Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπουργική απόφαση απαγορεύει τις αφίσες!

Στόχος, η πλατεία  Συντάγματος να δοθεί στο ΠΑΣΟΚ

Με την επιβολή της φωνής του «ισχυρότερου» - όπως νοείται το κόμμα ή τα κόμματα με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, που αποκτούν χάρη στον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο - θα πορευτούμε και στις φετινές εκλογές. Δείγματα γραφής του άνισου προεκλογικού αγώνα έχουμε πάρει ήδη όλοι παρακολουθώντας τα μέσα ενημέρωσης, κι αυτήν ακριβώς την ανισότητα επικυρώνει και η υπουργική απόφαση που καθορίζει τον τρόπο χρήσης των χώρων που διατίθενται στα κόμματα για την προβολή τους κατά την προεκλογική περίοδο.

Η σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει πως και στις φετινές εκλογές θα ευνοηθούν οι «αγαπημένοι» (κόμματα και υποψήφιοι) των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αφού για μια ακόμη φορά απαγορεύονται η αφισοκόλληση και η ανάρτηση πανό ή αεροπανό - για πολλούς το μόνο πρόσφορο μέσο διάδοσης ιδεών. Παράλληλα, «έρχεται» να επιβεβαιώσει την αλαζονεία της εξουσίας, αφού το εσπευσμένο της δημοσιοποίησης της εν λόγω απόφασης, απορρέει από την κυβερνητική βούληση να αλλάξει την πρόσφατη απόφαση του Δήμου Αθήνας, σύμφωνα με την οποία η πλατεία Συντάγματος που είχαν ζητήσει αμφότερα τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παραχωρείται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ολα για το... Σύνταγμα

Η κυβέρνηση επιχειρεί, με την εν λόγω υπουργική απόφαση, να προλάβει την έγκριση της απόφασης του Δήμου Αθηναίων από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας. Για το λόγο αυτό, επαναφέρει στην υπουργική απόφαση διάταξη του άρθρου 97 του Προεδρικού Διατάγματος 55/1999, σύμφωνα με το οποίο οι χώροι παραχωρούνται στα κόμματα μετά από συμφωνία μεταξύ τους, σε σύσκεψη που θα προκαλέσει ο δήμος. «Αν στη σύσκεψη δε συμφωνήσουν ή δεν παραβρεθούν τα κόμματα, το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο υποχρεούται να καθορίσει και να διαθέσει από μόνο του τους χώρους αναλογικά και επί ίσοις όροις», σημειώνεται. Δηλαδή σύμφωνα με τη δύναμη που είχαν τα κόμματα στις τελευταίες εκλογές (αναλογικά) από τη μία και με στόχο την όσο το δυνατόν διασφάλιση ισοδύναμων προϋποθέσεων προβολής (επί ίσοις όροις), από την άλλη.

Κατά τ' άλλα, η υπουργική απόφαση προβλέπει πως η προβολή των κομμάτων γίνεται στους χώρους που έχουν διατεθεί από τους δήμους (θυμίζουμε πως ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των παραχωρούμενων χώρων στα κόμματα της Βουλής, σε δέκα το ανώτερο). Η αφισοκόλληση επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, εφόσον τα έχουν κατασκευάσει και ορίσει οι δήμοι. Στους παραπάνω χώρους τα κόμματα μπορούν να τοποθετήσουν περίπτερα ή άλλες κατασκευές, καθώς και τροχόσπιτα, το μήκος των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα μέτρα. Απαγορεύεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, πλαστικών σημαιών, χρωστικών ουσιών και γενικά προεκλογικού διαφημιστικού υλικού από πλαστική ύλη. Οσοι δε δήμοι έχουν τοποθετήσει μόνιμα πλαίσια σε στύλους για εμπορική διαφήμιση, τα παραχωρούν στα κόμματα αναλογικά.

Τέλος, τα κόμματα υποχρεούνται οχτώ μέρες μετά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, να αποσύρουν από τους χώρους που τους διατέθηκαν, τα περίπτερα ή άλλες κατασκευές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ανισότιμους όρους η προβολή των συνδυασμών(2010-08-19 00:00:00.0)
Στο δρόμο των... αποκλεισμών(2006-10-04 00:00:00.0)
Νομοθετική ρύθμιση για αντικειμενική προβολή όλων των συνδυασμών(2006-08-31 00:00:00.0)
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: σημειώσατε 2(2000-03-16 00:00:00.0)
Αναγκαία η ίση προβολή των κομμάτων(2000-02-10 00:00:00.0)
Συνταγματική η απαγόρευση της μετάδοσης(1996-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ