Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Ανεπίτρεπτη η παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου

Την έντονη διαμαρτυρία της για την «άμεση και ανεπίτρεπτη παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας στη δίωξη του συγγραφέα Μίμη Ανδρουλάκη για το μυθιστόρημά του*******"Μν"*********», εκφράζει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Η ΠΟΕΣΥ, σε σχετική ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει ως υβριστικό το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ιεράς Συνόδου και διαμαρτύρεται «για την προσπάθεια της Ιεραρχίας να ποδηγετήσει τη Λογοτεχνία, ορίζοντας κανόνες για τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος». Επίσης, τονίζει ότι «οι Ελληνες δημοσιογράφοι που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία στην έκφραση και υπέστησαν μεγάλες διώξεις, ιδίως κατά τη χουντική περίοδο, εκφράζουν την έντονη οργή τους, γι' αυτή τη νέα λογοκριτική παρέμβαση». Και καταλήγει: «Οι δημοσιογράφοι δε θα επιτρέψουν να επικρατήσει και στη χώρα μας ο "αγιατολαχισμός"».

Το ΔΣ του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, με αφορμή τη δίωξη του βιβλίου του Μ. Ανδρουλάκη, εκφράζει την εντονότατη ανησυχία του σχετικά με τις «μεθοδεύσεις» που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό, για τον περιορισμό της ελεύθερης και απρόσκοπτης διακίνησης των ιδεών, διαμέσου του γραπτού λόγου. Και τονίζει: «Ως σωματείο υπερασπιζόμαστε σθεναρά και απαρέγκλιτα το δικαίωμα οποιουδήποτε ανθρώπου να μπορεί να εκφράσει την άποψή του».

Ιερά Σύνοδος

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, όπου ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, όταν ρωτήθηκε χτες κατά την έξοδό του, για τα επεισόδια παραεκκλησιαστικών κύκλων στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε άγνοια, ο δε εκπρόσωπος της Συνόδου, μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος, πρόσφερε για μια ακόμα φορά κάλυψη σε αυτούς που τα προκαλούν, λέγοντας ότι «οι χριστιανοί, όταν προσβάλλονται, αντιδρούν». Και έφθασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Ιερά Σύνοδος είναι «φωνή αλήθειας» και «φωνή Θεού». Ωστόσο, αποστάσεις εμφανίζεται να παίρνει ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε για την προχθεσινή ομόφωνη, όπως επίσημα χαρακτηρίστηκε, απόφαση της Συνόδου, δήλωσε «εγώ απουσίαζα, λάθος σας πληροφόρησαν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ