Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Από τη σκοπιά των Αράβων (1)

«Σύγκρουση πολιτισμών»; Μάλλον όχι. Περισσότερο με πλιάτσικο μοιάζει. Με αλλεπάλληλα ρεσάλτα Δυτικών μισθοφόρων στη «Γη της Επαγγελίας». Χίλια χρόνια πριν ήταν ο δρόμος του μεταξιού. Σήμερα οι δρόμοι του πετρελαίου. Πώς άραγε βιώνουν οι Ιρακινοί την «απελευθέρωσή» τους σήμερα; Οπως λέει το CNN, ή όπως λένε οι ...πρόγονοί τους; Το CNN ξέρουμε τι λέει. Ας δούμε τι λένε και οι ...πρόγονοι των Ιρακινών. Αλλωστε, οι Αραβες και εμπειρίες από σταυροφορίες έχουν και οι αναλογίες με το σήμερα είναι συγκλονιστικές. Η ιστορία επαναλαμβάνεται:

«Τη χρονιά εκείνη άρχισαν να καταφθάνουν διαδοχικά ειδήσεις σχετικές με την εμφάνιση στρατού Φράγκων που έρχονταν από τη θάλασσα του Μαρμαρά. Οι άνθρωποι φοβήθηκαν. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν (...)

» Στις 21 Οκτωβρίου 1097 φωνές ακούγονταν από την ακρόπολη της Αντιόχειας, της πιο μεγάλης πόλης της Συρίας: "Εφτασαν". Μερικοί χαζοί τρέχουν στα τείχη, αλλά δε βλέπουν τίποτα, παρά μόνο ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης (...)

» Μετά από πολλές ώρες μάχης (...) το κύριο σώμα του φράγκικου στρατού παρέμεινε ανέπαφο. Πρέπει να αρχίσουν μάχη σώμα με σώμα; Κάτι τέτοιο είναι μάλλον παράτολμο (...)

» Τη νύχτα της 18ης προς τη 19η Ιουνίου, οι στρατιώτες του βυζαντινού στρατού (...) μπήκαν στην πόλη διασχίζοντας σιωπηλά με βάρκες την Ασκανία λίμνη. Η φρουρά παραδόθηκε αμαχητί. Με τις πρώτες αχτίδες της αυγής τα χρυσά και μπλε λάβαρα του αυτοκράτορα κυματίζουν ήδη πάνω στα τείχη (...)».

(Τα αποσπάσματα είναι από το βιβλίο του Ιμίν Μααλούφ, «Οι σταυροφορίες από τη σκοπιά των Αράβων», εκδόσεις «Λιβάνη»).


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ