Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημιουργία «νέου κράτους» στο Κοσσυφοπέδιο

Ο υπουργός Αμυνας παραδέχεται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια

Λόγο περί δημιουργίας «νέου κράτους» στο Κοσσυφοπέδιο, πράγμα που σηματοδοτεί αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια και έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με αυτήν ακόμα τη συμφωνία, που επιβλήθηκε στη Γιουγκοσλαβία μετά από 78 μέρες ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, όπου προβλέπει σαφώς ότι το Κοσσυφοπέδιο παραμένει στη Γιουγκοσλαβία, κάνει πλέον και επίσημα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος. Σε δηλώσεις του χτες σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις, στην τηλεόραση του «Αντέννα» και στο Ρ/Φ σταθμό «Φλας», όταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, μίλησε ξεκάθαρα για τη δημιουργία αυτού του «νέου κράτους».

Ειδικότερα, μιλώντας στον «Αντέννα» και σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, απάντησε: «Υπάρχει μια ένταση, υπάρχει ανησυχία, διότι βλέπουμε ένα τμήμα Αλβανοφώνων, που προσπαθεί να επεκτείνει τον αγώνα της απελευθέρωσης - ενώ, υποτίθεται, στο Κόσσοβο με τις αποφάσεις του ΟΗΕ συμφωνήθηκε το τέλος της σύγκρουσης και ότι θα δομηθεί έναπολυεθνικό κράτος με ευθύνη της διεθνούς κοινότητας - ξεκινούν αντίστοιχες προσπάθειες στις παρυφές του Κοσσόβου, στα νότια της Σερβίας. Αυτό είναι ανησυχητικό». Αφησε δε να εννοηθεί ότι κάποιοι βρίσκονται πίσω από τους Αλβανόφωνους. «Οταν ξεκινούν, είπε, τέτοιες πρωτοβουλίες, όλοι οι έμπειροι άνθρωποι τουλάχιστον σκέφτονται ότι τίποτα δε γίνεται τυχαία στη ζωή και τότε αρχίζει να σκέφτεται κανείς, τι μπορεί να είναι πίσω από αυτήν την ιστορία».

Στο ίδιο πλαίσιο και εξίσου αντιφατικά ήταν και όσα είπε στο «Φλας». «Το ερώτημα, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, είναι ποιος αυτή τη στιγμή - ενώ η διεθνής κοινότητα λέει όχι αλλαγή συνόρων, θα εφαρμοστεί η πολιτική λύση, όχι άλλη σύγκρουση - ξεκινάει και κάνει αυτή την ιστορία. Γιατί κανείς δε φαντάζεται ότι κάποιοι μεμονωμένοι πολίτες εκεί πέρα ή επαναστάτες, επιχείρησαν ξαφνικά να επεκτείνουν την περιοχή του Κοσσόβου. Αρα, εδώ υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, όλοι προβληματίζονται και γι' αυτό ανησυχεί ο κόσμος και το μόνο φάρμακο σ' αυτή την περίπτωση είναι ενδυνάμωση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ από τη διεθνή κοινότητα».

Και συνέχισε για να καταλήξει στα περί νέου κράτους: «Οι μεγάλες χώρες πρέπει να πάρουν θέση, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να πάρει θέση ξεκάθαρα ότι δε δεχόμαστε καμία επέκταση της κατάστασης του Κοσσόβου πέραν αυτής στη Γιουγκοσλαβία και, δεύτερον, ότι επιτέλους διαθέτουμε χρήματα, διαθέτουμε κεφάλαια, κάνουμε επενδύσεις που λείπουν ακόμα, παρόλο που υπάρχουν οι αποφάσεις από τον περασμένο χρόνο. Διότι το Κόσσοβο δεν είναι στρατιωτικό θέμα, οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι εκεί, γιατί πρέπει τους εμπόλεμους να τους κρατήσουν σε αναγκαστική ειρήνη, όμως το θέμα θα λυθεί αναπτυξιακά, οικονομικά, κοινωνικά. Μόνο όταν αρχίσει να πέφτει χρήμα, να γίνονται υποδομές, να δημιουργηθεί το νέο κράτος, να αρχίσει η λειτουργία, θα αρχίσουμε να ξεπερνάμε την κρίση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ