Σάββατο 22 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΟΛΗ Η ΑΘΗΝΑ
«Πόλεμος» στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών
  • Σε ένα μαζικότατο και γεμάτο αγωνιστικό παλμό παλλαϊκό συλλαλητήριο μετατράπηκε η χτεσινή απεργία που κήρυξε το ΠΑΜΕ
  • Μεγάλη και δυναμική η συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

«Μπορούμε να τους σταματήσουμε»! βροντοφώναξαν χτες οι χιλιάδες εργαζόμενοι, της Αθήνας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την 24ωρη πανεργατική απεργία και πλημμύρισαν την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και τους γύρω δρόμους. Με μια φωνή, απαίτησαν να σταματήσει εδώ και τώρα ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών, αλλά και πλήρη - σταθερή απασχόληση, 7ωρο - 35ωρο 5ήμερο, με αύξηση των αποδοχών. Κήρυξαν «πόλεμο» στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, γιατί αυτοί που εξαπέλυσαν και στηρίζουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είναι οι ίδιοι που στερούν το μεροκάματο από τον άνεργο, που κόβουν τις συντάξεις, που κρατούν καθηλωμένους τους μισθούς, ληστεύουν το εργατικό εισόδημα, που ανατρέπουν τα εργατικά δικαιώματα. Εστειλαν βροντερό μήνυμα απειθαρχίας και αντίστασης στους ηγέτες της ΕΕ, που εκείνη την ώρα σκέφτονταν τρόπους έντασης της επίθεσής τους στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών, αλλά και πώς θα αποκομίσουν και αυτοί οικονομικά οφέλη από τον πόλεμο του Ιράκ.

Τα μπλόκα συντάχθηκαν, τα πανό υψώθηκαν, οι γροθιές και οι φωνές ενώθηκαν και οι απεργοί πορεύτηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, για να συμμετάσχουν στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας. «Ιμπεριαλισμός = αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων. Τώρα μαζικός - αντιιμπεριαλιστικός αγώνας», έγραφε το κεντρικό πανό του ΠΑΜΕ στην εξέδρα της συγκέντρωσης. Οι εργαζόμενοι παρατάχτηκαν συγκροτημένα κάτω από τα πανό τους μέσα στην πλατεία, κατά μήκος της οδού Αθηνάς και στους γύρω δρόμους.


Εκεί ήταν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι Εμποροϋπάλληλοι, οι Μεταλλεργάτες, οι Οικοδόμοι, οι Λιθογράφοι, οι Τσαγκαράδες, οι εργαζόμενοι στην Κλωστοϋφαντουργία και τον Ιματισμό, οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο, οι Λογιστές, οι Τραπεζοϋπάλληλοι, οι Συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στις Μεταφορές, οι Επαγγελματοβιοτέχνες κλπ. Μαζί τους έφτασαν νυχτερινοί μαθητές, εκπαιδευτικοί, σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών και μέλη του ΔΗΚΚΙ.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Από το βήμα της συγκέντρωσης, κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση γιατί συνεργεί στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος του λαού του Ιράκ. «Πάμε μπροστά, αγωνιστικά, ενάντια στα μέτρα τα ευρωπαϊκά», φώναξαν οι απεργοί όταν ο Γ. Πέρρος υψώνοντας τη φωνή του σημείωσε: «Μόνο οι λαοί με τον ξεσηκωμό τους, μπορούν να σταματήσουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να βάλουν φραγμούς στην επιθετικότητα του κεφαλαίου και να κάνουν το δικό τους Μέτωπο για την ειρήνη και την απαλλαγή τους από το ζυγό των ιμπεριαλιστών και του κεφαλαίου». Μίλησε επίσης ο Δημήτρης Σούκης, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος ξεκαθάρισε «δεν μπορούν μας κοροϊδέψουν, δεν μπορούν να μας αποκοιμήσουν. Οι λαοί λένε ΟΧΙ στον πόλεμο, λένε ΟΧΙ στον όλεθρο και τον αφανισμό χωρών και λαών. Οι λαοί ξεσηκώνονται σε όλο τον πλανήτη».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αντιπροσωπεία της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ με επικεφαλής τον Γ. Μαρκάκη, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, και πλήθος μαζικών φορέων συνταξιουχικών και αντιστασιακών οργανώσεων.

Συγκλονιστική πορεία


Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε η μεγάλη πορεία. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, άνεργοι και μετανάστες, επαγγελματοβιοτέχνες και νεολαίοι γέμισαν τους δρόμους της πόλης, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Πορευόμενοι προς την πρεσβεία των ΗΠΑ συνθήματα όπως «Λαϊκός ξεσηκωμός - Κάτω ο ιμπεριαλισμός», «Κλείστε τη Σούδα, φέρτε και το πλοίο - Εξω η Ελλάδα από το σφαγείο». «Αυξήσεις και δουλιά ζητάει η εργατιά», δονούσαν ολόκληρη την Αθήνα. Εντυπωσιακή η παρουσία των καλλιτεχνών, που με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο αποκάλυπταν τις αιτίες και τη βαρβαρότητα του πολέμου. Ποικιλόμορφη και γεμάτη παλμό ήταν η παρουσία των χιλιάδων μαθητών που βρέθηκαν στο πλάι των εργαζομένων, των γονιών τους.

Κανένας δεν «τσίμπησε» από την κυβερνητική προπαγάνδα περί μη συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο. Κανένας δε φοβήθηκε από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ή τα επεισόδια μεταξύ μιας μικρής ομάδας «αγνώστων» και της Αστυνομίας, που επιχείρησαν να σπάσουν την πορεία στα δύο. Η μαζική και μόνο παρουσία του κόσμου αποτελεί καταδίκη όσων προσπαθούν «πατώντας σε δύο βάρκες» να εκτονώσουν τις αντιδράσεις σε στάσεις εργασίας και λεκτικές καταγγελίες.

Το νέο αγωνιστικό μαζικό ραντεβού δόθηκε για σήμερα κιόλας το μεσημέρι στο συλλαλητήριο που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ. Το χτεσινοβραδινό μαζικό μακελειό επιβάλλει να είμαστε όλοι εκεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ