Σάββατο 22 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Τα σίριαλ της προπαγάνδας

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΟΧΑ.--

Αν κάτι έγινε σαφές από τις πρώτες κιόλας στιγμές της έναρξης του πολέμου στο Ιράκ, είναι ότι, εκτός από την αδυναμία διασταύρωσης των πληροφοριών για τα τεκταινόμενα στο πεδίο των μαχών, θα διεξαχθεί ένας άνευ προηγουμένου πόλεμος προπαγάνδας εκατέρωθεν. Τα «σίριαλ» που ξεχώρισαν τη χτεσινή ημέρα είναι αυτό για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν, για την παράδοση των Ιρακινών στρατιωτών στο νότο και για την κατάρριψη ενός συμμαχικού μαχητικού.

Αργά χτες το βράδυ, ο αρχηγός του βρετανικού ΓΕΣ, ναύαρχος Μάικλ Μπόις, δήλωνε ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία που μετέδωσε το BBC περί τραυματισμού ή ακόμη και θανάτου του Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια των πρώτων προληπτικών βομβαρδισμών, τα ξημερώματα της Πέμπτης». Το BBC είχε μεταδώσει την είδηση, επικαλούμενο ανώτερο Βρετανό στρατιωτικό αξιωματικό, ενώ ανάλογες πληροφορίες μετέδιδαν και τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, γεγονός που ανάγκασε τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, να τονίσει ότι δεν υπάρχουν ακριβείς ασφαλείς πληροφορίες σχετικά.

Κατηγορηματική, φυσικά, ήταν η διάψευση της είδησης από τον Ιρακινό υπουργό Πληροφοριών, Μοχάμαντ Σαΐντ αλ Σάχαφ, χτες το απόγευμα. Μάλιστα, η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε, χτες το πρωί, γραπτό μήνυμα του Ιρακινού ηγέτη, στο οποίο, απευθυνόμενος προς ΗΠΑ - Βρετανία, τις ρώτησε «τι θα πείτε στους λαούς σας και στην ανθρωπότητα για τα εγκλήματα που διαπράξατε και σκοπεύετε να διαπράξετε και στη συνέχεια;».

Παραδόσεις και κατάρριψη

Στους Αμερικανούς πεζοναύτες, υπό βρετανική διοίκηση, που μάχονται στην περίμετρο του λιμανιού Ουμ Κασρ, παραδόθηκαν 250 Ιρακινοί στρατιώτες, υποστήριξε, αργά χτες, ο Βρετανός διοικητής τους, συνταγματάρχης Στιβ Κοξ, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία «Ρόιτερς» και το Γαλλικό. Εντούτοις, η είδηση αμφισβητούνταν καθώς, ήδη, από το πρωί βρισκόταν σε εξέλιξη το σίριαλ της παράδοσης 25 άλλων Ιρακινών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια των μαχών που έγιναν την περασμένη νύχτα στη χερσόνησο Φάο. Αν και το βρετανικό δίκτυο «Fox», όπως και το CNN μετέδωσαν την είδηση αυτή, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης τη διέψευσε κατηγορηματικά, αρνούμενος ότι επρόκειτο για Ιρακινούς στρατιώτες.

Αδιευκρίνιστη, επίσης, παρέμενε η τύχη ενός συμμαχικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν, χτες το μεσημέρι, κοντά στα σύνορα του Ιράκ με το Κουβέιτ. Μάλιστα, οι ιρακινές πηγές υποστήριξαν ότι επρόκειτο για βρετανικό αεροσκάφος. Την είδηση έσπευσαν να διαψεύσουν βρετανο-αμερικανικές πηγές από το στρατηγείο των συμμάχων στην Ντόχα του Κατάρ, χωρίς, όμως, να καταστεί δυνατό να υπάρξει ανεξάρτητη διασταύρωση της πληροφορίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ