Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανησυχεί η Αθήνα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας

Η τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας την περασμένη Πέμπτη δεν ήταν... ευχάριστη ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους που θα συνεχιστεί η διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, καθώς αυτή τη φορά ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, πιεζόμενος και από τις προεκλογικές ανάγκες του, θέλησε να επισημάνει θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, αξιοποιώντας τις αφορμές που προσφέρει η τουρκική εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που «διαρρέει» το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ο Γ. Παπανδρέου, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο συνάδελφό του, υπογράμμισε τις ελληνικές ανησυχίες για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που η Αγκυρα σκοπεύει να κατασκευάσει στο Ακούγιου, περιοχή σεισμογενή, στα παράλια της Τουρκίας στο Αιγαίο. Για το θέμα αυτό, μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του «εκφράζει, μεταξύ άλλων, την ελπίδα της Ελλάδας, ότι η τουρκική πλευρά θα λάβει τελικά, σοβαρά, υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή, κυρίως, μετά τους πρόσφατους καταστρεπτικούς σεισμούς και δε θα λάβει αποφάσεις που θα είχαν σαν συνέπεια τη διατάραξη ή την επιβάρυνση της ευαίσθητης οικολογικής ισορροπίας στην περιοχή, στον τουρισμό και στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη». Αξίζει να σημειωθεί, πως η επιχειρηματολογία της Αθήνας για το θέμα του Ακούγιου, όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον Γ. Παπανδρέου, συμπίπτει απόλυτα με την επιχειρηματολογία που έχει αναπτύξει η ΕΕ γύρω από αυτή την υπόθεση.

Ενα άλλο θέμα που θέλησε να συζητήσει ο Γ. Παπανδρέου, τηλεφωνικά, με τον Ι. Τζεμ, ήταν η δέσμευση τμήματος της τουρκοκρατούμενης Κύπρου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πολυεθνική αεροναυτική άσκηση, στην οποία αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι θα συμμετείχε και μια ελληνική φρεγάτα. Ο Γ. Παπανδρέου, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε στον Τούρκο συνάδελφό του ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε μια άσκηση της οποίας ο σχεδιασμός δε λαμβάνει υπόψη της τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ