Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
Τοπίο σε ομίχλη τρισεκατομμυρίων...

Δε λύθηκαν ούτε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) οι εκκρεμότητες του τρέχοντος (1996-2000) εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς, όπως φαίνεται, τα αντικρουόμενα συμφέροντα των πολεμικών βιομηχανιών και αυτών που τις εκπροσωπούν δεν έχουν ακόμα εξισορροπήσει πλήρως. Εγιναν, ωστόσο, βήματα παραπέρα υποθήκευσης του μέλλοντος του ελληνικού λαού και του εγκλωβισμού της χώρας στη ΝΑΤΟική στρατηγική. Αυτά αφορούν στον καθορισμό αστρονομικών ποσών για νέα οπλικά συστήματα, που θα τα πληρώνουν και αυτοί που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί. Οπλικά συστήματα που είναι ακόμα περισσότερο συνδεδεμένα με τους σχεδιασμούς της «νέας τάξης».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε χτες, μετά το ΚΥΣΕΑ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, αυτό που προκύπτει είναι μια ανακύκλωση της απόφασης για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα παραγωγής του μαχητικού τέταρτης γενιάς τύπου «Γιουροφάιτερ». Λήφθηκε, όπως είπε, η απόφαση για την προμήθεια 60 μαχητικών αυτού του τύπου με δυνατότητα επιπλέον προμήθειας με τους ίδιους όρους (option) άλλων 30 αεροσκαφών «Γιουροφάιτερ». Το κόστος του προγράμματος αυτού θα ανέλθει στο αστρονομικό ποσόν του 1,7 τρισ. δραχμών. Η τελική διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες βδομάδες με την εταιρία που εκπροσωπεί το κονσόρτσιουμ των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών. Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα που αναφέρονται στους όρους της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα παραγωγής του αεροσκάφους αυτού, αλλά και στη συμμετοχή της ΕΑΒ. Η δε υπογραφή, είπε ο υπουργός Αμυνας, θα μπει μετά τις εκλογές. Το κόστος αυτού του προγράμματος θα καταμεριστεί στα δύο επόμενα πενταετή προγράμματα (2001-2005 και 2006-2010). Τη σχετική σύμβαση θα περάσει για έγκριση και από τη Βουλή.

Οσον αφορά στην αγορά των αμερικανικών μαχητικών τύπου F-16 (σχετική απόφαση έχει ληφθεί σε προηγούμενο ΚΥΣΕΑ), οι εκκρεμότητες που αφορούν στους κινητήρες και στο σύστημα αυτοπροστασίας παραμένουν και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Για μετά τις εκλογές παραπέμπεται και η επιλογή του μέσου μεταγωγικού αεροσκάφους. Εξίσου παραπέμπονται στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές και οι αποφάσεις για το επόμενο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα (2001-2005).

ΝΑΤΟική στρατηγική άμυνας

Στο χτεσινό ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε και η αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής, δηλαδή η ολοκληρωτική προσαρμογή του ελληνικού αμυντικού δόγματος στις καινούριες ΝΑΤΟικές απαιτήσεις. «Αφορά, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, παρεμβάσεις και προτάσεις που έχουν να κάνουν τόσο με τη δομή, τη δύναμη, όσο και με την υποστήριξη, τη διοικητική στήριξη και το κόστος λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στο ίδιο κεφάλαιο των υποχρεώσεων προς το ΝΑΤΟ, συζητήθηκε και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Ο υπουργός Αμυνας έκανε λόγο για «βελτίωση της διεθνούς παρουσίας στο Κόσσοβο, ώστε να αυξηθεί η προοπτική σταθεροποίησης στην περιοχή, που είναι σήμερα αναγκαία περισσότερο από άλλοτε», πράγμα που περιλαμβάνει βέβαια και ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας.

Σχετικά με την ελληνική συμμετοχή με μια φρεγάτα στην άσκηση που θα γίνει στην Τουρκία στις 12-22 Απρίλη, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε δηλώσει συμμετοχή». Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει αφού ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε ανακοινώσει την πρόθεση ελληνικής συμμετοχής, παρότι είχε φτάσει στο υπουργείο Αμυνας η τουρκική νότα με την οποία η Αγκυρα δέσμευε, για τη διεξαγωγή της ίδιας άσκησης, ακόμα και περιοχές του FIR της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου. Σημείωσε ακόμα ότι «συμμετέχουμε στη διεξαγωγή πολυεθνικών ασκήσεων ΝΑΤΟικού, ευρωπαϊκού ή άλλου χαρακτήρα, στο βαθμό που διασφαλίζεται η πλήρης εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ