Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν είναι μονόδρομος η ΟΝΕ

Περιοδεία στην Τράπεζα της Ελλάδας έκανε χτες ο Αντώνης Σκυλλάκος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' περιφέρεια της Αθήνας

Γόνιμος προβληματισμός και εποικοδομητική συζήτηση χαρακτήρισαν τη χτεσινή περιοδεία του υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου στην Τράπεζα της Ελλάδας, που, ακριβώς λόγω του έντονου ενδιαφέροντος που έδειχναν οι εργαζόμενοι, κράτησε σχεδόν τρεις ώρες.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος στους εργαζόμενους της Τράπεζας ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι το Κόμμα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, αλλά και όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Υπογράμμισε, δε, ότι η ένταξη στην ΟΝΕ και όταν αρχίσει να εφαρμόζεται το ΕΥΡΩ είναι πολύ πιθανό να έχει ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ζώνης του ΕΥΡΩ. Απαντώντας, όμως, στο κάλπικο δίλημμα του «μονόδρομου» της ΟΝΕ σημείωσε πως περίτρανη απόδειξη του ότι δεν είναι μονόδρομος αποτελεί το γεγονός πως υπάρχουν και χώρες που λένε «όχι» στην ΟΝΕ. «Αυτό», είπε, «δείχνει ότι η ΟΝΕ δεν είναι μονόδρομος».

Μεταξύ άλλων ο Αντ. Σκυλλάκος, όταν ρωτήθηκε σχετικά σημείωσε ότι «κι εμείς είμαστε με την Ενωμένη Ευρώπη, αλλά με άλλους συσχετισμούς στις κυβερνήσεις. Με κυβερνήσεις οι οποίες, και με τη συμμετοχή των κομμουνιστών, θα στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων, των λαών, και όχι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».

Ο ίδιος κάλεσε τους εργαζόμενους να επανεξετάσουν την ψήφο τους ενόψει των εκλογών, έχοντας υπ' όψη ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ περιορίζεται απλά και μόνο στο ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Από την άλλη μεριά, πρόσθεσε, με το «ΣΥΝ» και το ΔΗΚΚΙ «έχουμε διαφορές» διευκρινίζοντας ότι και τα δύο αυτά κόμματα «πατάνε σε δύο βάρκες», ότι δηλαδή από τη μια αντιδρούν στα μέτρα που παίρνονται, στα πλαίσια της ΟΝΕ, σε βάρος των εργαζομένων και από την άλλη είναι από ασαφή έως κατηγορηματικά υπέρ της ΟΝΕ. «Επίσης, εμείς», τόνισε, «δε φλερτάρουμε με τη λογική να βάλουμε πλάτες σε μια μη αυτοδύναμη κυβέρνηση που μπορεί αν προκύψει από τις εκλογές», όπως κάνει το ΔΗΚΚΙ, εξηγώντας ότι το ΚΚΕ δεν έχει αυταπάτες πως είναι δυνατό, κάνοντας συγκυβέρνηση ένα μικρότερο κόμμα με ένα μεγαλύτερο κόμμα εξουσίας, το μεγαλύτερο να αλλάξει γραμμή πλεύσης προς το μικρότερο.

Ο Αντ. Σκυλλάκος ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα ήθελε συνεργασίες με άλλα κόμματα σε ένα άλλο δρόμο. Αυτό, όμως, είπε, δε φαίνεται να μπορεί να γίνει σήμερα. Ερχονται, όμως, προσωπικότητες από διάφορους χώρους στο ΚΚΕ, προσωπικότητες από το χώρο των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών. Ειδικά για το θέμα αυτό, όταν ρωτήθηκε σχετικά ο υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος έκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ 80 χρόνια έχει πάγια τακτική τις συμμαχίες ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφωνίες. «Εμείς», τόνισε, «θέλουμε ανθρώπους που να μετατοπιστούν από τις άλλες δυνάμεις και να συνταχτούν μαζί μας», συμπληρώνοντας ότι στο βαθμό που πείθουν στη συγκεκριμένη περίοδο για τις ειλικρινείς τους προθέσεις το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν έχει κανένα λόγο να αρνηθεί την προσέγγισή τους. Εξάλλου, όπως σημείωσε, «δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση της συνεργασίας μας να συμφωνούμε στο σοσιαλισμό. Ο καθένας μπορεί να διατηρεί τις προσωπικές του απόψεις». Κατήγγειλε, επίσης, ότι όλοι εκείνοι που, και μέσω συγκεκριμένων άρθρων σε γνωστά για το ρόλο τους μέσα μαζικής επικοινωνίας, κατηγορούν το ΚΚΕ γι' αυτές τις συνεργασίες, έχουν στόχο την ακύρωση του κλίματος ανοίγματος προς το ΚΚΕ, γιατί το μέγαρο Μαξίμου ενοχλείται για ευνόητους λόγους.

Ο Αντ. Σκυλλάκος, μιλώντας με τους εργαζόμενους της Τράπεζας της Ελλάδας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα χειρότερα που έρχονται. Τα κείμενα αυτών που μας ελέγχουν, τόνισε, ζητάνε διατηρησιμότητα των μεγεθών. Αυτό, όμως, είναι προετοιμασία της κοινής γνώμης, για να συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας. Στόχος τους είναι, υπογράμμισε, και δεν το κρύβουν, να προχωρήσουν με πιο αποφασιστικά βήματα σ' αυτό που λένε διαρθρωτικές αλλαγές. Δηλαδή, ταχύτερα στις ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων οργανισμών, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην επανεξέταση του ασφαλιστικού συστήματος, με κατεύθυνση να μεγαλώσει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση και να μειωθούν οι συντάξεις.

Τέλος, ο Αντ. Σκυλλάκος κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν την ψήφο τους στο ΚΚΕ, γιατί «χρειάζεται αντίσταση. Οχι απλώς διαμαρτυρία, αλλά αντίσταση». Γιατί, όπως είπε, υπάρχουν πολλά σενάρια και το τι θα αποφασιστεί και θα εφαρμοστεί θα καθοριστεί ανάλογα με τις αντιστάσεις, που θα υπάρχουν μετά τις εκλογές.

Στην περιοδεία του Αντ. Σκυλλάκου ήταν παρών και ο Χ. Παπαμάργαρης, νομαρχιακός σύμβουλος της Αθήνας, ο οποίος μιλώντας στους εργαζόμενους τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν ήμουν ούτε έγινα μαρξιστής - λενινιστής. Συμπορεύομαι όμως με το ΚΚΕ, γιατί πρέπει μέσα από την κάλπη να βγει ενισχυμένη η φωνή της συνεπούς αντίστασης ενάντια σ' αυτή την πολιτική με καθαρές θέσεις. Θα ψηφίσω ΚΚΕ, γιατί έτσι θα υπερασπιστώ καλύτερα τα συμφέροντά μου σαν εργαζόμενος. Τις κατακτήσεις για τις οποίες παλέψαμε χρόνια και σήμερα χτυπιούνται ανελέητα στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και του μονόδρομου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ