Τρίτη 15 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»
Γόρδιος δεσμός

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Η σημερινή διάσκεψη των «ελεύθερων Ιρακινών», όπως αρέσκονται να τους ονομάζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι - όρος που πρωτοχρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με τους «Los Angeles Times», ως χαρακτηρισμός για τις ειδικές ομάδες που εκπαιδεύονταν σε στρατόπεδο στην Ουγγαρία για να πολεμήσουν στο Ιράκ - ευελπιστεί να γίνει το πρελούδιο για μία διάσκεψη στη Βαγδάτη, όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, όπου θα εξευρεθεί μία «αποτελεσματική λύση» για την πολιτική διοίκηση του Ιράκ, που τείνει να γίνει πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων εφιάλτης για τους Βρετανο-Αμερικανούς και από τις ίδιες τις πολεμικές επιχειρήσεις που έληξαν και επισήμως χθες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Αμερικανοί συνεχίζουν τις επαφές στη Νασιρίγια με Ιρακινούς πρώην αντικαθεστωτικούς, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να φτάσει στο Ιράκ η πρώτη ομάδα που θα προετοιμάσει το έδαφος για τη μεταβατική κυβέρνηση του Αμερικανού απόστρατου στρατηγού Τζέι Γκάρνερ. Κατά τον Στρο, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, κύριος στόχος είναι η κατάληξη για διεξαγωγή μιας «διάσκεψης στη Βαγδάτη», με στόχο την εγκαθίδρυση μιας προσωρινής αρχής στη χώρα. Εν αναμονή της διάσκεψης στη Βαγδάτη, για την οποία ο Στρο δεν έδωσε ημερομηνία, το Αμερικανικό Γραφείο Ανοικοδόμησης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ORHA) στο Ιράκ «θα αποτελέσει το στοιχείο - κλειδί» των επιχειρήσεων για την επαναλειτουργία των μηχανισμών της χώρας αυτής, πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Κλειδί: Οι Σιίτες

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής του στρατηγού Τζέι Γκάρνερ, Μπακ Ουόλτερς, υπεύθυνος της περιοχής του νοτίου Ιράκ, έφτασε χθες στη Νασιρίγια και είχε συναντήσεις, τόσο με στελέχη της φερόμενης ως «ιρακινής αντιπολίτευσης, όσο και με τοπικούς υπευθύνους στις πόλεις Σαμάουα και Νατζάφ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πάντως, η σύσταση μιας «μεταβατικής κυβέρνησης» αποτελεί το μέγιστο πρόβλημα... Η προσωπικότητα του «αγαπημένου» του Πενταγώνου, Αχμεντ Τσαλαμπί, ηγέτη του Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου (INC), περισσότερο προβλήματα έχει δημιουργήσει παρά επιλύσει, τόσο στις ΗΠΑ που αποτελεί το τελευταίο αντικείμενο στη συνεχιζόμενη διαμάχη Πενταγώνου και Στέιτ Ντιπάρτμεντ - CIA (σύμφωνα με το «Time»), αλλά και στο ίδιο το Ιράκ, αφού ουδείς τον γνωρίζει και όσοι τον γνωρίζουν δεν τον εμπιστεύονται. Ο ίδιος, ειδικά μετά τις αποδοκιμασίες των Ιρακινών, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Νασιρίγια, αλλά θα εκπροσωπηθεί δι' αντιπροσώπου.

Αν και επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί ποιες οργανώσεις θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με πληροφορίες από τον αραβικό Τύπο, μέρος θα λάβουν, εκτός του INC, το Εθνικό Ιρακινό Σύμφωνο (ΙΝΑ), το Πατριωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί, η Ισλαμική Οργάνωση AL DAWA και επίλεκτα μέλη του κόμματος Μπάαθ, καθώς, σύμφωνα με Αμερικανούς, «υπάρχει ένα αντικείμενο, το οποίο είναι να καθοριστεί ο τρόπος της απομπαθοποίησης της πολιτικής ζωής φυσικά, αλλά και της συμφιλίωσης»!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αντιπρόσωποι των Σιιτών, που αποτελούν και το 65% του πληθυσμού, δε θα παραβρεθούν. Η δολοφονία του μουλά Μαζίντ Αλ Κοχέι, που είχε την εύνοια των Αμερικανών, αλλά και η φημολογούμενη δολοφονία - την είδηση δίνει μόνον το ιρανικό ραδιόφωνο χωρίς να επιβεβαιώνεται από καμία άλλη πηγή - του Νιζάρ Κχαρζάτζι, πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράκ μέχρι το 1990, που θεωρείται ο μόνος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που έχει αυτομολήσει στη Δύση, ήταν κατ' οίκον περιορισμό στη Δανία - κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου - όπου είχε καταφύγει, αλλά «εξαφανίστηκε» και βρίσκεται στο νότιο Ιράκ με τη βοήθεια της CΙΑ, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την εικόνα.

Η επόμενη λύση είναι το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ... Ομως, ο ηγέτης του Συμβουλίου Αμπντούλ Αζίζ αλ Χακίμ σε συνέντευξή Τύπου, σύμφωνα με τον αραβικό Τύπο, δήλωσε «ότι δε θα λάβουμε μέρος στη συνάντηση της Νασιρίγια και έχουμε ήδη ενημερώσει τους Αμερικανούς, αλλά και άλλες χώρες»... «το πιο σημαντικό κατ' εμάς, είναι η ανεξαρτησία», δήλωσε ο Χακίμ και συνέχισε: «Αρνούμαστε να θέσουμε εαυτόν υπό την μπότα των Αμερικανών ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον του ιρακινού λαού».

Τέλος, ο Μοχάμαντ Χάτζι - Μαχμούντ, επικεφαλής του Κουρδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ανέφερε ότι το Ιράκ πρόκειται να διαιρεθεί σε κεντρικό, βόρειο και νότιο τμήμα και να κυβερνηθεί από τρεις Αμερικανούς και τουλάχιστον τρεις Ιρακινούς πρώην υπουργούς, αλλά χωρίς την παρουσία των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κουρδικών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ