Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΔΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
«Με της καρδιάς το πύρωμα και της ψυχής το αίμα»

Στη σύντομη παρέμβασή του ο Γ. Δολιανίτης, διευθυντής της ομώνυμης βιβλιοθήκης, από την οποία αντλήθηκε πολύτιμο υλικό για την έκδοση του Λευκώματος, τόνισε:

«Κυρία Γραμματεύς της ΚΕ του ΚΚΕ, φίλες και φίλοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες στις μεγάλες μαραθώνιες πορείες ειρήνης,

Ο ελληνικός Τύπος του 1941-'44, που γράφτηκε, τυπώθηκε και διανεμήθηκε με της καρδιάς το πύρωμα και της ψυχής το αίμα, αποτελεί αναμφίβολα την πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ευρωπαϊκού αντιστασιακού Τύπου. Κορυφαία θέση μεταξύ του παράνομου Τύπου και των περισσότερων από 500 τίτλων αντιστασιακών εντύπων κατέχει ο "Ριζοσπάστης".

Η επανέκδοση δεν είναι μόνο μια οφειλόμενη τιμή στους πρωταγωνιστές της έκδοσής του στην Κατοχή, αλλά είναι ακόμα ένα ερέθισμα για να μελετήσουμε ξανά αυτή την ηρωική περίοδο, την περίοδο που ο λαός μας με μόνο όπλο το αγωνιστικό φρόνημα έριχνε αυτοκρατορίες. Και είναι ανάγκη η εμβάθυνση αυτή σε μια εποχή σαν τη σημερινή, που σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο βιώνουμε την αλαζονεία της εξουσίας, το εμπόριο των ιδεών και των ανθρώπινων αναγκών, την τραγική αντίφαση λόγων και έργων. Η καθημερινή επίκληση στη "ρεάλ πολιτίκ" και στο συσχετισμό δυνάμεων μειώνει επικίνδυνα την αγωνιστικότητα του λαού μας.

Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα ευτυχή που μου δόθηκε η δυνατότητα μιας μικρής συμβολής με τμήμα του αρχειακού υλικού της βιβλιοθήκης μου να συμβάλω σ' αυτή την επανέκδοση. Θα ήθελα με τη διαβεβαίωση ότι θα είμαι ευτυχής εάν σε άλλες επανεκδόσεις μπορέσω να συμβάλω. Θα είμαι πρόθυμος να συμβάλω».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ