Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Πυρ κατά πάντων

Ο,τι κινείται πυροβολείται από τους Αμερικανούς στρατιώτες στη Βαγδάτη, όπου μαίνονται οδομαχίες, λεηλασίες και σημειώνονται εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων

Δολοφονίες αμάχων, συλλήψεις κατά βούληση, έρευνες σπίτι σπίτι για την επιβολή της κατοχής

Associated Press

Δολοφονίες αμάχων, συλλήψεις κατά βούληση, έρευνες σπίτι σπίτι για την επιβολή της κατοχής
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με μοναδική εντολή, προφανώς, να θεωρείται στόχος οτιδήποτε κινείται γύρω τους, οι άνδρες των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν εισέλθει στην ιρακινή πρωτεύουσα συνεχίζουν να εμπλέκονται σε οδομαχίες, και ενίοτε σε σκληρές μάχες, ενώ αρκετές συνοικίες της Βαγδάτης, κατά κοινή ομολογία, βρίσκονται υπό τον έλεγχο είτε διασκορπισμένων ιρακινών δυνάμεων, είτε παραστρατιωτικών, είτε αράβων μαχητών, είτε της πολιτοφυλακής. Ξένοι ανταποκριτές μετέδιδαν ότι δεκάδες πτώματα αμάχων κείτονται στους δρόμους της πρωτεύουσας και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις άνοιγαν πυρ εν ψυχρώ εναντίον αμάχων που τολμούσαν να κινηθούν στους δρόμους, αν και δεν έδειχναν να ενδιαφέρονται διόλου για τις λεηλασίες που μαίνονταν, χτες, για δεύτερη μέρα, καλλιεργώντας ατμόσφαιρα χάους.

Επίθεση αυτοκτονίας, η πρώτη από την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, σημειώθηκε, αργά χτες το απόγευμα, σε σημείο ελέγχου που είχαν στήσει Αμερικανοί πεζοναύτες, στο κέντρο της πόλης, λίγο βορειότερα του ξενοδοχείου «Palestine», όπου διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με το CNN, από την επίθεση σκοτώθηκε ένας πεζοναύτης και τραυματίστηκαν τρεις. Το «Αλ Τζαζίρα» έκανε λόγο για 3 νεκρούς πεζοναύτες και αρκετούς τραυματίες, ενώ το πρακτορείο «Ρόιτερς» επέμενε ότι υπήρχαν «αρκετοί νεκροί».


Associated Press

Οι μάχες συνεχίστηκαν και χτες σε διάφορα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας, καθώς μπορεί η πολυσυζητημένη «μάχη της Βαγδάτης» να μη δόθηκε, όπως αναμενόταν, αλλά προφανώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ανταρτοπόλεμος που αποδεικνύεται αιματηρότερος και για τους εισβολείς. Από το πρωί, χτες, σφοδρή ανταλλαγή πυρών στη βορειοδυτική περιοχή Αανταμίγια, γύρω από τέμενος. Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, κατά τη διάρκεια της μάχης, τουλάχιστον 1 πεζοναύτης σκοτώθηκε και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Από τα πυρά σκοτώθηκαν, επίσης, και 5 άμαχοι ενώ άλλοι 6 τραυματίστηκαν.

Από το πρωί, οι ξένοι ανταποκριτές περιέγραφαν σκηνές κτηνωδίας από τους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας, καθώς οι Αμερικανοί στρατιώτες βάλλουν εναντίον των πάντων αδιακρίτως. Ενδεικτική είναι η καταγγελία του Βέλγου εθελοντή γιατρού Γκερτ Βαν Μούρτερ, ο οποίος υποστήριξε ότι Αμερικανοί πεζοναύτες άνοιξαν πυρ, αδικαιολόγητα, εναντίον ασθενοφόρου που μετέφερε 3 τραυματίες από ένα νοσοκομείο σε ένα άλλο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 3 τραυματίες και να τραυματιστούν σοβαρά ο οδηγός και ο νοσηλευτής. Ο Βαν Μούρτερ έσπευσε να ζητήσει εξηγήσεις από τους Αμερικανούς, που του απάντησαν κυνικά ότι «μπορεί το ασθενοφόρο να μετέφερε εκρηκτικά».

Την καταγγελία του Βέλγου γιατρού επιβεβαίωναν ξένοι και Ελληνες ανταποκριτές, οι οποίοι μετέδιδαν, επίσης, ότι σε ένα άλλο ανάλογο περιστατικό, πολύ κοντά στο ξενοδοχείο τους, 6 άμαχοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ όταν προσπάθησαν να πλησιάσουν αμερικανικό σημείο ελέγχου. Επίσης, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδιδε ότι δεκάδες πτώματα, κυρίως αμάχων και παιδιών, στοιβάζονται στους δρόμους και μέσα σε απανθρακωμένα αυτοκίνητα στη νοτιοδυτική συνοικία Αλ Ντούρα, που συνδέεται με αυτοκινητόδρομο με το αεροδρόμιο. Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου υποστήριζε ότι Αμερικανοί στρατιώτες έθαβαν σε ομαδικούς τάφους τα πτώματα.

Λεηλασίες και οδομαχίες


Associated Press

Αυτές τις εικόνες κόλασης συμπλήρωναν οι σκηνές λεηλασίας από τους λιγοστούς Ιρακινούς που τολμούν να βγουν από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, λεηλατήθηκαν οι κατοικίες πολλών Ιρακινών αξιωματούχων, η γερμανική πρεσβεία και ένα γαλλικό πολιτιστικό κέντρο. Ενοπλοι εισέβαλαν και στο νοσοκομείο «Αλ Κίντι», όπου εκλάπησαν δύο ασθενοφόρα και κιβώτια φαρμάκων. Παρά την έκκληση των γιατρών, οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή αρνήθηκαν να επέμβουν, τονίζοντας ότι «δεν έχουν σχετικές εντολές». Αρκέστηκαν να τοποθετήσουν μια μικρή δύναμη γύρω από τα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού.

Αργά χτες το βράδυ, αλλεπάλληλες εκρήξεις ακούγονταν από το Προεδρικό Μέγαρο της Δημοκρατίας, στα δυτικά του Τίγρη, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις ανατίναξαν αποθήκη πυρομαχικών ενώ ελικόπτερα έβαλλαν ακατάπαυστα εναντίον της συνοικίας Αλ Οταϊφία και αεροσκάφη βομβάρδιζαν συνοικίες στη δυτική όχθη του Τίγρη, στοχεύοντας, κυρίως, το Αλ Μανσούρ, συνοικίες που φέρονται να βρίσκονται εξ ολοκλήρου στα χέρια αράβων μαχητών. Τα κτίρια του υπουργείου Πληροφοριών, του υπουργείου Παιδείας και η παραδοσιακή αγορά στο κέντρο της πόλης είχαν τυλιχτεί στις φλόγες ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο «ΣΚΑΪΝΙΟΥΖ» μετέδωσε σκηνές από Αμερικανούς στρατιώτες που περιπολούν στους σκοτεινούς δρόμους της Βαγδάτης ανοίγοντας πυρ, αδιακρίτως, κατά οποιουδήποτε και οτιδήποτε κάνει το λάθος να πλησιάσει «πέραν του δέοντος».

Στο στρατηγείο του Κατάρ, οι Αμερικανοβρετανοί επιτελείς τόνιζαν ότι «ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη και το Ιράκ είναι ακόμη εξαιρετικά επικίνδυνο». Ο Αμερικανός αντιστράτηγος Βίκτορ Ρένουαρτ ανακοίνωσε ότι κατελήφθη η, στρατηγικής σημασίας, πόλη Κάιμ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, από όπου εκτιμάται ότι είχαν εκτοξευτεί οι πύραυλοι κατά του Ισραήλ το 1991. Ο Ρένουαρτ υποστήριξε ότι στη γύρω περιοχή μαίνονται ακόμη μάχες, ενώ επανέλαβε ότι σκληρές μάχες αναμένονται και στην πόλη Τικρίτ, που βομβαρδίζεται διαρκώς, και εκτιμάται ότι εκεί έχουν μεταφερθεί «σημαντικές δυνάμεις ιρακινών στρατευμάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μακελειό πολιτών στην ...«ήρεμη» Βαγδάτη(2008-11-13 00:00:00.0)
«Ολα βαίνουν καλώς» κατά τον Ράμσφελντ...(2004-10-12 00:00:00.0)
Βαρύ κλίμα στις γραμμές των κατακτητών(2003-07-17 00:00:00.0)
Εφιάλτης χάους και κατοχής(2003-04-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2003-04-11 00:00:00.0)
Σφοδρές μάχες στους δρόμους της Βαγδάτης(2003-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ