Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Πολιτική ιμπεριαλιστικής επίθεσης και ανασφάλειας των λαών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ΕΚ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης Μοριγιόν, σχετικά με τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, τόνισε συγκεκριμένα τα εξής:

«Μετά την ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, γίνεται ένας αγώνας δρόμου για το μοίρασμα των "νέων" αγορών και του πλούτου των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, αλλά και την αναδιανομή των ήδη μοιρασμένων αγορών. Εχουμε έτσι έντονους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τόσο ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ, όσο και ανάμεσα στην ΕΕ ή μέλη της και τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται η ολομέτωπη επίθεση στο εσωτερικό της ΕΕ ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων της.

Για την εξασφάλιση ακριβώς των παραπάνω στόχων προωθείται η Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (ΕΠΑΑ), στην οποία αναφέρεται η έκθεση Μοριγιόν.

Προσχήματα φυσικά βρίσκονται: «πρόληψη συγκρούσεων», «διαχείριση κρίσεων» κλπ. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η αλήθεια είναι ότι δημιουργείται ο ευρωστρατός με μισθοφόρους, σύγχρονα εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους, με αποστολή την υπεράσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, όπου Γης και όπου το ΝΑΤΟ διστάζει να επέμβει.

Βεβαίως, όπως διευκρινίζεται και στην έκθεση Μοριγιόν, δεν τίθεται θέμα διακοπής των σχέσεων με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Αντίθετα γίνεται ρητά λόγος για "αμοιβαία ενίσχυση" και "στενή συνεργασία" με το ΝΑΤΟ, που θεωρείται "ο απαραίτητος" δεσμός που συνδέει τις ΗΠΑ με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας. Και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού μεταξύ άλλων, η πλειοψηφία των χωρών - μελών της ΕΕ αποτελεί την πλειοψηφία των μελών του ΝΑΤΟ, που ως γνωστόν κυριαρχείται και καθοδηγείται από τις ΗΠΑ. Και μόνο αυτοί οι δεσμοί θα αρκούσαν για να αποδείξουν την πραγματική φύση - αποστολή της διαβόητης ΕΠΑΑ.

Είναι βέβαιο ότι οι λαοί δεν έχουν αυταπάτες. Εχουν πικρή πείρα από το ΝΑΤΟ και έχουν ήδη δείγματα γραφής από την πολιτική της ΕΕ σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας. Ηχούν στα αυτιά τους ακόμη οι διακηρύξεις μετά τις 11 Σεπτέμβρη: "Είμαστε όλοι Αμερικάνοι".

Είδαν πρόσφατα τα μέλη της ΕΕ να προσυπογράφουν στην Πράγα, κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τη νέα επιθετική πολιτική του ΝΑΤΟ, για προληπτικό χτύπημα, όπως ακριβώς κάνουν τώρα οι Αμερικανοβρετανοί ιμπεριαλιστές στο Ιράκ και θα συνεχίσουν να κάνουν, αν τους αφήσουν οι λαοί, οπουδήποτε αλλού αποφασίσουν στο άμεσο μέλλον. Ξέρουν εξάλλου, οι λαοί μας, ότι οι προτάσεις για ένταση των εξοπλισμών, για διπλασιασμό των στρατιωτικών δαπανών, μπορεί να εξασφαλίζουν κερδοφόρο μέλλον για τις ευρωπαϊκές οικονομικές βιομηχανίες, αλλά δεν προμηνύουν τίποτε το θετικό ούτε για την ασφάλειά τους, ούτε για το εισόδημά τους, ούτε για την ειρήνη.

Και είναι ντροπή ότι οι προτάσεις αυτές έγιναν και γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση, που περιφρονώντας τα αισθήματα του ελληνικού λαού, ξεδιάντροπα περηφανεύεται ότι η πολεμική μηχανή της ΕΕ θα είναι πανέτοιμη πριν το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας, όπως μας διαβεβαίωσε σήμερα ο παρευρισκόμενος Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Δεν πρόκειται λοιπόν για πολιτική άμυνας και ασφάλειας, αλλά για πολιτική ιμπεριαλιστικής επίθεσης και ανασφάλειας των λαών μας που την αντιπαλεύουν.

Το έγκλημα που διαπράττεται αυτή τη στιγμή στο Ιράκ μας δίνει ξανά, μετά τη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν, μια εικόνα για το πού αποβλέπουν αυτές οι πολιτικές.

Οι λαοί μας απαιτούν και παλεύουν για μια διαμετρικά αντίθετη πολιτική, μια πολιτική ειρηνικής συμβίωσης των λαών, επίλυσης των διαφορών τους χωρίς την προσφυγή στη βία, μια πολιτική αφοπλισμού και ειρήνης. Προς αυτήν την κατεύθυνση εμείς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ