Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Ο λαός μας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα

Αποσπάσματα από συνέντευξη του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στον τηλεοπτικό «902»

«Οι ιμπεριαλιστές θα οργιάσουν στην προπαγάνδα τους. Θα επιχειρήσουν να εμφανιστούν και παντοδύναμοι και θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν και αποπροσανατολισμό και φόβο στο λαό».

Τα παραπάνω τόνισε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό «902» για τις εξελίξεις στο Ιράκ και τις δηλώσεις των «νικητών», όπως τις δηλώσεις Ράμσφελντ, αλλά και για τα πολιτικά συμπεράσματα που πρέπει να αποκομίσουν οι εργαζόμενοι. Ο Δ. Γόντικας, ανάμεσα στ' άλλα, σημείωσε ιδιαίτερα τα παρακάτω:

«Οι λαοί - μαζί και ο λαός μας, αλλά και κάθε λογικός άνθρωπος - πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Κατ' αρχήν φαίνεται ότι ο Λένιν και ο Στάλιν είναι ο εφιάλτης τους. Κοιμούνται και ξυπνούν με αυτό τον εφιάλτη. Και δεν έχουν άδικο.

Αν, λοιπόν, ο Ράμσφελντ και όλα αυτά τα "κοράκια", όλοι αυτοί οι δουλοπρεπείς και υπάλληλοι των πολυεθνικών έχουν τέτοιο μίσος και τέτοιο φόβο και τρόμο απέναντι σε αυτές τις ιστορικές προσωπικότητες που απεικονίζουν μια ολόκληρη εποχή, σημαίνει ότι πρέπει οι λαοί να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, σχετικά με το ρόλο του σοσιαλισμού, με το ρόλο του Στάλιν και του Λένιν. Γιατί, πραγματικά, αυτοί άνοιξαν νέα εποχή, πραγματικά νέα εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας, γιατί κατατρόπωσαν το φασισμό, γιατί οδήγησαν τους λαούς σε νίκες, γιατί οικοδόμησαν μια ελεύθερη κοινωνία στο 1/3 της Γης, γιατί για πολλά χρόνια οι ιμπεριαλιστές είχαν δεμένα τα χέρια τους και δεν μπορούσαν να ενεργούν ασύδοτα.

Συνεπώς, η δική τους προπαγάνδα πρέπει να γίνει όπλο στα χέρια των λαών και πεποίθηση ότι πραγματικά ο Σοσιαλισμός είναι δίκαιο σύστημα και αξίζει να παλέψουν για αυτό το δίκαιο σύστημα και ότι μπορούν τελικά να βάλουν αυτοί τη σφραγίδα τους στην εξέλιξη της κοινωνικής προόδου και να απαλλάξουν την ανθρωπότητα από αυτή τη βαρβαρότητα. Αυτό είναι ένα ιστορικό καθήκον και προς τα εκεί θα προχωρήσει η ανθρωπότητα. Απλώς έχει σημασία να βγει το συμπέρασμα: Ποιος τελικά ωφελήθηκε από την αντεπανάσταση, άρα και ποιος ήθελε και ποιος συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη.

Εν πάση περιπτώσει, για το σήμερα οι λαοί πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Από αυτή την εξέλιξη που είχαμε αυτή την περίοδο να κατασταλάξουν στη σκέψη τους, στη συνείδησή τους και στην πολιτική τους στάση, ορισμένα συμπεράσματα:

Πρώτο και κύριο συμπέρασμα: ο πόλεμος αυτός δεν έγινε ούτε για να ανατραπεί ο Σαντάμ, που είναι δικό τους παιδί, ούτε για να απελευθερωθεί ο ιρακινός λαός. Εγινε για τα πετρέλαια. Εγινε για το μοίρασμα της λείας. Ηταν πόλεμος για το μοίρασμα της λείας. Ηταν πόλεμος ανάμεσα σε ληστές. Ηταν πόλεμος για να ξεφύγουν από την κρίση τους οι ΗΠΑ. Ηταν πόλεμος για σφαίρες επιρροής. Τίποτα παραπάνω. Αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί, αλλά να γίνει συνείδηση σε κάθε καλόπιστο άνθρωπο, σε όλους αυτούς που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις.

Δεύτερο, δε φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται να βγάλουν και το συμπέρασμα ποιοι ήταν εκείνοι που έδωσαν δύναμη στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές να πραγματοποιήσουν αυτό το έγκλημα. Είναι πρώτα από όλα οι χώρες της ΕΕ. Και αυτές που συμμετείχαν άμεσα (Αγγλία, Ισπανία), αλλά και οι χώρες που ανέχθηκαν, στήριξαν, που δεν πάλεψαν ενάντια σε αυτόν το πόλεμο. Και είναι συνυπεύθυνοι για αυτή την τραγωδία σήμερα του ιρακινού λαού, αλλά όχι μόνο του ιρακινού λαού. Είναι επίσης η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα τα ελληνικά, και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Που συμμετείχαν σε αυτό τον πόλεμο. Ενώ στα λόγια έλεγαν όχι στον πόλεμο, στην πράξη στήριξαν αυτό τον πόλεμο.

Αρα πρέπει να βγάλουν και εδώ συμπεράσματα και να τιμωρήσουν αυτά τα κόμματα και όσους τα καλύπτουν με διάφορους τρόπους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ