Σάββατο 22 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ιμπεριαλιστική τρομοκρατία

Προχτές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε λίγο ούτε πολύ διέταξε όλες τις χώρες, που διατηρούν ακόμη διπλωματικές σχέσεις με το Ιράκ, να εκδιώξουν τις διπλωματικές αντιπροσωπείες. Μάλιστα, ο εκπρόσωπός του, Ρ. Μπάουτσερ (όχι σίγουρα χάνοντας το μέτρο), προχώρησε σε λεπτομέρειες και ζήτησε από τις κυβερνήσεις να μην καταστραφούν έγγραφα που υπάρχουν στις πρεσβείες και, επίσης, να «παγώσουν» όλες οι καταθέσεις των Ιρακινών διπλωματών!!!

Δηλαδή, αν ερμηνευτεί σωστά η παραπάνω διαταγή και πάρει και συγκεκριμένο πρακτικό περιεχόμενο, οι ΗΠΑ δεν υπαγορεύουν μόνο στις κυβερνήσεις του κόσμου με ποιον και πότε θα έχουν διπλωματικές σχέσεις, αλλά τους διατάζουν, να μετατραπούν και σε τραμπούκους τους, που θα καταλάβουν τις ξένες πρεσβείες (πως αλλιώς θα διασωθούν τα έγγραφα;).

Μήπως πήραν ψηλά τον αμανέ και δεν ακούν πλέον ούτε τη φωνή τους..; Μήπως βρίσκουν και τα κάνουν, γιατί «μεταξύ κατεργαραίων, ειλικρίνεια» και αυτοί ξέρουν πως, ό,τι και να λένε οι κυβερνήσεις, στο βάθος γίνονται συνένοχοι με την προοπτική της μελλοντικής μοιρασιάς; Μήπως εκμεταλλεύονται το «δάκτυλο», που τους δίνουν έτσι και αλλιώς οι διάφοροι, για να διεκδικήσουν και το «χέρι ολόκληρο»;

Ολα τα παραπάνω έχουν λογική βάση ως ένα σημείο, γιατί πραγματικά, πέρα από τα παραμύθια που λένε οι μεν «για αφοπλισμό» και οι δε για «ειρήνη», και οι μεν και οι δε ξέρουν πως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και εξαρτάται μόνον από τις ιμπεριαλιστικές διεκδικήσεις. Εμφανίζονται να διαφέρουν αυτήν τη φορά στον τρόπο της διεκδίκησης, που έχει οπωσδήποτε απευθείας συνάρτηση και με τα μερίδια στο τέλος. Επίσης, οι ΗΠΑ ξέρουν πως όλοι οι «διαφωνούντες» τούς έδωσαν ουσιαστικά όλες τις διευκολύνσεις που ζήτησαν, ακριβώς για να μη μείνουν έξω και από αυτήν τη μοιρασιά... Τα άλλα περί «συμβατικών υποχρεώσεων», που ισχυρίζεται και η ελληνική κυβέρνηση, είναι του τύπου «ρώτα τον φίλο μου τον ψεύτη...».

Ομως, η γενική διαταγή, που έβγαλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει και ένα άλλο περιεχόμενο: Την τρομοκρατία όλου του κόσμου. Την εφαρμογή του «με μας ή εναντίον μας» και, μέσα από αυτό, την επιβολή, τελικά, της λεγόμενης νέας τάξης. Δείχνει για πολλοστή φορά, ταυτόχρονα, τη δύναμη, που ξεσκεπάζει, όμως, και την αδυναμία του εγκληματικού συστήματος. Δεν έχει επιβληθεί η «νέα τάξη» και, για να επιβληθεί, δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να ασκεί τρομοκρατία. Εκεί στηρίζεται και μέσα από εκεί ελπίζει να πάρει αναπνοές, για να σώσει το σύστημα ολόκληρο.

Είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσουν οι διάφορες κυβερνήσεις του κόσμου στην τελευταία διαταγή των ΗΠΑ. Θα εξαρτηθεί από τα συμφέροντα που εκπροσωπούν και τις μελλοντικές διεκδικήσεις τους. Ομως, οι λαοί σ' αυτήν την τρομοκρατία, που τους ασκείται, διακρίνουν, ταυτόχρονα, πως εκεί βρίσκεται και το ευάλωτο σημείο του συστήματος, που αναγκάζεται κυριολεκτικά να λειτουργεί κατά το «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης...». Φυσικά, δε φτάνει μόνον η αποκάλυψη, αλλά θέλει συνολική αντίσταση ενάντια σε όλη την ιμπεριαλιστική τρομοκρατία, όπου και αν εκδηλώνεται...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ