Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ

1934- Μετά το πραξικόπημα υπό τον στρατηγό Ν. Πλαστήρα, σχηματίζεται η «κυβέρνηση των αντιστρατήγων», με επικεφαλής το στρατηγό Οθωναίο. Το πραξικόπημα οργανώθηκε για την ανατροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων της 5ης Μαρτίου που έφεραν πρώτο το Λαϊκό Κόμμα. Το ΚΚΕ, το οποίο είχε συγκεντρώσει στις εκλογές ποσοστό 4,46%, εξαιτίας του εκλογικού νόμου δεν είχε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος. Τελικά, στις 10 Μαρτίου σχηματίστηκε πολιτική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Παναγή Τσαλδάρη.

1935- Τα χιτλερικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Ρηνανία. Η Γερμανία καταργεί τη Συνθήκη του Λοκάρνο, με την οποία οριζόταν η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ρήνο. Εν τούτοις καμιά αντίδραση δε σημειώνεται από τη Γαλλία και τη Βρετανία.

1936- Μεγάλες αντιφασιστικές εκδηλώσεις στα Χανιά, στη διάρκεια του μνημόσυνου του Ελευθερίου Βενιζέλου. Με τη ευκαιρία της επίσκεψης στην πόλη του βασιλιά και του Μεταξά σκορπίστηκαν χιλιάδες προκηρύξεις με αντιδικτατορικό περιεχόμενο και ρίχτηκαν συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας και κατά της δικτατορίας.

1943- Tη νύχτα μεταξύ 6ης και 7ης Μαρτίου τελειώνει με μεγάλη νίκη του ΕΛΑΣ η μάχη τουΦαρδύκαμπου - Μπουγαζιού. Στη μάχη αυτή οι Ιταλοί είχαν 32 νεκρούς και 603 αιχμαλώτους, ενώ στα χέρια των μαχητών του ΕΛΑΣ έπεσαν πολλά όπλα και πυρομαχικά.

1999- Μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με ομιλήτρια τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Καταδικάζεται η πολιτική της κυβέρνησης στην υπόθεση Οτσαλάν, η συμμόρφωση στις απαιτήσεις της «νέας τάξης» και προβάλλεται η πρόταση για τη συγκρότηση και την ενίσχυση του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ