Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βαρύ κλίμα και εσωκομματικές κόντρες

Στο νέο γύρο εσωκομματικής σύγκρουσης μεταξύ Ρηγίλλης και «βαρόνων» εμπλέκονται και οι εφημερίδες της παράταξης, δημιουργώντας απογοήτευση σε στελέχη του κόμματος

Με έντονο τρόπο έρχονται στο προσκήνιο τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ, ρίχνοντας βαριά τη σκιά τους στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος. Ενα μήνα περίπου πριν από τις κάλπες και παραμονές της δημοσιοποίησης των εκλογικών συνδυασμών (αναμένονται αύριο), το κλίμα στη ΝΔ βάρυνε απότομα από τις διαμάχες Ρηγίλλης και «βαρόνων», στις οποίες ενεπλάκησαν και οι εφημερίδες της παράταξης. Η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει προκαλέσει απογοήτευση σε μεγάλη μερίδα των στελεχών, ενώ συνεργάτες του Κ. Καραμανλή δεν έκρυβαν ότι «η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή». Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, όπως εξελίσσονται τα πράγματα στη ΝΔ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «όλοι παίρνουν θέσεις για την επόμενη ημέρα των εκλογών, θεωρώντας δεδομένο ότι θα τις χάσουν».

Αφορμή για το νέο γύρο εσωκομματικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε ρεπορτάζ του «Τύπου της Κυριακής» - ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που ασκεί κριτική στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ - το οποίο έφερε τον τίτλο «Προεκλογικός αγώνας στα μέτρα του κ. Σπηλιωτόπουλου» και σε αυτό τονιζόταν ότι «ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ δε διαθέτει ούτε τη συγκρότηση ούτε το ειδικό βάρος να σηκώσει μόνος στους ώμους του την πολιτική πρόταση μιας παράταξης που φιλοδοξεί να κυβερνήσει». Το άρθρο υπέγραφε δημοσιογράφος - στέλεχος της εφημερίδας, που είναι και συνεργάτης του Γ. Βαρβιτσιώτη. Η «απάντηση» ήρθε χτες από την εφημερίδα «Χώρα» του Γ. Τράγκα με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Προβοκάτσια Βαρβιτσιώτη κατά Καραμανλή»! Η εφημερίδα που «χρεώνει» στον Γ. Βαρβιτσιώτη το άρθρο του «Ελεύθερου Τύπου», υποστηρίζει ότι «στόχος δεν είναι ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, αλλά ο Καραμανλής, ο οποίος οφείλει να υποκύψει στις αξιώσεις των "βαρόνων", να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις τους και να τους δώσει τα υπουργεία που επιθυμούν». Σε σχετικό ρεπορτάζ μάλιστα η εφημερίδα εμφανίζει τον Γ. Βαρβιτσιώτη να έχει στενές σχέσεις με τον επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη. Εξάλλου, η «Απογευματινή», στο χτεσινό κύριο άρθρο της με τίτλο «τέσσερα επικοινωνιακά λάθη», καταλόγιζε ευθύνες στους επικοινωνιολόγους της Ρηγίλλης (σ. σ. είναι φανερό ότι φωτογραφίζεται ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος), «γιατί έχουν φορτώσει στον Κ. Καραμανλή το κύριο βάρος του αγώνα, ότι δεν αξιοποιούν την κοινοβουλευτική ομάδα, δε συντονίζουν και δεν αξιοποιούν τα στελέχη του κόμματος που είναι ειδικευμένα και εμφανίζουν στις τηλεοπτικές εκπομπές τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα».

Οι ερμηνείες που δίνονταν για την παραπάνω αιφνίδια όξυνση της εσωκομματικής διαμάχης της ΝΔ συνδέονταν είτε με την «αντίθεση» Ρηγίλλης - «βαρόνων», είτε με τα παιχνίδια που παίζονται γύρω από την κατάρτιση των ψηφοδελτίων είτε με τον ανταγωνισμό των εφημερίδων της παράταξης είτε με όλα αυτά μαζί. Στο ερώτημα γιατί εκδηλώθηκε τώρα, ορισμένα στελέχη της ΝΔ εκτιμούσαν ότι «οι εμπλεκόμενες πλευρές είχαν πάρει στα χέρια τους από την περασμένη Παρασκευή τη νέα σοδειά των γκάλοπ», η οποία, έτσι και αλλιώς, έχει ρίξει σε «βαθιά περισυλλογή» την ηγεσία της ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος με χτεσινή του δήλωση επιχείρησε να κλείσει το θέμα, υποστηρίζοντας ότι «η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με όλα τα στελέχη και με όλο το δυναμικό του κόμματος είναι άριστη». Μάλιστα αποδοκιμάζει έμμεσα και χωρίς να το κατονομάζει το δημοσίευμα της «Χώρας», σημειώνοντας ότι «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Προκειμένου να προκαλέσει κλίμα τεχνητής συσπείρωσης επικαλείται ότι «στην κρίσιμη αυτή φάση προέχει η μάχη της κοινωνίας εναντίον του κατεστημένου και η ανταπόκριση όλων μας στο κάλεσμα του κόσμου που πιστεύει στη φιλελεύθερη παράταξη». Πάντως, εσωκομματικοί αντίπαλοι του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος φέρεται από πολλές πλευρές ως «ο Νο 2 στη ΝΔ», υποστήριζαν ότι το χτεσινό δημοσίευμα της «Χώρας» είχε ως στόχο να σταματήσει η κριτική σε βάρος του από τις άλλες φιλοΝεοδημοκρατικές εφημερίδες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ