Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
Σε ρόλο κομπάρσου ο ΟΗΕ

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο κυρίαρχος ρόλος για την πολιτική αναδιαμόρφωση του Ιράκ ανήκει στις ΗΠΑ, ξεκαθαρίζει για άλλη μία φορά η «περιστερά» της Ουάσιγκτον, σε όσους θέλουν ή επιδιώκουν με κάθε μέσο να επέμβουν ή να ανατρέψουν την «οικονομική και πολιτική» πραγματικότητα, την οποία με φωτιά, σίδερο και ποτάμια αίματος προσπαθούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, σε πρώτο στάδιο, και την ευρύτερη περιοχή...

Ο τρόπος αυτός, του διεμβολισμού των Ηνωμένων Εθνών, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και οι περί αυτών θελήσουν μετά το πέρας να νομιμοποιήσουν αυτόν τον παράνομο πόλεμο, είναι μονόδρομος... Ομως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δηλώνει σαφώς ότι η Ουάσιγκτον είναι αυτή που θα διαδραματίσει τον κύριο ρόλο στην πολιτική αναδιαμόρφωση του Ιράκ, ενώ ο ΟΗΕ θα επικεντρωθεί στις ανθρωπιστικές αποστολές και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

«Αφού η συμμαχία διέθεσε τα μέσα, ανέλαβε πολιτικούς κινδύνους και θυσίασε ζωές, θα διαδραματίσουμε τον κύριο ρόλο για κάποιο διάστημα, ώστε η διαδικασία αυτή να λάβει μία μορφή», εξηγεί ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην αμερικανική εφημερίδα «Los Angeles Times». Και συνεχίζει: «Θα διαδραματίσουμε κυρίαρχο ρόλο, αλλά πιστεύουμε επίσης στη συμβολή της διεθνούς κοινότητας στην ανοικοδόμηση και την ανθρωπιστική βοήθεια».

«Η άποψη ορισμένων ότι τώρα που ο συνασπισμός τα έκανε όλα αυτά και ελευθέρωσε το Ιράκ, ευχαριστούμε πολύ, αποτραβηχτείτε και τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι υπεύθυνο για όλα, είναι λανθασμένη», τονίζει ο Πάουελ. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, προσθέτει «ίσως να χρειαστούν περισσότερες από μία» αποφάσεις του ΟΗΕ για την πλαισίωση της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, καθώς και για τις πωλήσεις πετρελαίου και την ανθρωπιστική βοήθεια μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Κόλιν Πάουελ δηλώνει ότι οι προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον προς τη Συρία και το Ιράν δεν πρέπει να θεωρηθούν απειλές πολέμου... «Πιστεύουμε ότι οι χώρες αυτές, η Συρία, το Ιράν και άλλες, πρέπει να αντιληφθούν ότι η ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής δεν είναι προς το συμφέρον τους», δηλώνει και προσθέτει ότι «αυτό δε σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν έναν πόλεμο, αλλά σημαίνει ότι ο κόσμος αλλάζει. Οι χώρες αυτές οφείλουν να σκεφτούν τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους. Αλλά δε σημαίνει ότι η μόνη συνέπεια που μπορεί να σκεφτεί ο πρόεδρος είναι να καταφύγει στους στρατιωτικούς. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δοθεί απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Πλαγιοκοπεί ο ΟΗΕ

Από την πλευρά του και μάλλον δεδομένης της «γραμμής» εκ μέρους της Ουάσιγκτον, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τόνισε χτες ότι «δε φαίνεται να υπάρχει λειτουργική κυβέρνηση στο Ιράκ και η αποκατάσταση της έννομης τάξης πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα των συμμαχικών δυνάμεων».

Ο Ανάν αναφέρθηκε συνοπτικά στη μεταπολεμική κατάσταση στο Ιράκ, επισημαίνοντας ότι παρατήρησε τις ζητωκραυγές των Ιρακινών, προσθέτοντας όμως ότι «εάν σκεφθεί κανείς τις απώλειες - τόσο μεταξύ των στρατιωτών όσο και μεταξύ των αμάχων - διαπιστώνεται ότι οι Ιρακινοί πλήρωσαν βαρύ τίμημα για αυτό».

«Είδαμε επίσης σκηνές λεηλασιών και, προφανώς, η αποκατάσταση της έννομης τάξης πρέπει να είναι βασικό μέλημα», πρόσθεσε ο Ανάν, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ θα επανακάμψουν στο Ιράκ μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Κάλεσε, τέλος, τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις να σεβαστούν τη Συνθήκη της Γενεύης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ