Τρίτη 15 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ - «G7»
Συνεχίζεται το παζάρι για τα λάφυρα
  • Πιέζει, μέσω Βρετανίας, η Γαλλία, στηριζόμενη στη δυσφορία των Βρετανών σχετικά με τη μοιρασιά της λείας
  • «G7»: Ανάγκη μιας πολυμερούς προσπάθειας για να βοηθηθεί το Ιράκ
  • Ο Κόλιν Πάουελ απορρίπτει και «βάζει τα πράγματα στη θέση τους»

Associated Press

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι εχθροπραξίες δεν έχουν λήξει, οι ΗΠΑ αρχίζουν να στοχεύουν και σε άλλες χώρες, ενώ η συζήτηση για τη διανομή της λείας, έχει δρομολογηθεί με δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις... την αυτοαποκαλούμενη «Συμμαχία», ΗΠΑ και Βρετανία και από την άλλη την αποκαλούμενη «αντιπολεμική τρόικα»...

Μπορεί οι δύο παρατάξεις να δείχνουν ότι βρίσκονται απέναντι, αλλά εσωτερικά οι παλινδρομήσεις όχι μόνο δεν εκλείπουν, αλλά είναι αναπόφευκτες. Παραδείγματος χάριν, οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά στο εξωτερικό χρέος του Ιράκ μετά το πέρας της Συνόδου των «τριών», την περασμένη Παρασκευή. Η πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, για τη διαγραφή του χρέους ή μέρους του χρέους εκ μέρους των χωρών στις οποίες το Ιράκ ήταν καταχρεωμένο - Ρωσία και Γαλλία από 8,5 δισ. και 4,3 στη Γερμανία - ήταν ένας πιθανός τρόπος για να μπορέσουν οι τρεις να συμμετάσχουν στο πλιάτσικο, υπό τους όρους που θέτουν οι ΗΠΑ. Εκ μέρους του «γαλλογερμανικού άξονα» η απάντηση ήταν λακωνικά, εμμέσως απορριπτική. Ο Ρώσος Πρόεδρος όμως που έχει «μεγαλύτερη εξάρτηση» από τις ΗΠΑ, κυρίως για την έγκρισή τους στην είσοδο στον ΠΟΕ, άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία μπορεί και να διαγράψει το χρέος, δηλώνοντας ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει» για να αλλάξει και πάλι θέση μετά τη συνεδρίαση της «G7»... και πλέον να συντάσσεται και πάλι με τους «αντιπολεμικούς εταίρους» του.

«G7»: Πολυμερής προσπάθεια


Associated Press

Τι έγινε όμως κατά τη συνεδρίαση; Ουσιαστικά αναμέτρηση δυνάμεων για άλλη μία φορά. Αποτέλεσμα μάλλον ισοπαλία, αφού με τον καλυμμένο διπλωματικό τρόπο που αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις, οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών της «Ομάδας των Επτά» («G7») εξέφρασαν, από την αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσιγκτον, την υποστήριξή τους σε ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, όπως υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν, και τόνισαν παράλληλα τη σημασία να εξευρεθεί μια λύση στο ζήτημα του ιρακινού χρέους. Επίσης οι υπουργοί Οικονομικών της «G7» (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία) αναγνώρισαν «την ανάγκη μιας πολυμερούς προσπάθειας για να βοηθηθεί το Ιράκ».

Η «Ομάδα των Επτά», αν και υπογραμμίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα οφείλουν να παίξουν τον «κανονικό τους ρόλο» στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη του Ιράκ, εκτιμά πως «ο ιρακινός λαός πρέπει να έχει, τέλος, την ευθύνη για την πραγμάτωση των πολιτικών οφελών και την οικοδόμηση του μέλλοντός του». Οι υπουργοί κάλεσαν επίσης τις χώρες - πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού να ασχοληθούν με το ζήτημα του ιρακινού χρέους. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμοι να «απαντήσουν με τον κατάλληλο τρόπο» σε κάθε νέα επιδείνωση της οικονομίας.

Παρόν και το ΔΝΤ, που με ανακοίνωσή του διευκρινίζει: «Η Επιτροπή σημειώνει πως η σημερινή κατάσταση στο Ιράκ δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, με επείγουσα την ανάγκη να αποκατασταθεί η ασφάλεια, να ανακουφιστεί η ανθρώπινη δυστυχία και να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη και η μείωση της φτώχειας». «Υποστηρίζουμε μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», προσθέτουν τα μέλη της Επιτροπής, η οποία εκπροσωπεί τις 184 χώρες - μέλη του.

Μια νέα απόφαση του ΟΗΕ για το Ιράκ θα πρέπει να αναφέρεται στην άρση των κυρώσεων κατά της Βαγδάτης, το μέλλον των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της χώρας και το ρόλο των διεθνών οργανώσεων στην ανοικοδόμησή της, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά ότι η νομιμοποίηση αυτού του πολέμου, εκ των υστέρων, θα αποτελέσει, ουσιαστικά, το δίαυλο με τον οποίο και οι υπόλοιποι παίκτες θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στο πλιάτσικο, αλλά και να αποφευχθούν δυσχέρειες αναφορικά με τις «συναλλαγές» του ιρακινού πετρελαίου...

Πιέζει η Γαλλία

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, συνεχίζει την προσπάθεια πίεσης, σε όλα τα επίπεδα. Εκ νέου την Κυριακή, εξέφρασε στον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να έχει την ευθύνη για την πολιτική, διοικητική, οικονομική και ανθρωπιστική αποκατάσταση του Ιράκ και ενημέρωσε τον Τόνι Μπλερ για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που διεξήχθησαν στη Σύνοδο Κορυφής των «τριών», επισημαίνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να αναλάβουν το ζήτημα της νέας ηγεσίας στο Ιράκ.

Οπως μετέδωσε το «Reuters», σημείωσε, δε, ότι το έργο της ανοικοδόμησης σε όλους τους τομείς θα πρέπει να προχωρήσει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που διαθέτει τη νομιμοποίηση και την εμπειρία για μια τέτοια αποστολή.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι τρεις είναι οι σημαντικότεροι τομείς αυτή τη στιγμή στο Ιράκ: η ανθρωπιστική κατάσταση, η διασφάλιση της χώρας και η ανοικοδόμησή της και σημείωσε ότι αν τα πρώτα είναι καθήκοντα των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων, το τελευταίο δεν μπορεί παρά να είναι ευθύνη του ΟΗΕ.

Αρνείται η Ουάσιγκτον

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, απέρριψε εκ νέου την παραχώρηση του ρόλου αυτού στον ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Δεν είναι αυτός ένας ρόλος για τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία. Εμείς είμαστε οι ελευθερώτριες δυνάμεις και εμείς θα αναλάβουμε την ευθύνη... για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους τάξη» επισήμανε ο Πάουελ, προσθέτοντας: «Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Γαλλία».

Πάντως, δύο από τις σημαντικότερες εφημερίδες των ΗΠΑ, η «Washington Post» και η «New York Times», καλούν με άρθρα τους τον Αμερικανό Πρόεδρο να συμπράξει με τον ΟΗΕ για τη διοίκηση του μεταπολεμικού Ιράκ, καθώς επίσης να περιορίσει την εφαρμογή του δόγματος των «προληπτικών χτυπημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ