Σάββατο 22 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ
Τι θα κάνουν οι Τούρκοι στρατηγοί;

Αμερικάνικες δυνάμεις στο Ισκέντερουμ και στη βάση του Ιντσιρλίκ

Associated Press

Αμερικάνικες δυνάμεις στο Ισκέντερουμ και στη βάση του Ιντσιρλίκ
ΑΓΚΥΡΑ, ΙΡΜΠΙΛ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων διέψευδε χτες ότι τουρκικά άρματα μάχης «εισέβαλαν στο Βόρειο Ιράκ», όπως μετέδιδαν ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα και έγραφαν εφημερίδες -κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει συγκρούσεις ανάμεσα στους ελαφρά οπλισμένους Κούρδους πεσμεργκά της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν και μαχητές του ιρακινού Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος με τους Τούρκους, έναν «πόλεμο μέσα στον πόλεμο» στο Ιράκ. Οι Αμερικανοί, που χτες ξεκίνησαν ραγδαία αεροπορική επίθεση εναντίον των μεγάλων πόλεων του Ιράκ, έχουν ρητώς και επανειλημμένα απαγορεύσει στους Τούρκους να εισβάλλουν πέραν των 15-20 χιλιομέτρων στο ιρακινό έδαφος που ζήτησε η Αγκυρα για να δημιουργήσει μια «ζώνη αναχαίτισης» τυχόν προσφυγικού κύματος. Σύμφωνα με ανταπόκριση του CNN από την περιοχή, ήδη 400.000 Κούρδοι κινούνταν προς βορρά για να αποφύγουν την κόλαση επί της γης που δημιουργούσαν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στις περιοχές όπου, ως πριν λίγες μέρες, ζούσαν.

Οι Τούρκοι στρατηγοί οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσουν σε ένοπλη επέμβαση παρά τις αμερικανικές αποτρεπτικές νουθεσίες, δήλωναν επίσης πως «δεν έχουν πληροφόρηση» σχετικά με τις αναφορές από αμερικανικά ΜΜΕ περί του ότι Αμερικανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν επειγόντως από αέρος στην πόλη Ζάχου, για να την υπερασπιστούν έναντι πιθανής τουρκικής κίνησης. Οι πόλεις Ζάχου και Μπατάφα βρίσκονται στο τουρκικό στόχαστρο, και η εφημερίδα Σαμπάχ έλεγε χτες ότι οι Τούρκοι «είχαν ήδη» αναπτυχθεί στα περίχωρά τους ελέγχοντας τους δρόμους. Εκπρόσωπος του στρατού είπε πως «οι τουρκικές μονάδες μένουν στις θέσεις τους κι αναμένουν διαταγές».


Associated Press

Την ίδια ώρα, χτες βράδυ, εν μέσω των πληγμάτων σε Βαγδάτη, Μοσούλη, Κιρκούκ και άλλες ιρακινές πόλεις, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ως και τις 21:15 αλλεπάλληλα τηλεγραφήματα περί του αν η Αγκυρα είχε ανοίξει ή όχι τους αεροδιαδρόμους της για τους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς. Ωστόσο οι πληροφορίες κατέδειχναν ότι τα βομβαρδιστικά που έπλητταν χτες το Ιράκ, είχαν φθάσει εκεί με υπερπτήσεις μέσω Τουρκίας. Ο Κόλιν Πάουελ φέρεται να το είχε ζητήσει από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα χτες, ενώ του είχε επαναλάβει για πολλοστή φορά ότι «δε βλέπουμε καμία ανάγκη για οποιαδήποτε τουρκική εισβολή». Αντίστοιχη τοποθέτηση περιείχε και η κοινή δήλωση της ΕΕ: «καλούμε τις γειτονικές χώρες να μην προβούν σε κάποια κίνηση που θα προκαλούσε μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση», ανέφερε.

Ο Τούρκος απόστρατος στρατηγός, Ολτάν Εβρέν, έλεγε χτες στην εφημερίδα Ζαμάν ότι οι ΗΠΑ μπορούν «να αρχίσουν μια επιχείρηση στο Ιράκ δίχως την Τουρκία, αλλά δεν μπορούν να την ολοκληρώσουν χωρίς αυτήν».

Η Τουρκία πατρονάριζε τον Μασούντ Μπαρζάνι και τον Τζαλάλ Ταλαμπάνι, υποστήριξε ο στρατηγός ε.α., ωστόσο πρόσθεσε πως «κάθε συμμαχία τελειώνει όταν συγκρούονται κεφαλαιώδη συμφέροντα». Το υπονοούμενο είναι σαφές. Ωστόσο οι Αμερικανοί συνέχιζαν ως και αργά χτες βράδυ τις επαφές τους με την τουρκική κυβέρνηση διαμέσου του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αγκυρα Πίρσον, ο οποίος επιχειρούσε να καθησυχάσει τους τουρκικούς φόβους ότι με το άνοιγμα των αεροδιαδρόμων, οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν από αέρος χιλιάδες στρατιώτες στον κουρδικό θύλακα.

Σε τελευταία ανάλυση, έλεγε στο πρακτορείο «Γιουνάιτεντ Πρες» ο Μαχμούντ Οσμάν, ένα στέλεχος του κουρδικού κινήματος που ζει στο Λονδίνο, η Τουρκία θέλει «να εγκατασταθεί στο βόρειο Ιράκ για να καταστείλει τη δημιουργία κουρδικού κράτους».

Η τραγική ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι προχτές, 20ή Μαρτίου, ήταν η αρχή του Νεβρόζ, των γιορτασμών του κουρδικού νέου έτους...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ