Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Τελεσίγραφο αποδοχής της Νέας Τάξης Πραγμάτων

Συγκέντρωση της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Με την απαίτηση «το σχέδιο Ανάν να επιστραφεί» και το αίτημα για «Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη» να βγαίνει από εκατοντάδες στόματα, έκλεισε η συγκέντρωση - συζήτηση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας την περασμένη Τετάρτη στην αχαϊκή πρωτεύουσα, με θέμα: «Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το σχέδιο Ανάν και οι επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θανάσης Παφίλης, γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να κατανοήσουν καλύτερα το πώς εκδηλώνεται σήμερα η επιθετικότητα της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων εναντίον των λαών που αγωνίζονται.

«Το σχέδιο Ανάν είναι τελεσίγραφο αποδοχής της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων. Ανατρέπει όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ, οι οποίες χαρακτηρίζουν ότι το θέμα της Κύπρου είναι διεθνές, το οποίο προέκυψε ύστερα από την εισβολή του τουρκικού στρατού», είπε χαρακτηριστικά ο ομιλητής, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι το σχέδιο «αποδέχεται την εισβολή και κατοχή του κυπριακού κράτους, δημιουργώντας για πρώτη φορά, σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα κράτος με τρία Συντάγματα. Μιλάμε για νομιμοποιημένη και συγκαλυμμένη διχοτόμηση».

Ο Θανάσης Παφίλης αφού μίλησε για δημιουργία «κράτους - προτεκτοράτου», δεδομένου ότι με το σχέδιο Ανάν ο κυπριακός λαός θα μετατραπεί σε «έρμαιο των πολεμοκάπηλων σχεδίων των ιμπεριαλιστών», τόνισε: «Η λύση και το κριτήριο για την επίλυση του Κυπριακού από τη μεριά μας είναι το συμφέρον των λαών και όχι των ιμπεριαλιστών».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η παράθεση, από τον ομιλητή, παλαιότερων «ειρηνευτικών συμφωνιών και των αποτελεσμάτων που αυτές απέφεραν στους λαούς. Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά η Συμφωνία του Ντέιτον, η Συνθήκη του Οσλο, η οποία έγινε απαρχή για τη σφαγή των Παλαιστινίων και μια σειρά άλλων διεθνών συμφωνιών.

Ο Θανάσης Παφίλης αφού τόνισε την αναγκαιότητα οι λαοί να αντιπαλεύουν την ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων, είπε στο τέλος της ομιλίας του: «Σήμερα ανοίγονται δύο δρόμοι μπροστά μας: ο δρόμος της υποταγής, της συναίνεσης με την υπάρχουσα κατάσταση και εκείνος της αντίστασης και της ανατροπής, της προοπτικής για μια άλλη κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ