Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Αιγάλεω των εργατών και των μισθοσυντήρητων...

Στο 2ο ΚΑΠΗ Αιγάλεω και στο εκλογικό κέντρο Φλαμπουριωτών περιόδευσε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

Κατάμεστο το 2ο ΚΑΠΗ Αιγάλεω από τους απόμαχους της δουλιάς, που άκουγαν με προσοχή το μεστό λόγο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Κατάμεστο το 2ο ΚΑΠΗ Αιγάλεω από τους απόμαχους της δουλιάς, που άκουγαν με προσοχή το μεστό λόγο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στο Αιγάλεω των εργατών και των μισθοσυντήρητων, στο δήμο που επλήγη ανεπανόρθωτα - και αυτός - από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου, στην περιοχή όπου κατοικούν χιλιάδες άνθρωποι της τρίτης ηλικίας - χαμηλοσυνταξιούχοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία - περιόδευσε χτες αργά το απόγευμα η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Και αυτά που άκουσε ήταν πάρα πολλά...

«Είμαστε σε ένα δήμο που όποιο πρόβλημα σκεφτείτε και ζητήσετε, εδώ θα το βρείτε», της είπε από την αρχή σχεδόν της περιοδείας της στο 2ο ΚΑΠΗ Αιγάλεω, μια ηλικιωμένη κυρία. Η παρέμβαση αυτή υπήρξε ίσως καθοριστική και έδωσε αμέσως στην Αλέκα Παπαρήγα την ευκαιρία να πει δύο κουβέντες για τις εκλογές της 9ης Απρίλη και για την τρομακτική σημασία τους, στο μέλλον. «Ο λαός γνωρίζει - ξεκαθάρισε - τι είδους πρόγραμμα θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της 10ης Απρίλη, είτε πρώτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ. Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία τι είδους αντιπολίτευση θα υπάρξει μετά». Περιγράφοντας στη συνέχεια αυτή την αντιπολίτευση, την αντιπολίτευση που ο λαός έχει ανάγκη, επισήμανε πως πρέπει να είναι αγωνιστική, μια αντιπολίτευση που δε θα σκύβει το κεφάλι στις δυσκολίες, που δε θα «ερωτοτροπεί» με την κυβέρνηση όποια και να είναι αυτή, μια αντιπολίτευση που θα μπορεί να συσπειρώσει τις λαϊκές δυνάμεις, που θα μπορεί να συγκροτήσει το αντίπαλο δέος. «Η πρόταση του ΚΚΕ έχει ρεαλισμό γιατί προβάλλει όραμα», είπε χαρακτηριστικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα, τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο ΚΑΠΗ, όσο και κατά την πολιτική της ομιλία αργότερα, σε εκλογικό κέντρο του Κόμματος, στην περιοχή - επί της οδού Κύπρου - ξεκαθάρισε πως στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σ' αυτές τις εκλογές, ενώνονται άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, «που δεν έρχονται στο Κόμμα για τις καρέκλες, αλλά γιατί πιστεύουν πως μετά τις 10 Απρίλη, πρέπει να υπάρξει στη χώρα μας κάτι διαφορετικό. Και αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα ΚΚΕ ισχυρό».

Τρία ήταν τα κύρια θέματα τα οποία ανέπτυξε στη χτεσινή της περιοδεία η Αλέκα Παπαρήγα.

Το πρώτο είχε να κάνει με την τρίτη ηλικία και τα ιδιαίτερα προβλήματά της. Η ΓΓ της ΚΕ προειδοποίησε πως ένα από τα πρώτα σχέδια της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει, «όποια και να είναι αυτή», το ξανατόνισε, θα είναι η κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και ο ακόμα μεγαλύτερος οικονομικός «βιασμός» των ήδη χαμηλοσυνταξιούχων. «Και βέβαια αυτά τα μέτρα που θα πάρουν τώρα, δε θα βαρύνουν μόνο εμάς, θα βαρύνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Θα έχουν επιπτώσεις στη ζωή μας, τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια». Επίσης συζήτηση έγινε για την ανάπτυξη του εθελοντισμού στην τρίτη ηλικία, με επιδοτούμενα προγράμματα - μαϊμούδες - χαρακτηριστική περίπτωση το «Βοήθεια στο Σπίτι» - προγράμματα που έχουν ευρεία εξάπλωση στη λαϊκή συνοικία του Αιγάλεω. «Αντιμετωπίζει το λαό σαν κοινωνικά απόβλητο. Εμείς θέλουμε περήφανους ηλικιωμένους με αξιοπρεπείς συντάξεις και πλήρη περίθαλψη», είπε η Αλέκα Παπαρήγα.

Το δεύτερο ζήτημα είχε να κάνει με το σεισμό και τις τραγικές συνέπειές του. Με συγκεκριμένα στοιχεία η Αλέκα Παπαρήγα περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην Αττική, με 65 χιλιάδες οικογένειες να ζουν μέσα σε κόκκινα ή κίτρινα σπίτια και με 5.500 επιχειρήσεις κατεστραμμένες. Επισήμανε την τεράστια κωλυσιεργία, έως και ανυπαρξία κυβερνητικών μέτρων, για την προστασία και αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων, προειδοποίησε πως όλος ο κόσμος που καταστράφηκε θα καταφύγει σε δάνεια από ιδιωτικές τράπεζες, ενώ τόνισε πως η έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης θα έχει ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στη σεισμογενή Ελλάδα, στο μέλλον.

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι και συγκεκριμένα η Κατερίνα Χάρακα, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Σεισμοπαθών του 1ου Συγκροτήματος Εργατικών Πολυκατοικιών Αιγάλεω, με τα όσα είπαν επιβεβαίωσαν την εικόνα που παρουσίασε η Αλέκα Παπαρήγα. Η Κ. Χάρακα ανέφερε πως οι 51 πολυκατοικίες που στεγάζουν 306 οικογένειες χαρακτηρίστηκαν πράσινες και κίτρινες, ενώ είναι σχεδόν ετοιμόρροπες. «Υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν κυριολεκτικά κάθε βράδυ!», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη να κατεδαφιστεί το σύνολο των κτιρίων και να κατασκευαστεί το συγκρότημα εκ νέου.

Το τρίτο μεγάλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς και κατά την επίσκεψή της στο ΚΑΠΗ, αλλά και στο εκλογικό κέντρο των Φλαμπουριωτών, ήταν ο απειλούμενος νέος πόλεμος στην περιοχή των Βαλκανίων. « Τα Βαλκάνια θα είναι ανοιχτή πληγή τα επόμενα χρόνια. Η επόμενη δεκαετία, δε θέλω να φανώ μάντης κακών ειδήσεων, θα είναι πολύ άσχημη για την περιοχή. Και η Ελλάδα είναι χωμένη μέχρι το λαιμό σε αυτούς τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, σε όλους τους πολέμους είμαστε εμπλεκόμενοι», υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Κλείνοντας όλες τις συζητήσεις της, η αρχηγός του Κόμματος τόνιζε πως «έχει σημασία να αντιδράς κάθε μέρα με πείσμα» και τους καλούσε να μαυρίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα και να ψηφίσουν ΚΚΕ. «Εμάς δε θα μας βάλουν στο χέρι», τους έλεγε χαρακτηριστικά.

Κατά την επίσκεψή της στο 2ο ΚΑΠΗ Αιγάλεω, η Αλέκα Παπαρήγα συνοδευόταν από τον Γ. Βασιλείου, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. «Είμαστε μαζί σας γιατί θέλουμε να αγωνιστούμε», είπε, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους συνεργάστηκε με το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ