Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΧΙ στο σκοταδισμό...

Είναι πασίγνωστες οι μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που χωρίζουν τους κομμουνιστές από τον Μίμη Ανδρουλάκη. Είναι γνωστή, επίσης, η αυστηρή και πολλές φορές σκληρή πολιτική κριτική που ασκούμε σε λεγόμενα και γραφόμενά του από αυτή εδώ τη στήλη αλλά και άλλες σελίδες του «Ριζοσπάστη». Ομως, αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του, πραγματικά προκαλεί αγανάκτηση, οδηγεί τη σκέψη και τη συμπεριφορά στην εποχή του Μεσαίωνα. Εκφράσαμε την αντίθεσή μας ξανά από το «Ριζοσπάστη», από την πρώτη στιγμή που οι οθόνες της τηλεόρασης κατακλυστήκανε από εκείνες τις σκοταδιστικές συμπεριφορές στη Θεσσαλονίκη. Το κάνουμε πάλι και σήμερα. Με οποιαδήποτε γνώμη κι αν διαφωνούμε, την καταγγέλλουμε ανοιχτά, τη στιγματίζουμε, λέμε τα επιχειρήματά μας, κάνουμε τα καυστικά μας σχόλια, πετυχημένα πάντα ή όχι, δεν έχει τόση σημασία... Ομως, δεν ανεχόμαστε την προσπάθεια φίμωσης της αντίθετης άποψης, τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου.

Δε θα επιτρέψουμε, όσο αυτό περνάει από το χέρι μας, την αντιδραστικοποίηση της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου, ευθύνη η οποία βαραίνει αποκλειστικά τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το σύστημα που υπηρετούν και όσους συμπορεύονται μαζί τους, έως την ώρα που φτάνει το πρόβλημα μέχρι και το «δικό τους σπίτι»...

... και στο σύστημα που τον γεννάει

Και για να γίνει ακόμη πιο καθαρό το παραπάνω, ξανατονίζουμε ότι δε θα επιτρέψουμε - όσο αυτό περνάει από το χέρι μας - την αντιδραστικοποίηση της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου, ευθύνη η οποία βαραίνει αποκλειστικά τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το σύστημα που αυτά τα κόμματα υπηρετούν, αλλά και όσους συμπορεύονται και συνδιαλέγονται μαζί τους, μέχρι την ώρα που φτάνει το πρόβλημα και έξω από το δικό τους σπίτι...

Παρεμπιπτόντως θα συστήναμε στον κύριο Ανδρουλάκη να διαβάζει πιο προσεκτικά το «Ριζοσπάστη», κι όχι ανεύθυνα να παραπονείται και να καταγγέλλει ραδιοφωνικώς ότι τάχατες δεν έχουμε πάρει θέση σχετικά... Ο ίδιος πάντως ξέρουμε ότι δε χάνει ευκαιρία να χαριτολογεί και να επαινεί τον διώκτη της ελευθεροτυπίας και του «Ριζοσπάστη», τον υπουργό Δικαιοσύνης, αν και πολύ καλά γνωρίζει ότι οι ιδέες, οι απόψεις, η ιστορία, η ενημέρωση, η ελευθερία δεν είναι ζητήματα που λύνονται με διώξεις, με περιορισμούς, με κατασταλτικά μέτρα και με τα δικαστήρια. Αλλά είπαμε...

Διγλωσσία

«Η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη. Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλά ωστόσο οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της ελεύθερης έκφρασης αποτελεί στοιχείο οπισθοδρόμησης και μεσαιωνισμού...».

Αυτά τονίζει, ανάμεσα σε άλλα, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την ποινική δίωξη, που ασκήθηκε κατά του Μ. Ανδρουλάκη, για το τελευταίο βιβλίο του. Και τα σημειώνουμε, όχι γιατί διαφωνούμε μ' αυτά. Κάθε άλλο, συμφωνούμε απολύτως με όλα όσα αναφέρει η ανακοίνωση. Αναρωτιόμαστε, μόνο, πώς συμβιβάζονται με τις κυβερνητικές διώξεις ενάντια στο «Ρ» και τις αλλεπάλληλες μηνύσεις και αγωγές του υπουργού Δικαιοσύνης...

Γκαλοπολογίας το ανάγνωσμα...

«Βροχή» αναμένονται τα γκάλοπ εντός της εβδομάδας, η οποία βαφτίστηκε ήδη ως «εβδομάδα δημοσκοπήσεων»... Τρία τα βγάζουν ορισμένοι, για τέσσερα κάνουν λόγο άλλοι και πάει λέγοντας... Οι «πληροφορίες» δίνουν και παίρνουν στις διάφορες ραδιοφωνικές εκπομπές από χτες το πρωί, ανεβάζοντας στα... ύψη την ποιότητα - αν μη τι άλλο - της προεκλογικής περιόδου και επιβεβαιώνοντας, έτσι και αλλιώς, το χαρακτήρα του «ντέρμπι» που δίνουν οι δυο «μονομάχοι» στην εκλογική αναμέτρηση, κοκορομαχώντας μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του λαού και προσφέροντας επικίνδυνα... κοκτέιλ με ισχυρές δόσεις δημαγωγίας και αποπροσανατολισμού.

Μήπως είναι ώρα να ξαναθυμηθούμε εκείνη τη δήλωση του ειδικού των σφυγμομετρήσεων ότι αυτός δεν πιστεύει στα γκάλοπ;

Οι... διαφορές

Ωραία που είναι η προεκλογική περίοδος. Εκτός των άλλων εξάπτει και τη φαντασία αφού ακούς ό,τι μπορεί να σκαρφιστεί το μυαλό του ανθρώπου. Για παράδειγμα μέχρι και ότι «οι διαφορές του ΠΑΣΟΚ και της Δεξιάς είναι πολλές» (!), μπορεί να ακούσεις σε μια προεκλογική περίοδο. Ετσι ακριβώς το είπε προχτές ο Α. Τσοχατζόπουλος, κατά τη διάρκεια της προσωπικής του φιέστας, που στήθηκε στο Παλαί ντε Σπορ, στη θεσσαλονίκη.

Αν βρει ευκαιρία, πάντως, ο κ. υπουργός, ας ενημερώσει και το γνωστό... σοσιαλιστή του κόμματός του, τον συνυποψήφιό του με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ Β. Κοντογιαννόπουλο, για τις «διαφορές» μεταξύ ΠΑΣΟΚ - Δεξιάς. Που είναι και «πολλές»...

Είπε κάτι ακόμα, εξίσου νόστιμο, ο κ. Τσοχατζόπουλος: «Δεσμευόμαστε ότι θα ξανακάνουμε σημαία την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη για όλο το λαό»...

Οπως αντιλαμβάνεστε, το δούλεμα... ξαναρχίζει.

Αδειάσματα... .

Η ΝΑΤΑΣΑ γεμίζει ποτήρια πίσω από την «μπάρα» και ο Ακης το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στη Θεσσαλονίκη. Ο Σημίτης κι ο Καραμανλής εν τω μεταξύ προσπαθούν να ...αδειάσουν όσους μπορούνε στα κόμματά τους, όπου τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά!

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Σημίτης ξέρει πολύ καλά ότι παίζει πολλά σε τούτες τις εκλογές. Νιώθει σαφώς πίσω του την ...ανάσα του Τσοχατζόπουλου, που το 'χει ρίξει στις ...πατριωτικές δηλώσεις για το Κόσσοβο και προσπαθεί να συσπειρώσει τους πάντες.

Ο Καραμανλής μοιάζει να είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση, αφού αν συμβεί τίποτε ...κακό όλοι θα πέσουν να «φάνε» τον Σπηλιωτόπουλο, που, κατά πώς φαίνεται, είναι ο Νο 1 εσωκομματικός στόχος στη Νέα Δημοκρατία.

Ειδικά αυτός ο Βαρβιτσιώτης τα συμπαθεί πολύ αυτά τα καινούρια παιδιά του κόμματος, όπως ο Αρης, και ευχαρίστως θα τον ...διέγραφε, αν μπορούσε! Τέλος πάντων, αν δε «σφαχτούνε» τώρα που έρχονται οι εκλογές οι άνθρωποι, ποτέ θα το κάνουν; Μετεκλογικά, που, ως γνωστόν, «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα»;

ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ, ο Παπαντωνίου μεθαύριο θα καταθέσει την αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ με τιμές, δόξες και τρομπέτες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βεβαίως, θα απαντήσει στο αίτημα στις 20 Ιούνη, για ...να το εξετάσει πρώτα.

Είναι βέβαιο, δε, πως η καλή μας τράπεζα μαζί με την απάντηση θα δώσει και τις ...συμβουλές της προς τη φτωχούλα ελληνική οικονομία, οι οποίες, βέβαια, θα ακολουθηθούν απαρέγκλιτα, όπως πάντα.

Οσο για το περιεχόμενό τους, μάλλον το καταλαβαίνετε. Αλλωστε, για σκεφθείτε: Εχετε μπλέξει ποτέ με τράπεζα και στο τέλος να βγήκατε κερδισμένοι;

Tα έχουν ... χαμένα!

Υπάρχει αρμοδιότερος να μιλήσει για «χαμένα» πράγματα από τον Θ. Πάγκαλο; Πιστεύουμε, όχι. Ο πρώην υπουργός είναι ειδικός να ξεχωρίζει τι πάει και τι δεν πάει «χαμένο». Βλέπετε, επί των ημερών του κ. Πάγκαλου (και του ΠΑΣΟΚ), ο Οτσαλάν «χάθηκε» μέσα από τα ελληνικά χέρια. Παραδόθηκε και βρέθηκε στα χέρια των Τούρκων. Επί των ημερών του Θ. Πάγκαλου (και του ΠΑΣΟΚ), «χάθηκαν» τα Ιμια - έτσι λένε οι Τούρκοι τουλάχιστον - και μεταβλήθηκαν σε «Καρντάκ». Επί των ημερών του κ. Πάγκαλου (και του ΠΑΣΟΚ), «χάθηκε» και η ντροπή. Και, μάλιστα, δυο φορές. Την πρώτη, όταν ο κ. Πάγκαλος (επί Α. Παπανδρέου) ζητούσε «συγγνώμη» από τους Γερμανούς. Τη δεύτερη φορά, όταν ο Θ. Πάγκαλος (επί Κ. Σημίτη) ζητούσε «συγγνώμη» από τον Κλίντον. Οσο για τη Συμφωνία της Μαδρίτης, ο κ. Πάγκαλος (και το ΠΑΣΟΚ) αναγνώρισε ενώπιον της Ολμπράιτ ότι η Τουρκία μπορεί να διεκδικεί τα «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντά της» στο Αιγαίο. Εκεί ήταν που «χάθηκε» και η τελευταία αμφιβολία: Στη χώρα μας, έχει επιβληθεί καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας.

***

Μετά από τέτοια ...εξειδίκευση, πώς να μη γνωρίζει ο κ. Πάγκαλος πότε μια ψήφος είναι «χαμένη»; Αν είναι δυνατόν! Ετσι, ο «μεγάλος τραγουδιστής» (σ.σ.: επί Οτσαλάν έτσι αποκαλούσαν οι πράκτορες της ΕΥΠ τον κ. Πάγκαλο) ανέλαβε να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Φυσικά, δε χρειάζεται να ...υποφέρεις από την ευφυία του κ. Πάγκαλου για να συλλάβεις τον τρόπο που σκέφτεται. Ο κ. Πάγκαλος (και το ΠΑΣΟΚ) υποστηρίζει ότι όποιος δεν ψηφίζει ή το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, τότε η ψήφος του πάει στα «χαμένα»! Επεκτείνει, δε, τον ...προβληματισμό του και λέει (στην προχτεσινή «Ελευθεροτυπία»): «... υπάρχει η πιθανότητα να ψηφιστούν διάφορα απίθανα κόμματα και απίθανα πρόσωπα και να σου βγει ο Καραμανλής. Να ψηφίζεις, δηλαδή, Παπαρήγα και να εκλεγεί ο Καραμανλής»!

***

Οτρόπος επαναφοράς από τον κ. Πάγκαλο της απάτης «ψήφισε ΠΑΣΟΚ να μη γυρίσει ...η Δεξιά» είναι επιεικώς αδέξιος. Ουσιαστικά, καλεί τους ψηφοφόρους (και, μάλιστα, τους αριστερούς!) να ψηφίσουν το κόμμα του Κοντογιαννόπουλου για να μη γυρίσει ...η Δεξιά! Προφανώς, ο δικομματισμός πάσχει από έλλειμμα έμπνευσης αυτή την περίοδο. Ούτε ένα ψευτοδίλλημα της προκοπής δεν μπορούν να εφεύρουν.

Παρατηρούμε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ διδάσκει - πάλι- «δημοκρατία»... Δε φτάνει, που μαζί με τη ΝΔ αλλοιώνουν - δικομματικά και καλπονοθευτικά - το εκλογικό αποτέλεσμα. Ζητούν από το λαό να αποδεχτεί σαν «μοιραία» (!) την ύπαρξη των «κλεφτών» και να τους επιβραβεύσει κιόλας για την κλοπή!

Το σημαντικότερο είναι ότι ο κ. Πάγκαλος και το ΠΑΣΟΚ υπαγορεύουν στο λαό να «διαλέξει» τη μία από τις δυο εκδοχές της ίδιας δεξιάς πολιτικής. Ψήφισε ή ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, λέει ο κ. Πάγκαλος. Ψήφισε, δηλαδή, και στη μία και στην άλλη περίπτωση, υπέρ του ΝΑΤΟ, του Κλίντον, της ευρωλιτότητας, της ΟΝΕ, του αντιασφαλιστικού τυφώνα. Δεν έχεις άλλη επιλογή, λένε. Το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Πάγκαλος θα νομίζουν ότι απευθύνονται σε ανθρώπους που τα έχουν εντελώς ...χαμένα.

Η ψήφος στο (πολύχρωμο) δικομματισμό δεν πάει απλώς στα χαμένα. Είναι επικίνδυνη. Είναι το εισιτήριο για να βρεθούν την επομένη των εκλογών οι ψηφοφόροι στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώσουν ότι «με αυτούς που ψηφίσαμε, χαθήκαμε»... Γι' αυτό, ψήφος εκεί που «κερδίζει». Στο κόκκινο.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Γρηγοριάδης Κώστας

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οχι» και στους δύο

Ε, αρχηγέ παραμυθά,

κόψε τα «πράσινα» τα «θα»

μη προσπαθείς να με τουμπάρεις,

αύριο πίσω θα τα πάρεις,

τέτοιος που είσαι κατεργάρης!

***

Ε, αρχηγέ κι εσύ των «μπλε»,

απ' το προσκήνιο «αλέ»,

ξέρω κι εσύ ό,τι κι αν τάξεις

αύριο όλα θα τ' αλλάξεις,

τη ψήφο θέλεις να μ' αρπάξεις!

***

Ε, αρχηγοί τρανοί, ψηλοί

μη με περνάτε γι' αφελή,

μάσκες φοράτε προσωπίδες

κι εγώ δεν έχω παρωπίδες

για να ψηφίσω «μπαταξήδες»!


Ο οίστρος

Ποιο μέλλον και για ποιους;

Ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε το κυριακάτικο «Βήμα» και αφορούσαν τις συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες. Ακόμη περισσότερο, γιατί περιέχονται σε έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που έγινε για λογαριασμό του υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της έρευνας αυτής, 30% των φτωχότερων νοικοκυριών συμμετέχει στο 8% του συνολικού εθνικού εισοδήματος, ενώ το 20% των πλουσιότερων νοικοκυριών αποκτά σχεδόν το μισό (47%) του συνολικού εθνικού εισοδήματος. Και τα στοιχεία αυτά αφορούν το 1997. Τέσσερα χρόνια πριν, το 1993, το 30% των φτωχότερων νοικοκυριών έπαιρνε το 11,8% του συνολικού εισοδήματος.

Ηταν αρκετά τέσσερα χρόνια αντιλαϊκής πολιτικής για να υποβαθμιστεί σοβαρά η θέση τους και να χειροτερεύσει δραματικά η ζωή τους. Εχει κανείς αμφιβολία, ότι σήμερα - τρία χρόνια μετά τη διενέργεια της έρευνας - τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα;

Και, όμως, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι το «μέλλον ξεκίνησε», όπως λέει το κεντρικό προεκλογικό της σύνθημα. Προφανώς, εννοεί αποκλειστικά και μόνο το 20%...

Και είμαστε ακόμα στην αρχή!

Να, τι συμβαίνει, όταν το «κοινωνικό κράτος εκσυγχρονίζεται», κατά τις δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων του ΠΑΣΟΚ: Το 1993 το 17% των ελληνικών οικογενειών ήταν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, το 1997 το ποσοστό αυτό έγινε 24%! Κι όταν λέμε επίσημο όριο φτώχειας, εννοούμε τις 91.500 δραχμές το μήνα, όπως το ορίζει η ΕΕ.

Και να σκεφτείτε ότι ο ...εκσυγχρονισμός του «κοινωνικού κράτους» βρίσκεται ακόμα στην αρχή, αφού τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι θέλουν και αυτή την τετραετία δική τους για να δείξουν όλο το κοινωνικό ...τους πρόσωπο και να ολοκληρώσουν τα προγράμματα κοινωνικής ...προστασίας σε όλους τους τομείς!

Τους «φυλάμε» ... .

Η προκλητική παρουσία των «Ράμπο» του ΝΑΤΟ, γίνεται, πλέον, πολύ αισθητή στη Λάρισα, προκαλώντας τα αντιΝΑΤΟικά, αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του φιλειρηνικού λαού της περιοχής. ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, φορώντας στρατιωτικές στολές, περνούν καθημερινά από το κέντρο της πόλης, πηγαίνοντας στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ», όπου, αρκετοί απ' αυτούς, διαμένουν προσωρινά, μέχρι την οριστική εγκατάστασή τους σε σπίτια της περιοχής. Μάλιστα, τα στρατιωτικά τζιπ και άλλα αυτοκίνητα - ήδη, έχουν ναυλωθεί λεωφορεία από ιδιώτες για τη μεταφορά των ΝΑΤΟικών, που σταθμεύουν μέσα στις εγκαταστάσεις της Στρατιάς - με τα οποία μεταφέρονται οι «Ράμπο», διέρχονται από τους πεζοδρόμους του κέντρου της πόλης, απ' όπου απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων των ντόπιων... ιθαγενών, αλλά, φαίνεται πως επιτρέπεται για τους «καουμπόηδες» του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι πλήθος αστυνομικών θ' αναλάβουν το έργο φύλαξης, επί 24ώρου βάσεως, σπιτιών στα οποία θα διαμένουν αξιωματούχοι της Συμμαχίας, που εργάζονται στο χερσαίο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο και στο αεροπορικό, που εδρεύει προσωρινά στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), μέχρι την οριστική εγκατάστασή του και λειτουργία στο Κουτσόχειρο.

... για να οργανώνουν τον πόλεμο

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το ελληνικό κράτος κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την ασφαλή και χωρίς καμία ενόχληση, διαμονή και εργασία των ΝΑΤΟικών στη Λάρισα. Κι αυτό, όχι τόσο στα πλαίσια της «πατροπαράδοτης ελληνικής φιλοξενίας» των ελληνικών κυβερνήσεων προς τους εκπροσώπους του ιμπεριαλισμού στη χώρα μας, όσο διότι οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟικού στρατηγείου έχουν αναλάβει ένα πολύ «σημαντικό» έργο, αυτό της οργάνωσης και του συντονισμού των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και γι' αυτό θα πρέπει να είναι απερίσπαστοι στο «έργο» τους. Σ' αυτό το ρόλο, που έχει αναλάβει το στρατηγείο της Λάρισας, αναφέρθηκε, δημοσίως, ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζ. Ρόμπερτσον, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, αλλά και ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς, κατά την επίσκεψή του πριν λίγες μέρες στη Λάρισα, όπου επιθεώρησε, εκτός από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα στον Τύρναβο, και τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και στη Στρατιά.

Επιασε... δουλιά

Φαίνεται, πως ήρθε η ώρα για να βγάλει και η εφημερίδα του Κακαουνάκη το «ψωμί» της. Ενα ολόκληρο δισέλιδο αφιέρωνε χτες στο ΚΚΕ, το «Καρφί». Ξεκινούσε με το εξής: «Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται. Είναι πολύ χειρότερα. Το άκουσε το "Κ" από στέλεχος του ΚΚΕ και απηχεί πλήρως την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όχι πλέον μόνο στον Περισσό αλλά και σε όλο το εύρος του κομματικού μηχανισμού».

Ναι, ναι, τόσο άσχημα πάνε τα πράγματα... Γι' αυτό και το «Καρφί» αφιερώνει δισέλιδα προβοκατορολογίας... Από ενδιαφέρον...

Με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι

Eυχάριστη έκπληξη αποτέλεσε την Κυριακή το πρωί για τους αναγνώστες της εφημερίδας η καινούρια της μορφή. Οι άνθρωποι που την Κυριακή το πρωί πήραν από το περίπτερο το «Ρίζο», είδαν ότι κρατούσαν στα χέρια τους μια καινούρια εφημερίδα απ' αυτήν που μέχρι πρότινος γνώριζαν. Το πλήθος των τηλεφωνημάτων των αναγνωστών στην έδρα της εφημερίδας στο Κρυονέρι, φανέρωσαν ότι ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» έτυχε πλατιάς ανταπόκρισης. Αναγνώριση, τόσο ανάμεσα στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όσο και ανάμεσα στους φίλους του Κόμματος, τους αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους. Οι αλλαγές που είχε η βελτιωμένη έκδοση της εφημερίδας αρκετές, τόσο μέσα στον κύριο κορμό του εντύπου, όσο και στο εντελώς καινούριο ένθετο που ενσωματώθηκε μέσα σ' αυτήν. Μαζί με την εφημερίδα, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα θα μπορεί ο αναγνώστης να παίρνει στα χέρια του και τον «ΟΔΗΓΗΤΗ». Το επόμενο χρονικό διάστημα, θα προσπαθήσουμε όλοι έτσι ώστε τα θετικά βήματα στη μορφή και την ύλη του «Ρ», να είναι ακόμα πιο ουσιαστικά, μέσα από την καθημερινή του βελτίωση.

Είναι μια προσπάθεια που οφείλουμε να πραγματώσουμε απέναντι στους εργαζόμενους, στους καθημερινούς αναγνώστες της εφημερίδας μας. Μια δημοσιογραφική δουλιά, για να κάνουμε πιο αποτελεσματικό όπλο στα χέρια των μελών και φίλων του Κόμματος, των αγωνιστών, των ανθρώπων που αντιστέκονται, το «Ρ». Το περιεχόμενο της εφημερίδας, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από τους κομμουνιστές. Επιδίωξη και στόχος πρέπει να είναι ο «Ρ» να αξιοποιηθεί πιο πλατιά, πιο μαζικά μέσα στην κοινωνία. Να φτάσει μέχρι και τον τελευταίο χώρο εργασίας, τους χώρους μόρφωσης και πολιτισμού. Σ' αυτή την προσπάθεια, εκτός από τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους της εφημερίδας, που δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να αγγίξουμε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, πρώτο λόγο έχουν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το διάβασμα και η μελέτη της αρθρογραφίας της εφημερίδας, σε συνδυασμό με τη διακίνηση και την αξιοποίηση του «Ρ», πρέπει να αποτελέσουν για τους οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ, κύριο μέλημα.

Ηθετική ανταπόκριση και τα θετικά σχόλια που απέσπασε το περιεχόμενο της εφημερίδας, αποτελούν ταυτόχρονα την καλύτερη απάντηση, για τις διώξεις που υφίσταται σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Είναι η καλύτερη απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό. Φανερώνει ότι η χειραγώγηση του λαού μας που επιχειρείται από τους πολιτικούς εκπροσώπους του δικομματισμού, μέσα από την ελεγχόμενη και κατά παραγγελία ενημέρωση της κοινής γνώμης, μπορεί να ανατραπεί. Οι πολιτικές διώξεις που δέχεται ο «Ρ» δεν είναι τυχαίες, ούτε βέβαια γίνονται για την υπεράσπιση της προσωπικής τιμής κάποιων... Γίνονται γιατί ο «Ρ», μέσα από τα πρωτοσέλιδα και τα κείμενά του, χαλάει τη «σούπα». Δίνει την άλλη διάσταση της είδησης, αποκαλύπτει τις επιπτώσεις που έχουν οι κυβερνητικές αποφάσεις και συμφωνίες για τα εθνικά μας συμφέροντα, για το λαϊκό εισόδημα και τα εργασιακά δικαιώματα. Δίνει στον εργαζόμενο αυτό που κρύβεται πίσω από τη «βιτρίνα» των κυβερνητικών επιτυχιών.

Οι εργαζόμενοι του «Ρ» αποδείξαμε, και θα το πράξουμε και στο άμεσο μέλλον, ότι οι διώξεις και οι μηνύσεις δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν, αντίθετα, μάς δίνουν ισχυρότερο κίνητρο για να αναβαθμίσουμε και να βελτιώσουμε την εφημερίδα του ΚΚΕ, την εφημερίδα της εργατικής τάξης και όλου του εργαζόμενου λαού. Ολοι μαζί πρέπει πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά να δώσουμε τη μάχη της αύξησης της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» σε ολόκληρη τη χώρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ