Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις Βρυξέλλες η Μ. Ολμπράιτ

Επίσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποιεί την προσεχή Παρασκευή (10 Μαρτίου) η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, όπου θα συναντηθεί με τον γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον (αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αγκυρα), τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και τον ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας(ΚΕΠΠΑΑ) της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.

Οι Βρυξέλλες είναι ο τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας της Αμερικανίδας υπουργού που ξεκίνησε από τη Λισαβόνα, συνεχίστηκε στον τόπο καταγωγής της, την Τσεχία και μετά (8-9 Μαρτίου) στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, πριν καταλήξει στη βελγική πρωτεύουσα, όπου με τους Ευρωπαίους ιθύνοντες θα συζητήσει θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, ενώ στην έδρα του ΝΑΤΟ, με το γενικό γραμματέα, τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια. Η «απάντηση» της Μ. Ολμπράιτ στα πρώτα βήματα της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής - μετά την «πρεμιέρα» της Επιτροπής Ασφάλειας της ΕΕ σε επίπεδο πρέσβεων και ανώτατων στελεχών των κρατών - μελών, στις Βρυξέλλες - ήρθε ήδη από τη Λισαβόνα, κατά τη διάρκεια αμερικανοευρωπαϊκής διυπουργικής συνόδου με το ίδιο αντικείμενο, όπου δήλωσε «θετική» απέναντι στην ευρωπαϊκή άμυνα «υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική με το ΝΑΤΟ» και ακόμη «ότι μια ισχυρότερη Ευρώπη δεν πρέπει να σημαίνει μια λιγότερο δυνατή Ατλαντική Συμμαχία». Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι «υποστηρίζει θερμά την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ασφάλειας και άμυνας, ελπίζοντας να επιτρέψει στην Ευρώπη τη δημιουργία σύγχρονων και ευέλικτων μονάδων, έτοιμων να διεξάγουν επιχειρήσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ ή χωριστά, όπου η Συμμαχία δεν εμπλέκεται», για να καταλήξει ότι «το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ασφάλειας και άμυνας πρέπει να διατηρεί σχέσεις διαφάνειας και συνεργασίας με τη Συμμαχία».

Στο μεταξύ η Πολιτική Επιτροπή Ασφάλειας, που χαρακτηρίστηκε καθοριστικής σημασίας από τον Χ. Σολάνα, κατά την πρώτη της σύνοδο ανέλαβε τη δημιουργία υποδομής για την προώθηση ευρωπαϊκής άμυνας και τη συγκρότηση στρατιωτικής δύναμης 60.000 ανδρών μέχρι το 2003, ενώ έθεσε ως στόχο «να μπορεί να καταφύγει σε μέτρα διπλωματικά, οικονομικά και σε τελευταία ανάλυση σε στρατιωτική επέμβαση, όποτε οι διεθνείς κρίσεις το επιβάλλουν». Παράλληλα στους άξονες που προσδιόρισε για τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, που συμμετέχουν, συμπεριέλαβε «τις καλές σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του, που δεν είναι μέλη της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ