Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προπαντός «αριστερό» ήθος!

Η «αριστερή έκπληξη»! Το «όνομα έκπληξη»! «Το αριστερό αντίβαρο στην προσχώρηση Κοντογιαννόπουλου»..! Αυτά και άλλα τέτοια ηχηρά ακούσαμε χτες από ραδιόφωνα και κανάλια, τα οποία μάλλον τόσον καιρό δεν κατάλαβαν ότι προβάλλοντας τις... κατηγορηματικές δηλώσεις Βούγια, ότι «δε θα είναι υποψήφιος», εκείνο που έκαναν ήταν να ανεβάζουν τους πόντους του νεαρού συγκοινωνιολόγου στο παρασκηνιακό παζάρι. Εξάλλου, το όλο φαινόμενο «Βούγιας», δημιούργημα των ΜΜΕ είναι (θυμηθείτε τι έλεγαν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές...). Ετσι, βρέθηκε 5ος (!) στη λίστα Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή βουλευτής «βρέξει χιονίσει»! Μέχρι εκεί έφταναν οι... αντιστάσεις του και οι... αντιρρήσεις του, τις οποίες διοχέτευε μέχρι και την τελευταία στιγμή προς τον Τύπο, με αποτέλεσμα να διαβάσουμε ακόμα και χτες σε εφημερίδα ολόκληρο σενάριο για το «πώς χάθηκε ο Βούγιας για το ΠΑΣΟΚ...»!

«Αριστερό» ήθος! «Αριστερή» εντιμότητα! «Αριστερά» πράγματα γενικώς και σε όλο τους το... μεγαλείο, όσο και η «αριστερή» φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και ορισμένων «αριστερών» τύπου Βούγια...

Εκτός της κυβέρνησης...

Την περασμένη βδομάδα, οι Ελληνες στρατιώτες, που συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής του Κοσσυφοπεδίου, έκαναν για πρώτη φορά χρήση των όπλων τους. Προχτές, 14 Γάλλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν, όταν αλβανόφωνοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες και πυρά όπλων εναντίον Σέρβων, στην πόλη Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Το ελληνικό τμήμα, που βρισκόταν στην πόλη αυτή, είχε αποχωρήσει μόλις την προηγούμενη μέρα.

Ο καθένας καταλαβαίνει πως αποκλειστικά και μόνον από τύχη δε βρίσκονται Ελληνες φαντάροι στη θέση των τραυματισμένων Γάλλων. Ο καθένας, εκτός της κυβέρνησης, ίσως...

Ασθένεια ... εκ περιτροπής

Οι κάτοικοι της Σύμης, ομόφωνα και μαζί με τη δημοτική τους αρχή, κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα καλυφθεί άμεσα το νησί με γιατρούς.

Λένε, λοιπόν, να νομοθετηθούν άμεσα τα κίνητρα που υποσχέθηκε το υπουργείο Υγείας και να αναμορφωθεί το οργανόγραμμα του Περιφερειακού Ιατρείου (από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου), ούτως ώστε να γίνει εύκολη και γρήγορη η προκήρυξη των θέσεων των γιατρών που λείπουν.

Και ενώ η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό σχεδιάζουν τη... μεγάλη μετεκλογική «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ», έσπευσε ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, να αντιμετωπίσει την κατάσταση «μέχρι οριστικής λύσεως του προβλήματος» κι έβγαλε μια απόφαση για την εκ περιτροπής μετακίνηση προς τη Σύμη παθολόγου, καρδιολόγου και παιδιάτρου απ' τη μονάδα Υγείας του ΙΚΑ Ρόδου! Δηλαδή, οι κάτοικοι της Σύμης πρέπει να αρρωσταίνουν... εκ περιτροπής από τούδε και στο εξής.

Αν προεκλογικά αντιμετωπίζονται έτσι οι κάτοικοι της Σύμης, σκεφτείτε ποιο θα είναι το ενδιαφέρον για μετά τις εκλογές. Ε, ρε «μαύρο» που τους χρειάζεται. Και γι' αυτό είναι απαραίτητα τα εκλογικά βιβλιάρια και όχι να τα καταθέσουν για διαμαρτυρία, όπως απειλούν οι κάτοικοι του νησιού.

Αμείλικτα ερωτήματα

Κι ενώ ο διοικητής του ΙΚΑ βγάζει ανακοινώσεις για τη Σύμη, δεν κάνει και το ίδιο για το 1ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ.

Τελικά το κτίριο στα Μελίσσια που στεγάζεται το 1ο Νοσοκομείο πουλήθηκε σε κάποιον επιχειρηματία. Εκτοτε δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την τύχη του Νοσοκομείου.

Εκείνο που αναστάτωσε το προσωπικό ήταν η ενημέρωση των επικεφαλής των τμημάτων, ότι το καλοκαίρι το Νοσοκομείο θα μείνει κλειστό για ενάμιση μήνα, λόγω επισκευών. Ποτέ, όμως, δεν έκλεισε ένα νοσοκομείο ολόκληρο για να γίνουν επισκευές (κλείνουν τμήματα και τα επισκευάζουν).

Η διοίκηση του ΙΚΑ ήξερε ότι το κτίριο το είχαν βάλει στο μάτι μια σειρά επιχειρηματίες. Γιατί λοιπόν δεν το αγόραζε; 'Η μήπως ήθελε να πουληθεί για να βρει τη δικαιολογία να το κλείσει, ως μη «λειτουργικώς αποδοτικό»; Και μήπως το κλείσιμο για επισκευές αποδειχτεί οριστικό;

Μετοχές της ΕΥΔΑΠ αγοράζει συνεχώς η γαλλική πολυεθνική «Generale des Eaux», θυγατρική της «Vivendi», ενός πανίσχυρου ομίλου εταιριών τηλεπικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, διαβάσαμε σε εφημερίδα.

Αυτό που δε διαβάσαμε πουθενά, είναι γιατί το κάνει. Να... ελπίζουμε ότι σε μερικά χρόνια, το νερό της ΕΥΔΑΠ θα κυκλοφορεί σε πλαστικά μπουκάλια, όπως τα εμφιαλωμένα..;

Κοροϊδεύουν...

ΑΝ ΑΥΤΟ δεν είναι κοροϊδία, τότε τι είναι; Η κυβέρνηση τις προάλλες έλεγε ότι θα σταματήσει τις δίκες των αγροτών και χτες στη Βουλή ο Γιαννόπουλος ανακάλυψε ότι... δεν υπάρχει νομική φόρμουλα για να προχωρήσει το θέμα, αφού δεν το δέχεται ο Αρειος Πάγος.

Τώρα, πώς γίνεται και όταν θέλανε, π.χ., με τις μαθητικές καταλήψεις, και φόρμουλες βρήκανε και πράξη νομοθετικού περιεχομένου κάνανε για να σύρουν 14χρονα στα δικαστήρια, προφανώς είναι... ανεξήγητο.

Είναι προφανές, πως έχουν κάνει τη Δικαιοσύνη... λάστιχο και τη χρησιμοποιούν όποτε και όπως τους βολεύει.

Οχι τίποτε άλλο, δηλαδή, μα εμφανίζονται και ως η κυβέρνηση που ενίσχυσε την ανεξαρτησία της.

Αλλά κοντά είναι οι εκλογές και το «μαύρο» που θα φάνε στις αγροτικές περιοχές κυριολεκτικά θα τους κάνει... να χάσουν το φως τους.

ΑΜΦΙΒΟΛΗΣ ασφάλειας είναι τα πυρηνικά - ατομικά όπλα των ΗΠΑ που υπάρχουν ακόμα σε κράτη της περιοχής μας, φυσικά και στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύει η χτεσινή «Βραδυνή»!

Πέραν του προκλητικού γεγονότος, της ύπαρξης πυρηνικών όπλων δηλαδή, κινδυνεύουμε και ανά πάσα στιγμή από αυτή την ιστορία, και κανείς δεν ξέρει βέβαια πόσο πραγματικά κινδυνεύουμε.

Ο κατά τα άλλα λαλίστατος, τελευταία, υπουργός Εθνικής Αμυνας τι έχει να πει επί του θέματος; Θα μας πει, τελικά, τι γίνεται εκεί στη βάση του Αραξου;

`Η, μάλλον, γνωρίζει τι γίνεται εκεί στη βάση του Αραξου; Κάποτε, επιτέλους, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το αντιμετωπίσει στα σοβαρά αυτό το θέμα και όχι να «κάνει την πάπια» κάθε φορά που δέχεται ερωτήσεις γι' αυτή την πραγματικά επικίνδυνη υπόθεση.

Πάντως, είμαστε σίγουροι, πως κανένας από τους κυβερνώντες δεν έχει ρωτήσει ποτέ τον ελληνικό λαό, αν θέλει να γίνει πειραματόζωο, και μάλιστα πυρηνικό. Ούτε, βέβαια, ποτέ πήρανε θετική απάντηση...

Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι πολύ πρόσφατα εντοπίστηκαν υψηλές ποσότητες αμιάντου στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με την ΠΓΔΜ, ενώ οι θάλασσες... βρίθουν από πυραύλους των αμερικανικών βομβαρδιστικών.

Ψεύτες , δι' ιδίων λόγων

Αυτές οι εκλογές θα είναι μοναδικές, καθώς το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αποφάσισαν να εξευτελίσουν ακόμα και το... ψέμα. Και τα δυο κόμματα έχουν κάνει προεκλογικό έμβλημα τη ρήση του Ταλλεϋράνδου: «Η γλώσσα δίνεται στο διπλωμάτη για να κρύβει τις σκέψεις του». «Σφάζονται» λοιπόν, στην ποδιά του ΕΣΥ και ορκίζονται στο δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος. Για το καλό - λένε - του αρρώστου. Για να σταματήσουν οι ανισότητες και να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των αδύναμων στα δημόσια νοσοκομεία.

Ηχώρα χρειάζεται ένα άλλο σύστημα Υγείας, διατείνεται ο Κ. Καραμανλής. Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί τη μεταρρύθμιση που χρειάζεται το ΕΣΥ, αντιτείνει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Το άλλο σύστημα που προτείνει ο Κ. Καραμανλής, το περιέγραψε στις 2.3.2000. «Προέχει, είπε, η ανάγκη εξοικονόμησης πόρων μέσα από την εξορθολογίκευση των οικονομικών, τον έλεγχο εσόδων και εξόδων, την αντιμετώπιση των φαινομένων αδιαφάνειας και διαφθοράς. Βεβαίως δεν αγνοούμε την ανάγκη αναπροσαρμογής των νοσηλίων που είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα και τα οποία κρατά παγωμένα επί πολλά χρόνια η κυβέρνηση... Κάθε νοσοκομείο μετατρέπεται σε ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ώστε να λειτουργήσει ως αυτοδύναμη λειτουργική και οικονομική μονάδα».

Κι ήρθε την περασμένη Τρίτη απ' το Χαϊδάρι, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να εγκαλέσει τον Κ. Καραμανλή: «Ακούσαμε, είπε, πρόσφατα, πολλές κριτικές από τη ΝΔ. Αλλά δεν ξεκαθάρισε κάτι βασικό: είναι η Δημόσια Υγεία, τμήμα των εξαγγελιών της για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα; Τι εννοεί η Νέα Δημοκρατία όταν καταγγέλλει το «σπάταλο» Εθνικό Σύστημα Υγείας; Ποιους πόρους θα κόψει; Ποιοι τομείς του ΕΣΥ θα καταργηθούν; Ποιες υπηρεσίες του ΕΣΥ θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα; Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να προσέλθει στο διάλογο με καθαρές θέσεις, χωρίς ασάφειες, χωρίς συνθήματα. Με θέσεις και προτάσεις».

Μια απάντηση στο ερώτημα, ποιο άλλο σύστημα ή ποια μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, θα μπορούσε να είναι και η παρακάτω: Θαυμάστε την: «Ο άξονας της πολιτικής μας σχετίζεται με τα οικονομικά της υγείας που μας απασχολούν ιδιαίτερα. Πολλοί νομίζουν ότι προτάσσουμε δημοσιονομικές λογικές σε ένα κρίσιμο για το κοινωνικό σύνολο θέμα. Φυσικά και η κυβέρνηση έχει περιορισμούς στους πόρους που η κοινωνία παρέχει για την κάλυψη των προτεραιοτήτων της. Το βασικό θέμα όμως βρίσκεται στην ανάγκη αναδιάρθρωσης ενός σπάταλου συστήματος... Ενα τυπικό νοσοκομείο, είναι μια μεγάλη επιχείρηση, που απαιτεί ειδική προσοχή στο πώς διοικείται, πώς χρησιμοποιεί τους πόρους του, πώς οργανώνεται, τι πολιτικές ακολουθεί στα πεδία που προσφέρει υπηρεσίες. Ελπίζουμε ότι μέσα από την εισαγωγή σύγχρονων και αποτελεσματικών μορφών διοίκησης στα νοσοκομεία, θα βελτιωθεί το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών και θα περιοριστεί η σπατάλη πόρων, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν, να αξιοποιηθούν τελικά για την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος Υγείας - Πρόνοιας».

Σε ποιον ανήκουν τα παραπάνω λόγια; Μα στον Κώστα Σημίτη. Και τα είπε στις 2.10.1997 όταν επισκέφτηκε το υπουργείο Υγείας και ανακοίνωσε τον «προγραμματισμό και τις δράσεις στους τομείς Υγείας και της Πρόνοιας». Καθαρές, συγκεκριμένες και -προ πάντων- κοινές οι θέσεις στο μονόδρομο της ΟΝΕ, με μπόλικες δόσεις τιμών της αγοράς στην ώρα της ανάγκης.

Καλά μήπως νομίζουν ότι οι πολίτες έχουν στους ώμους τους άδειες κολοκύθες και όχι κεφάλια με νου, μνήμη, γνώση και κρίση;


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αριστερός», θα πει...

«Αριστερός», δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά την προχτεσινοβραδινή του συνέντευξη στον Γ. Πρετεντέρη και έδωσε όλες τις αναγκαίες... διευκρινίσεις. «Αριστερός μετά το 1945 - είπε - ήταν να αγωνίζεσαι για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα αριστερός δεν είναι να μένεις στα δόγματα του 1920 ή στα δόγματα του Κομμουνιστικού Κόμματος...».

Σωστά καταλάβατε. «Αριστερός» σήμερα είναι να ξηλώνεις όλα εκείνα για τα οποία αγωνίστηκαν οι αριστεροί και κατάκτησαν οι εργαζόμενοι από το 1920 και μετά...

Τα «καθρεφτάκια»

Μπορεί τα πράγματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Μπορεί οι νόμοι - «λαιμητόμοι» 2525/97 και 2640/98 της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» να έχουν μετατρέψει το λύκειο σ' ένα απέραντο ιερο-εξεταστικό κέντρο και την εργατική οικογένεια σε «λάστιχο», για να φέρει σε πέρας το δυσβάσταχτο βάρος των φροντιστηρίων και της υποχρεωτικής παραπαιδείας. Ομως το υπουργείο Παιδείας προσφέρει στους μαθητές «το δικαίωμα της ενημέρωσης» και μάλιστα σε CD-ROM. Ετσι, προχτές, μαζί με τη Γραμματεία Νέας Γενιάς παρουσίασαν ένα βιβλίο και 2 CD για το ενιαίο λύκειο και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ.

Πιστεύουν στ' αλήθεια, άραγε, ότι θα ρίξουν στάχτη στα μάτια των χιλιάδων μαθητών και των γονιών τους, μοιράζοντας «μπιχλιμπίδια» και «καθρεφτάκια»;

Αφόρητο το «ενδιαφέρον» τους...

Μέρα ήταν και πέρασε η 8 του Μάρτη. Και φέτος, όπως κάθε χρόνο. Μόνο που φέτος, λόγω του προεκλογικού τής περιόδου, ο θόρυβος ήταν πιο έντονος από ποτέ, οι παράτες πιο ηχηρές από ποτέ και το... ενδιαφέρον αφόρητα πιο κάλπικο από ποτέ. Σημίτης και Καραμανλής μίλησαν σε ειδικές -λέει- εκδηλώσεις για το «άλλο μισό του ουρανού», που όμως στην ανεργία δεν είναι το άλλο μισό, αλλά το 65%. Συντριπτικά μεγαλύτερο είναι στη μερική απασχόληση, στη «μαύρη» εργασία.., στην εκμετάλλευση γενικά, γιατί έτσι συμφέρει τα αφεντικά που στη γυναίκα εργαζόμενη είδαν εξ αρχής και εφάρμοσαν το μοντέλο της διπλής εκμετάλλευσης.

Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι ότι την ίδια στιγμή που γεμίζουν τις γυναίκες με λουλούδια, αγάπες και κολακείες, είναι έτοιμοι και οι δυο από την επομένη των εκλογών να βάλουν μπρος τα ακόμα χειρότερα. Να ανεβάσουν και άλλο τα όρια συνταξιοδότησης ακόμα και για τις εργαζόμενες μητέρες, να επεκτείνουν ακόμα πιο δραστικά την κατάρα της μερικής απασχόλησης, να οδηγήσουν τις γυναίκες εργάτριες σε ένα εργασιακό καθεστώς ανάλογο με εκείνο του 1857, όταν οι κλωστοϋφαντουργίνες της Νέας Υόρκης ξεσηκώθηκαν για λιγότερες ώρες εργασίας, ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, ίση αμοιβή για ίση εργασία. Αυτές τις εργάτριες, και στο πρόσωπό τους κάθε εργάτρια, κάθε αγώνα για τα δικαιώματα της εργαζόμενης γυναίκας τιμάμε εμείς την 8η του Μάρτη. Ιδιαίτερα σήμερα που, στα πλαίσια της γενικής αντεργατικής εφόδου, οι γυναίκες έχουν την «τιμητική» τους!

Φιέστες και διώξεις

Μπορεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να στήνει φιέστες για τη Γιορτή της Γυναίκας, όμως όποιος τολμήσει να μιλήσει στους εργασιακούς χώρους για τα δικαιώματα και τα εργασιακά προβλήματα των γυναικών, τότε πέφτει ο πέλεκυς του «εκσυγχρονισμού». Χτες η Ρίτα Χουτοχρήστου, εργαζόμενη της «Ολυμπιακής» και μάλιστα συνδικαλίστρια, κλήθηκε σε γραπτή απολογία από τον διευθυντή της κ. Φλέτσα, γιατί τόλμησε να μοιράσει ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

Και βέβαια το θέμα δεν αφορά μόνο τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου στελέχους της ΟΑ, αλλά ολόκληρη την κυβερνητική πολιτική, που υποθάλπει, αν δε σιγοντάρει, το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών και κάθε σχετικής δραστηριότητας στους εργασιακούς χώρους.

Προσέξτε...

Ορκους πίστης στο δημόσιο σύστημα υγείας έδωσε προχθές ο Κ. Σημίτης, επισκεπτόμενος το υπό κατασκευή Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής. Την ίδια μέρα, ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ έγραφε, σε άρθρο του στην «Καθημερινή», πως τα νοσοκομεία, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς (υπό αίρεση κι αυτό, δηλαδή), πρέπει να λειτουργήσουν με άλλου τύπου διαχείριση. Θα υπάρχει ένα κατώτατο δημόσιο νοσήλιο για όλους, πάνω απ' αυτό, ελεύθερη διαμόρφωση του νοσηλίου, ανάμεσα στο νοσοκομείο και το ασφαλιστικό ταμείο και, πέρα απ' αυτά, η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, πάλι με ελεύθερη διαμόρφωση του νοσηλίου, βέβαια.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, η ποσότητα και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας θα εξαρτώνται - τουλάχιστον, πολύ περισσότερο απ' ό,τι σήμερα - από το πόσο θα αντέχει η τσέπη του ασφαλισμένου ή του όποιου εργαζομένου.

Ετσι θα διαμορφωθεί το ...δημόσιο σύστημα υγείας, μετά τις εκλογές, σύμφωνα με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Προσέξτε, επομένως, τι θα κάνετε την ψήφο σας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γυναίκες του μόχθου τώρα ΚΚΕ

Στις 8 του Μάρτη 1857 οι ράφτριες και οι υφάντριες της Νέας Υόρκης κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις, διεκδικώντας 10ωρη δουλιά,(τότε δούλευαν 16ωρο), φωτεινές και υγιεινές αίθουσες δουλιάς, μεροκάματα ίσα με τους άνδρες συναδέλφους τους και κατάργηση των εθνικών διακρίσεων ανάμεσα στους εργάτες από τ' αφεντικά. Ηταν ένα μεγάλο πρακτικό βήμα συνειδητοποίησης της αναγκαιότητας αγώνα για την κατάκτηση της ισοτιμίας τους. Σήμερα να αυξάνονται τα προβλήματα που αποδεικνύουν καθημερινά τη φυλετική ανισοτιμία, αλλά και τη βάση της που βρίσκεται στην ταξική κοινωνία.

Ηγυναικεία εργατική δύναμη αποτέλεσε και αποτελεί «πρώτης τάξης υλικό» για την εφαρμογή της ευελιξίας στην εργασία. Στο όνομα των φυσικών - βιολογικών ιδιαιτεροτήτων, αποδίδουν και επιβάλλουν στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων κοινωνικούς ρόλους, που εντείνουν την ανισοτιμία τους, αλλά και τη διπλή τους καταπίεση. Γι' αυτό ο ρόλος της ενασχόλησης με το άχαρο νοικοκυριό, που αποδίδεται ως φυσική αποστολή της, δεν είναι τίποτε άλλο από το πρόσχημα, για να επιβληθούν αντιλαϊκές επιλογές σε βάρος τους, σε βάρος συνολικά των λαϊκών στρωμάτων.

Προπαγανδίζεται η εφαρμογή πολιτικής που τις βοηθά να συνδυάζουν τη δουλιά, με την ενασχόληση για την ανατροφή των παιδιών ή την παροχή υπηρεσιών στους απόμαχους της δουλιάς, που έχουν τέτοια ανάγκη.

Γι' αυτούς τους λόγους, τις γυναίκες χτυπά πρώτες η ανεργία. Στις εργαζόμενες δοκιμάστηκε η εφαρμογή της ευελιξίας στην εργασία. Σ' αυτές εναποτίθεται η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους έχοντες την ανάγκη παροχής τους, προκειμένου να απαλλαγεί το κράτος από την παροχή πρόνοιας. Οι γυναίκες είναι πρώτες που, δουλεύοντας στο εργοστάσιο, στο χωράφι κλπ., λόγω του ρόλου που τους επιβάλλει η πλουτοκρατία θα μείνουν χωρίς κοινωνική ασφάλιση και σύνταξη. Ετσι η πολιτική που εφαρμόζεται για την εργασία, την Υγεία, την Παιδεία, τη μητρότητα, και που δε χωράει στην ΟΝΕ, εντείνει την ανισοτιμία των γυναικών.

Η πάλη των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων για τα δικαιώματά τους, που συνίσταται και στην προοπτική κατάργησης των διακρίσεων ανάμεσα στα δυο φύλα συνδέεται άμεσα με την κοινωνικοπολιτική πάλη ενάντια στην κυριαρχία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Δεν υπάρχει πτυχή της σύγχρονης πραγματικότητας που να μη χτυπά άμεσα τα δικαιώματα των εργατριών, των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων.

Μπροστά στις εκλογές οι γυναίκες της εργατικής τάξης, οι γυναίκες του μόχθου, όλες αυτές που πρωτοστατούν στον αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία, στην κοινωνική συμμετοχή, στη μόρφωση, στην επιβίωση των αγροτικών νοικοκυριών, για το μέλλον των παιδιών τους, που καταδικάζουν την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, τους πολέμους και την αλλαγή των συνόρων, δεν πρέπει να αφήσουν ατιμώρητους όλους αυτούς που επιβάλλουν πολιτική ενάντιά τους.

Η καταδίκη του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που εφαρμόζει και που καίει τα όνειρά τους στη φωτιά του κεφαλαίου, αλλά και της ΝΔ που φιλοδοξεί να εφαρμόσει την ίδια πολιτική είναι μονόδρομος. Οπως και η άρνηση να ενισχύσουν κόμματα που, στο όνομα της Αριστεράς, στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές. Στις εκλογές η ενίσχυση του ΚΚΕ με την ψήφο τους, θα δώσει δύναμη στην ενίσχυση του λαϊκού μετώπου, που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την προοπτική κατάργησης και των ταξικών και των φυλετικών διακρίσεων.

Στην ΟΝΕ...

Σήμερα μπαίνει

στην ΟΝΕ

και δες

πώς καμαρώνει,

που σέρνει

από πίσω της

την «κούρα»

και τη «ζώνη»!

##########

Σήμερα πάει

στην ΟΝΕ,

με παπιγιόν

με φράκα,

που από μέσα

το «σφυρί»

κρύβουνε

και την τράκα!

##########

Σήμερα μπαίνει

στην ΟΝΕ,

στους άνεργους

καβάλα,

χειροκροτούν

οι άρχοντες

που θα «μασήσουν»

κι άλλα

και κλαίει

όλο το πόπολο

που πάει

για κρεμάλα!


Ο Οίστρος

Γρηγοριάδης Κώστας

Γρηγοριάδης Κώστας



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ