του αγώνα σοβαρά συμπεράσματα και καθήκοντα.

1) Οι πόλεμοι της «νέας τάξης» και ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ, παρά τα δεινά για τους λαούς από την κατοχή, όπως και οι πόλεμοι στη Βαλκανική, στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν, έφεραν στην επιφάνεια ότι η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, δηλαδή ο ιμπεριαλισμός, δεν εξανθρωπίζεται, δε ρυθμίζεται όπως προτείνουν συντηρητικοί σοσιαλδημοκράτες και ο ΣΥΝ. Ο ιμπεριαλισμός δε θα ξεπερνά τις αντιθέσεις, την κρίση του. Θα σπαράζεται συνεχώς από αυτές. Ανοιξαν τους ασκούς του Αιόλου με τους πολέμους.

Στο ίδιο το Ιράκ και σε άλλες χώρες δεν πρόκειται να μείνει αιώνια η κατοχή των ιμπεριαλιστών, χωρίς αντίσταση των λαών. Νέες αντιθέσεις γεννιούνται στον αραβικό κόσμο, ξαναβγαίνει στην επιφάνεια το ζήτημα των Κούρδων, δυναμώνουν οι αντιθέσεις στο εσωτερικό των ιμπεριαλιστικών κέντρων και στην ΕΕ.

Οι ψευτοθεωρίες ότι η «παγκοσμιοποίηση» είναι υπέρ των λαών θρυμματίστηκαν. Οι θεωρίες ότι το ιμπεριαλιστικό σύστημα θα γίνει ομογενές χωρίς κρίσεις και εσωτερικές συγκρούσεις υπέστησαν «ήττα οικτρή». Οι επιδιώξεις τους οι λαοί να καθίσουν φρόνιμα έπεσαν στο κενό. Δυναμώνουν οι αντιστάσεις, οι κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο.

Στη συνείδηση των λαών έχουν ήδη καταδικαστεί τα εγκλήματά τους.

2) Η ΕΕ, που προβάλλεται ως πρότυπο και όραμα για τους λαούς από τις ίδιες δυνάμεις, υπέστη πλήγμα. Οχι μόνο γιατί κλυδωνίζεται από τις εσωτερικές αντιθέσεις της, αλλά γιατί αποδείχτηκε ότι βάζει πλάτη στην οικοδόμηση της «νέας τάξης». Η αυριανή φιέστα, η ομοψυχία όλων των ευρω-ιμπεριαλιστών υπέρ της ένωσης, αποδεικνύει ότι η ΕΕ και μετά το Ιράκ είναι ένας οργανισμός ιμπεριαλιστών που συνυπάρχουν οι αιματοβαμμένοι Μπλερ και Σία με τους σφαγείς του λαού της Γιουγκοσλαβίας, Γερμανούς και άλλους. Συνυπάρχουν σε αγαστή σύμπνοια με τους αντικομμουνιστές ηγέτες των πρώην σοσιαλιστικών χωρών που έδωσαν «γην και ύδωρ» για την ανατροπή του σοσιαλισμού. Οι προτάσεις των αστικών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων του ΣΥΝ και του Φόρουμ η ΕΕ να αποκτήσει κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα (δηλαδή και στρατό) αποτελούν πρόκληση για το λαό. Να στηριχτούν, προσθέτει «ανακουφισμένος» ο ΣΥΝ, οι προτάσεις του γαλλογερμανικού ιμπεριαλισμού, σιγοντάροντας έτσι τις επιδιώξεις ορισμένων πλουτοκρατών και σοσιαλδημοκρατών. Η θέση των σοσιαλδημοκρατών και του ΣΥΝ ότι χρειάζεται ένας κόσμος «πολυπολικός» με πολλούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ως αντίβαρο στις ΗΠΑ σημαίνει καθυπόταξη των λαϊκών κινημάτων στις επιδιώξεις της πλουτοκρατίας της Ευρώπης, την ΕΕ και το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Τα λαϊκά κινήματα δεν επιλέγουν ιμπεριαλιστή ούτε οι λαοί δυνάστες.

3) Ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ απέδειξε ότι το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, μαζί με την αλληλεγγύη στους λαούς, πρέπει να παλεύει ενάντια στη συμμετοχή και στήριξη σε κάθε χώρα των κυβερνήσεων στους πολέμους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συμφωνία με τη ΝΔ έδωσε πολύτιμη βοήθεια στους Αγγλοαμερικανούς με τις βάσεις (Σούδα), τον εναέριο χώρο, τη θάλασσα και τα λιμάνια συμμετέχοντας έτσι στον πόλεμο. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και άλλοι ακολούθησαν την ίδια τακτική. Συνολικά η ΕΕ αποδείχτηκε κοινή συνισταμένη αιματοβαμμένων τύπου Μπλερ, συμμέτοχων, όπως Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, συνένοχων, κρυφών και ανοιχτών συμμάχων των ΗΠΑ-Αγγλίας. Ο ΣΥΝ δεν τόλμησε να απαιτήσει τη μονομερή έξοδο της κυβέρνησης από τον πόλεμο. Αντίθετα, συνέβαλε στη μεγάλη απάτη που προώθησε η κυβέρνηση ότι δήθεν δε συμμετέχει στον πόλεμο συνδιοργανώνοντας μαζί με το ΠΑΣΟΚ εκδηλώσεις.

Συμπεράσματα και στόχοι

Στις σημερινές συνθήκες όπως διαμορφώνονται είναι ανάγκη να δυναμώσουν ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας, η αλληλεγγύη και ο διεθνισμός από τα λαϊκά κινήματα σε όλον τον κόσμο.

ΤΩΡΑ να συνεχιστεί ο αγώνας γιατί ήδη απειλούνται οι λαοί της Συρίας, του Ιράν, της Βόρειας Κορέας, της Κούβας και άλλων.

ΤΩΡΑ να συνεχιστεί ο αγώνας γιατί ο πόλεμος στο Ιράκ θα φουσκώσει τις τσέπες και τα κέρδη των μονοπωλίων και τα σπασμένα θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα με λιτότητα, ακρίβεια και απολύσεις. Σε αυτήν τη φάση του αγώνα η λαϊκή ενότητα και πάλη με βάση την πείρα των μαζών και του λαού επιβάλλει συνεχή απαίτηση για αλληλεγγύη στους λαούς και πάλη με στόχους:

1) ΟΧΙ στην κατοχή του Ιράκ. Να φύγουν οι Αγγλοαμερικανοί. Ο λαός του Ιράκ θα βρει τον τρόπο διακυβέρνησης και οικονομικής ανάπτυξής του. Δε θα καθορίσουν τις τύχες του Ιράκ και των λαών οι ΗΠΑ, η ΕΕ, οι Γαλλογερμανοί και οι Ρώσοι.

Να φύγουν επίσης τα στρατεύματα των ΗΠΑ, NATO, της ΕΕ και της Ελλάδας από το Αφγανιστάν, τη Βαλκανική, το Κόσσοβο και άλλες χώρες.

2) Καμία συμμετοχή και στήριξη της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αυτό σημαίνει να φύγουν οι βάσεις από την Ελλάδα, το NATO από τη χώρα μας, τη Βαλκανική και την Ευρώπη.

3) Αγώνας ενάντια στην ΕΕ, στη διεύρυνσή της, στον ευρωστρατό και στους μισθοφορικούς στρατούς. Αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό σημαίνει αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και της ΕΕ. Το μέλλον της Ελλάδας, της Ευρώπης, όλου του κόσμου να καθορίζεται από τους λαούς. Η ελπίδα βρίσκεται να βγουν οι λαοί στο προσκήνιο, να ανατραπεί σε κάθε χώρα η «νέα τάξη». Να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Να μετρούν ήττες οι ιμπεριαλιστές. Να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό που είναι επίκαιρος και αναγκαίος. Είναι η μόνη απάντηση στη βαρβαρότητα, στη σήψη, στη σαπίλα ενός συστήματος που μόνο διά της λόγχης των μισθοφόρων στρατιωτών μπορεί να διατηρείται. Αν οι λαοί συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους θα αποδειχτεί στην πράξη ότι οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ούτε παντοδύναμοι ούτε αήττητοι.

4) Τα πράγματα στον κόσμο εξαρτώνται από την πάλη σε εθνικό επίπεδο, την αλληλεγγύη, το διεθνισμό και την κοινή δράση σε διεθνές επίπεδο. Ο πόλεμος απέδειξε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι, όπως λέει ο λαός, «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα».

Αντιιμπεριαλιστικός αγώνας σημαίνει να καταδικαστεί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ γιατί σέρνουν τη χώρα μας στους πολέμους των ιμπεριαλιστών. Τα λαϊκά στρώματα να εγκαταλείψουν και τα δύο κόμματα μαζικά. Να αλλάξει ο συσχετισμός της δύναμης. Λαϊκό μέτωπο χρειάζεται σήμερα που θα ενώνει το λαό για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Λαϊκή εξουσία χρειάζεται και όχι συνδιαχείριση. Χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ στην Ελλάδα, προκεχωρημένο φυλάκιο του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, που θα οικοδομεί τη συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων και των ριζοσπαστικών δυνάμεων σε ρήξη με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Χρειάζονται ισχυρά κομμουνιστικά κόμματα, αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις σε όλες τις χώρες σε ανειρήνευτη αντιπαράθεση με τους ιμπεριαλιστές σε διεθνές και εθνικό επίπεδο για να δώσουν νέα ορμή στα εκατομμύρια των εργατών και της νεολαίας που κινητοποιούνται ενάντια στον πόλεμο. Διεθνισμός, έμπρακτη αλληλεγγύη, κοινός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας σε παγκόσμιο επίπεδο. ΟΧΙ αντικατάσταση των μεγάλων αξιών της αλληλεγγύης και του διεθνισμού με την πρόσδεση των λαών και των κινημάτων στο άρμα των ιμπεριαλιστών της ΕΕ ή των Γαλλογερμανών που προωθούν σοσιαλδημοκράτες συντηρητικοί και ο ΣΥΝ. Με αισιοδοξία ο λαός να συνεχίσει τον αγώνα. Η αγανάκτηση και η οργή για τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών θα γίνουν συνειδητή δράση για την ανατροπή της «νέας τάξης».


Του
Δημήτρη ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ψήφος των αγωνιστών του αντιπολεμικού κινήματος(2004-03-02 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικός μηχανισμός η ΕΕ(2003-04-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2003-04-10 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικά και στις φοιτητικές εκλογές(2003-04-02 00:00:00.0)
Μπορούμε να τους σταματήσουμε(2003-03-06 00:00:00.0)
Ολοι ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!(2003-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ