Σάββατο 22 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με τους θύτες η κυβέρνηση

Στις πρωτοφανείς διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, σ' όλη τη χώρα, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ, η απαίτηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων ήταν καθαρή: Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτό το έγκλημα!

Η απαίτηση των διαδηλωτών είναι ρητή εντολή στην κυβέρνηση να αποσύρει τις ελληνικές φρεγάτες απ' τις πολεμικές περιοχές, να σταματήσει τις κάθε είδους διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις και να κλείσει τη βάση της Σούδας. Μια εντολή που γίνεται επιταγή, αφού η επιδρομή κατά του Ιράκ βρίσκεται έξω ακόμη και από το πλαίσιο νομιμότητας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στην αρχή, η κυβέρνηση προσπάθησε να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό ισχυριζόμενη ότι δε συμμετέχει στην εγκληματική επιδρομή, αλλά τηρεί απλώς κάποιες υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διμερείς συμφωνίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ομως, αυτή η γραμμή της κυβερνητικής προπαγάνδας άντεξε ελάχιστα.

Προχτές, ο υπουργός Αμυνας άλλαξε κάπως το «βιολί». «Η αμερικανική επέμβαση αλλάζει αρνητικά τους όρους και τις συνθήκες ασφάλειας της χώρας...», επισήμανε ο Γιάννος Παπαντωνίου, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με την οποία η Αλέκα Παπαρήγα ζητούσε την πλήρη απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης, ισχυρίστηκε, για το ίδιο θέμα, ότι αν η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αρνούνταν την παροχή διευκολύνσεων στις αμερικανικές δυνάμεις, τότε η κρίση θα διευρυνόταν με απρόβλεπτες και πάντως δυσμενείς συνέπειες.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει τώρα να δικαιολογήσει τη συνενοχή της στο έγκλημα, με το επιχείρημα ότι δε θα μπορούσε να κάνει αλλιώς. Με τον ισχυρισμό ότι αν ζητούσε τώρα τη διακοπή των διευκολύνσεων ή έκλεινε τη βάση της Σούδας, θα κινδύνευε η χώρα... Προσπαθεί να εμφανίσει τον εαυτό της «θύμα» των αμερικανικών εκβιασμών, που διατυπώθηκαν από τον Μπους με την προειδοποίηση: «Οποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εχθρός μας».

Η απάντηση είναι μία. Η κυβέρνηση, όσο ισχύουν τα μέτρα εμπλοκής είναι συνένοχη και με την πλευρά των θυτών. Η ασφάλεια της χώρας κινδυνεύει διαρκώς, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης για τη συμμετοχή στον πόλεμο και της παράδοσης άνευ όρων στους εγκληματίες. Η παγκόσμια κατακραυγή κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η εκφρασμένη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού είναι η δύναμη, στην οποία μπορεί να στηριχτεί όποιος θέλει να αποτρέψει ή να εμποδίσει το έγκλημα. Και η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι δε θέλει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ