Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Το μάνατζμεντ στους ιδιώτες!

Η κυβέρνηση αναθέτει σε ιδιωτική εταιρεία την ανάθεση μελετών για την εισαγωγή του μάνατζμεντ στο δημόσιο τομέα -Μέλη της εταιρείας υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου!

Την ανάθεση μελετών εισαγωγής μεθόδων μάνατζμεντ στη δημόσια διοίκηση σε ιδιωτική εταιρία, επιδιώκει η κυβέρνηση Σημίτη, στο πλαίσιο της γενικότερης εκστρατείας που έχει ξεκινήσει για επιβολή νεοφιλελεύθερων μέτρων στο όνομα «της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας» της κρατικής μηχανής. Μάλιστα, στην ιδιωτική εταιρία, η οποία χτες παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, συμμετέχουν ήδη υψηλόβαθμα στελέχη του δημόσιου τομέα! Πρόκειται για εταιρία με την επωνυμία «Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης» (ΙΜΔΔΑ), η οποία είναι θυγατρική της εταιρίας «Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων» (ΕΕΔΕ) και συστάθηκε ακριβώς γι' αυτό το σκοπό. Οπως τον περιέγραψαν κομψά τα διευθυντικά στελέχη της, το ΙΜΔΔΑ «δημιουργείται για να συμβάλει στη διάδοση εννοιών και τεχνικών του μάνατζμεντ, κατάλληλα προσαρμοσμένων στο χώρο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του». Τα στελέχη της εταιρίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο μέχρι πριν από ένα χρόνο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Π. Μαΐστρος(!), απέφυγαν να διευκρινίσουν τους τρόπους και τα μέσα με τους οποίους θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο τομέα, αλλά, όπως προκύπτει σαφώς από τα υπόλοιπα που είπαν, στόχος τους είναι να αναλάβουν μεγάλο μερίδιο των μελετών για θέματα γύρω από το μάνατζμεντ στη δημόσια διοίκηση, όπως οι δείκτες μέτρησης της παραγωγικότητας υπηρεσιών και υπαλλήλων, κ.ά. Η συνεργασία τους με το δημόσιο τομέα μπορεί να περάσει και μέσα από τις λεγόμενες Ομάδες Διοίκησης Εργου, οι οποίες θεσμικά προορίζονται να αναλαμβάνουν «την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων ή προγραμμάτων», με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπηρεσιών. Προβλέπεται μάλιστα συνεργασία αυτών των Ομάδων - που στην ουσία ασκούν «παράλληλη διοίκηση» για χάρη της ταχύτερης επιβολής των πολιτικών της κυβέρνησης - με τον ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθούν δύο ακόμα «παράδοξα» όσον αφορά στη δράση της συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρίας. Πρώτον, μέλη της είναι ήδη υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου τομέα, τα οποία, εξ αντικειμένου, έχουν ως αποστολή στη δημόσια διοίκηση την αποστολή της εταιρίας. Για παράδειγμα, μέλη της εταιρίας, τα οποία παραβρέθηκαν και στη συνέντευξη Τύπου, είναι ο Θ. Τσέκος, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης(!), η Αλίκη Κουτσουμάρη, βοηθός «Συνηγόρου του Πολίτη»(!), ενώ μέλη της εταιρίας, όπως υποστηρίχτηκε, μπορούν να γίνουν όλα τα διευθυντικά στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα!!!

Δεύτερον, πριν ακόμα ιδρυθεί η εταιρία (ΙΜΔΔΑ) είχε προχωρήσει στη διεξαγωγή σεμιναρίων τα οποία παρακολούθησαν στελέχη των υπουργείων και δημοσίων οργανισμών! Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στο επίσημο έντυπο του υπουργείου Εσωτερικών «Δημοσιογραφικά», την Τρίτη 20 Φλεβάρη του 2000 το ΙΜΔΔΑ σε συνεργασία με τη... Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Μάνατζμεντ στο Δημόσιο Τομέα» στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας στο Μοσχάτο! Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εφημερίδα του υπουργείου, «την εκδήλωση παρακολούθησαν στελέχη υπουργείων και Οργανισμών του δημοσίου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις σύγχρονες τάσεις όσον αφορά την εφαρμογή του μάνατζμεντ στη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση και να δημιουργηθεί στο ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης μια κουλτούρα προσανατολισμένη όχι μόνο στην αρχή της νομιμότητας αλλά και στην επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων»!

Οσον αφορά στις υπηρεσίες που θα πουλήσει η συγκεκριμένη εταιρία στο δημόσιο τομέα, με την υποστήριξη βέβαια της κυβέρνησης, αρκεί ένα απόσπασμα από τη χτεσινή εισήγησή τους: «Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες αρχίζουν να μη βλέπουν το κράτος ως αναγκαίο διαμεσολαβητή αλλά να αναζητούν παράλληλη πρόσβαση στο κοινοτικό περιβάλλον. Θα ήταν επομένως ενδιαφέρουσα ιδέα για την εφαρμογή δράσεων να δημιουργηθούν παράλληλες με τις υπάρχουσες υποδομές ή έστω εναλλακτικές διαδικασίες παροχής υπηρεσιών»! Με άλλα λόγια, μιλάνε ευθέως για αντικατάσταση των λειτουργιών και υπηρεσιών του κράτους από τον ιδιωτικό τομέα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ