Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Διώκονται 7 κομμουνιστές - αγωνιστές της ειρήνης

Για τη συμμετοχή τους στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις τον Απρίλη του 1999,  ενάντια στη σφαγή του γιουγκοσλαβικού λαού από τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες

Δεν έχει τέλος ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η προσπάθεια ποινικοποίησης κάθε ενέργειας αντίστασης του λαού στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη, την οποία η κυβέρνηση Σημίτη, παρά την παλλαϊκή αντίθεση, υπηρετεί πειθήνια.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις μεγαλειώδεις αντιπολεμικές -αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του αχαϊκού λαού έξω από τη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου, οι υποτακτικοί των ΝΑΤΟικών ασκούν διώξεις σε 7 στελέχη της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» - μεταξύ τους και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Αχαΐα - επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις τον Απρίλη του 1999 όταν οι δολοφόνοι κατακρεουργούσαν τον γιουγκοσλαβικό λαό. Πρόκειται για τα στελέχη της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας Γιάννη Χριστοδουλόπουλο, Νίκο Καραθανασόπουλο, Παναγιώτη Μελά, Δημήτρη Αγγελόπουλο, Ηλία Μπούνια, Αγγελο Κοντογιαννάτο καθώς και το στέλεχος της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» Θωμά Δημουλά. Οι 7 κατηγορούνται για «φθορά δημόσιας περιουσίας που προορίζεται για κοινό όφελος». Δημόσια περιουσία εννοείται, η συμβολική αφαίρεση μιας πόρτας και η κοπή του συρματοπλέγματος σε κάποιο σημείο δίπλα στην είσοδο της βάσης καθώς τότε οι διαδηλωτές, αντιμετωπίζοντας πλήθος ΜΑΤατζήδων και ασφαλιτών με πολιτικά που «προστάτευαν» τους δολοφόνους από τον «εχθρό λαό», γκρέμισαν τα ενισχυμένα - με σιδερόβεργες και μπετόν - κιγκλιδώματα της πύλης δείχνοντας έτσι πως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει ένα λαό που αγωνίζεται για το δίκιο. Αυτή η ενέργεια των διαδηλωτών σκόπιμα αποδόθηκε στους 7 με στόχο να ποινικοποιηθεί στο πρόσωπό τους η αντιπολεμική κινητοποίηση. Πριν λίγες μέρες, λοιπόν, διατάχθηκε εναντίον τους προανάκριση από την Ασφάλεια Πατρών η οποία σύντομα μετατράπηκε σε τακτική ανάκριση από το Πταισματοδικείο με βάση την παραπάνω κατηγορία. Πρέπει να σημειωθεί πως ο διοικητής της 116 Πτέρυγας Μάχης - μέσα στην οποία βρίσκουν άσυλο οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι - δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη κανενός για τις «φθορές». Παρ' όλα αυτά, οι 7 καλούνται στις 16 Μάρτη από την Πταισματοδίκη, να καταθέσουν για τα γεγονότα.

Εντύπωση προκαλεί η χρονική στιγμή που ασκείται αυτή η δίωξη κατά 7 στελεχών του φιλειρηνικού κινήματος καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Αρκετά στελέχη της Επιτροπής εκτιμούν πως αφού τώρα η κυβέρνηση και οι διωκτικές αρχές δε φοβούνται τον πολιτικό απόηχο των διώξεων, τότε η όποια κυβέρνηση εκλεγεί στις 9 Απρίλη, θα πραγματοποιήσει ακόμα πιο μεγάλη εκστρατεία ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων.

Την επονείδιστη ενέργεια της κυβέρνησης καταγγέλλει η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας με ανακοίνωσή της στην οποία τονίζει: «Καταγγέλλουμε στο λαό της Πάτρας και στη νεολαία, το νέο αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης Σημίτη.Αφού μετέτρεψε τη χώρα μας σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΕυρωΝΑΤΟικών δολοφόνων παραχωρώντας λιμάνια, αεροδρόμια και κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, τώρα προχωράει σε δικαστικές διώξεις όσων αντιστέκονται στην πολιτική της.

Συγκεκριμένα καλούνται σε ανάκριση επτά (7) αγωνιστές που βρέθηκαν μαζί με χιλιάδες άλλους το περασμένο καλοκαίρι έξω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση του Αραξου απαιτώντας το άμεσο κλείσιμό της και την απομάκρυνση των πυρηνικών, που μέχρι πριν λίγο καιρό αρνιόταν την ύπαρξή τους, ευθυγραμμισμένη με το ΝΑΤΟικό απόρρητο. Χρειάστηκε η ανακοίνωση αξιωματούχων του ΝΑΤΟ για να παραδεχτούν την ύπαρξή τους. Επίσης, οι διαδηλωτές ζητούσαν την απεμπλοκή της χώρας μας από τον βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Η κυβέρνηση, αφού χρησιμοποίησε τα ΜΑΤ και την ωμή βία και δεν κατάφερε να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα του κινήματος Ειρήνης, περνάει τώρα σε δικαστικές διώξεις, όπως έκανε άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις (αγρότες, μαθητές, καθηγητές, άνεργους κλπ.).Εχει τα χέρια της βουτηγμένα στο αίμα του γιουγκοσλαβικού λαού γιατί όχι μόνο παραχώρησε ελληνικό έδαφος για να εξορμούν οι ΕυρωΝΑΤΟικοί δολοφόνοι, αλλά έβαλε σε όλα φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της. Τώρα έχει το θράσος να θεωρεί "εθνική επιτυχία" την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών εκτός συνόρων και ετοιμάζεται να συμμετέχει και αυτή στη νέα επέμβαση που ετοιμάζουν στα Βαλκάνια.Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, καλεί το λαό της περιοχής και τη νεολαία να καταδικάσει με κάθε τρόπο την κυβερνητική τρομοκρατία.

  • Να συνεχίσει τον αγώνα για να φύγει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ.
  • Να κλείσουν τώρα οι βάσεις και να απομακρυνθούν τα πυρηνικά.
  • Να συγκροτήσει ένα πλατύ αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο.
  • Να καταδικάσει και με την ψήφο του την κυβέρνηση και όλους όσοι άμεσα ή έμμεσα συναινούν, σιωπούν ή αδρανούν μπροστά στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης.
  • Να ενισχύσουν παράλληλα και με την ψήφο αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αντιιμπεριαλιστικού -αντιπολεμικού κινήματος».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ