Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κυβέρνηση υπεύθυνη για την παράδοση Οτσαλάν

Αποκαλυπτική  έκθεση του Ελληνα πρεσβευτή στο Ναϊρόμπι

7 ΜΑΡΤΙΟΥ 1999. H Ελλάδα συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις γύρω απ' την υπόθεση Οτσαλάν. Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την παράδοση του Κούρδου ηγέτη στα χέρια του τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ η συμβολή των αμερικανικών υπηρεσιών αποδεικνύεται με νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Στις 6 Μαρτίου δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Νέα» η έκθεση του Ελληνα πρεσβευτή στο Ναϊρόμπι Γ. Κωστούλα. Η έκθεση αποτελεί ένα δριμύτατο «κατηγορώ» για την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της στην υπόθεση. Ο Ελληνας πρεσβευτής αποκαλύπτει ότι όλες οι κινήσεις του Οτσαλάν ήταν υπόψη των αμερικανικών υπηρεσιών στην πρωτεύουσα της Κένυας, ότι ασκήθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (Θ. Πάγκαλος) πιέσεις για την απομάκρυνση του Οτσαλάν από την ελληνική πρεσβεία («πετάξτε τον έξω»), ενώ ήταν γνωστό ότι αν ο ηγέτης του PKK έβγαινε από το κτίριο θα συλλαμβανόταν αμέσως από τις κενυατικές αρχές και τους Αμερικανούς πράκτορες.

Οι αποκαλύψεις του Ελληνα πρεσβευτή στο Ναϊρόμπι ήταν και η πιο επίσημη απόδειξη για το βρώμικο ρόλο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της παράδοσης του Οτσαλάν. Την Κυριακή 7 Μαρτίου ο εισαγγελέας διατάσσει δίωξη κατά της εφημερίδας.

* Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η έκθεση Κωστούλα επιβεβαιώνει τα όσα εκτίμησε το ίδιο από την πρώτη στιγμή, και τονίζει: «Ο πρωθυπουργός, που δήλωσε στη Βουλή ότι δεν απολογείται ούτε στον ελληνικό ούτε στο κουρδικό λαό, τώρα δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την αναμονή των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής και της εισαγγελικής έρευνας. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ