Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αμα έχεις τέτοιους φίλους...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ολο και πιο μικρή αποδεικνύεται η «μεγάλη αγορά της ΕΕ» για τα ελληνικά προϊόντα, καθώς συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών. Αντίθετα, η ελληνική αγορά μεγαλώνει για τα προϊόντα των άλλων χωρών - μελών της ΕΕ, τα οποία εκτοπίζουν τα εγχωρίως παραγόμενα. Δεν πρόκειται για... κομμουνιστική, αντικυβερνητική και αντικοινοτική προπαγάνδα. Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν και τα επίσημα, προσωρινά στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) που δημοσιοποιήθηκαν χτες και περιλαμβάνονται στο νέο τεύχος του ΠΣΕ, «Επισημάνσεις»

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία του Συνδέσμου των μεγαλοεξαγωγέων προκύπτει ότι στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2002, συγκριτικά με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2001, η αξία των εξαγωγών σε δολάρια μειώθηκε κατά 2,7% σε αντίθεση με τις εισαγωγές που στην ίδια χρονική περίοδο αυξήθηκαν. Και, μάλιστα, σχετικά με την κακή πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι ίδιοι οι μεγαλοεξαγωγείς την αποδίδουν «σε μεγάλο βαθμό στην περαιτέρω μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης»!

Αμα έχεις τέτοιους φίλους και συνεταίρους, τι τους θέλεις τους εχθρούς;

Γιατί το έκαναν;

Από απλή περιέργεια και μόνο, θα θέλαμε να μάθουμε ποιοι λόγοι οδήγησαν ταυτόχρονα όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια, μαζί και την κρατική ΝΕΤ, να μεταδώσουν, χτες το βράδυ, ζωντανά και σε απευθείας σύνδεση με το Λονδίνο, ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του Γλίξμπουργκ. Αραγε, θεώρησαν τόσο σοβαρό το γεγονός; Τόσο σοβαρό, μάλιστα, που ορισμένα απ' αυτά έστειλαν δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία στο Λονδίνο, αποκλειστικά και μόνο, για να καλύψουν τη συνέντευξη; Πιστεύουν, δηλαδή, ότι το συγκεκριμένο γεγονός άξιζε περισσότερο από ένα-δυο λεπτά στην τελευταία σειρά των τηλεοπτικών δελτίων τους;

Απλά και μόνον αναρωτιόμαστε. Οπως αναρωτιούνται και πολλοί, πάμπολλοι τηλεθεατές...

Οι αντιφάσεις...

«Εμείς, πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη της Αριστεράς από διάφορες χώρες της Ευρώπης, που παραβρεθήκαμε στη διημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΥΝ στα πλαίσια της ομάδας GUENGL, υποστηρίζουμε την αντιστροφή της εξέλιξης στην Ευρώπη, ώστε να οδηγηθούμε σε μία κοινωνική Ευρώπη των ενισχυμένων εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων σε αντίθεση με το σημερινό τρόπο οικοδόμησης, όπου κυριαρχεί η νεοφιλελεύθερη λογική και η αγορά υπερτερεί έναντι των κοινωνικών αγαθών». Ετσι ξεκινά η απόφαση, στην οποία κατέληξε η προαναφερόμενη διημερίδα του ΣΥΝ, όπου συμμετείχαν κόμματα και συνδικαλιστές από την Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης. Και το σημειώνουμε, γιατί - σε ό,τι αφορά τον ΣΥΝ - το απόσπασμα αυτό βρίσκεται σε αντίφαση με τις λογικές των «ευρω-μονόδρομων», την υπόκλιση στην πολιτική ενοποίησης της ΕΕ, τη διεύρυνσή της κλπ., κλπ., που χαρακτηρίζουν την πολιτική του. Βρίσκεται σε αντίφαση, επίσης, με την αποδοχή των λογικών και πρακτικών του «κοινωνικού διαλόγου» και της συναίνεσης, της συμπόρευσης με τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε κρίσιμα ζητήματα κλπ., κλπ..

Εκτός και η ηγεσία του ΣΥΝ πιστεύει ότι «η αντιστροφή της εξέλιξης» και η «κοινωνική Ευρώπη» μπορεί να γίνει σε πλαίσια «κοινωνικού διαλόγου» και... αρμονικής συνύπαρξης των εργαζομένων και των πολυεθνικών...

... και ορισμένα εύλογα ερωτήματα

Βέβαια, το παραπάνω απόσπασμα δεν αναδείχνει μόνον τις προαναφερόμενες αντιφάσεις. Γεννά και μια σειρά ερωτημάτων. Για παράδειγμα, τι σημαίνει ο στόχος «μία κοινωνική Ευρώπη των ενισχυμένων εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων»; Απλώς και μόνο μια λιγότερο άσχημη από τη σημερινή κατάσταση, ή η ουσιαστική και πλήρης ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων στην εργασία, στην Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Παιδεία, κλπ.; Αν είναι το πρώτο - ακόμη και στην περίπτωση, που αυτό είναι εφικτό - τότε δεν έχουμε «αντιστροφή της εξέλιξης», όπως καταλαβαίνει ο καθένας. Αν είναι το δεύτερο, τότε γεννιούνται ένα σωρό ερωτήματα, για το πώς αυτό μπορεί να γίνει. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και, μάλιστα, στα πλαίσια των σημερινών θεσμικών κανόνων και λειτουργιών της; Σε επίπεδο κάθε χώρας χωριστά, παίρνοντας, βέβαια, υπόψη τους γενικότερους συσχετισμούς και την επίδρασή τους; Συμβιβάζεται η υλοποίηση του προαναφερομένου, με την ύπαρξη και λειτουργία της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου; Μπορεί να εξασφαλιστεί πλήρης απασχόληση, ικανοποιητική αμοιβή και Ασφάλιση, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στην Υγεία, στην Παιδεία, κλπ., στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους μιας χώρας, όταν την ίδια στιγμή θα υπάρχουν μονοπώλια και οι κεφαλαιοκράτες ιδιοκτήτες τους θα εξουσιάζουν την υλική παραγωγή, τις τράπεζες, το εμπόριο και τις υπηρεσίες, τις εισαγωγές και εξαγωγές, κλπ., κλπ.;

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμη. Νομίζουμε, όμως, πως είναι αρκετά τα παραπάνω, για να καταλάβει ο καθένας, πως δε φτάνει το αράδιασμα και μόνον κάποιων λέξεων και συνθημάτων...

Της ετεροδικίας...

Γρηγοριάδης Κώστας

«ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ δουλοπρεπώς», «είναι απαράδεκτο», «είναι το δίκιο του ισχυρού». Οι προαναφερόμενες φράσεις ανήκουν σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και αφορούν στη Συμφωνία για το προσωπικό των αμερικανικών βάσεων που ψήφισε η κυβέρνηση, μαζί με τη ΝΔ, χθες στη Βουλή!

Προφανώς, η κυβερνητική πολιτική έχει φτάσει πλέον σε τέτοια επίπεδα οργιώδους επίδειξης υποταγής και ...αμερικανοπρέπειας, που ...τα λένε μόνοι τους. Μπορείς, να «θάβεις» την κυβέρνηση, με τις τοποθετήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ...

Ετσι, για να ξέρετε πάντως, όσο ο μέσος Ελληνας πολίτης φακελώνεται ηλεκτρονικά, αστυνομεύεται παντού, μπορεί να δικάζεται εν κρυπτώ, να παρακολουθείται από κάμερες και πολλά άλλα ...ο δευτεροξάδερφος του τελευταίου Αμερικανού στρατιώτη μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ατιμώρητα.

Και δε συζητάμε για μετανάστες στις ΗΠΑ. Για τους Eλληνες, που ζουν εδώ σ' αυτήν τη χώρα μιλάμε, οι οποίοι είναι «είδος» δεύτερης κατηγορίας, σε σύγκριση με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται στη χώρα μας...

Μόνον, που, ό,τι κι αν υπογράφουν οι κυβερνώντες, υπάρχει και η νοημοσύνη και το φιλότιμο των κατοίκων αυτής της χώρας, που δε θέλουν να είναι αποικία κανενός και δε δέχονται να τους συμπεριφέρονται σαν σκουπίδια της παγκόσμιας κοινότητας.

Για την ιστορία πάντως, ο διαφωνών με τη σύμβαση Θεόδωρος Πάγκαλος διάλεξε χτες να μην είναι στην επίμαχη συνεδρίαση της επιτροπής, όπου συζητήθηκε το θέμα, αλλά ...στο Παρίσι. Το γιατί, θα το μάθουμε ίσως όταν θα έρθει η συμφωνία να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής...

ΑΚΟΜΑ ΔΕ ΦΤΑΣΑΝΕ οι γιορτές κι αρχίσανε τα «δωράκια» της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς για το νέο χρόνο. Μέχρι 10% επάνω τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων για μια ακόμα χρονιά - και για ορισμένες κατηγορίες ακόμη περισσότερο.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οι λόγοι που προβάλλουν και οι ίδιες οι εταιρίες είναι ...ο ανταγωνισμός και (άκουσον - άκουσον) η έλλειψη κερδών! Οταν το λένε αυτό, φυσικά, εννοούν ότι δεν κερδίζουν όσα θα ήθελαν να κερδίζουν.

Αλλα ας μην ανησυχούν και πολύ. Βλέπετε, ...υπάρχει κράτος σ' αυτήν τη χώρα, κι όταν πρόκειται για κέρδη εταιριών ξέρει να παρεμβαίνει, και μάλιστα αποτελεσματικά.

Της Κρήτης οι «γαβριάδες»!

Οι αστυνομικοί που συνέλαβαν, στα Χανιά, πέντε παιδιά ηλικίας 15 και 16 ετών, με την κατηγορία ότι... ξυλοκόπησαν Αμερικανούς «Ράμπο» - τα πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματά τους και διενεργούν προανάκριση σε βάρος τους - μάλλον δε θα αισθάνονται εθνική περηφάνια για την ενέργειά τους. Πολύ περισσότερο που η σύλληψη των ανήλικων μαθητών έγινε καθ' υπόδειξη των Αμερικανών πεζοναυτών οι οποίοι, βγαίνοντας από το αεροπλανοφόρο «Τζ. Ουάσιγκτον» που είχε καταπλεύσει στη Σούδα, μέθυσαν και, τριγυρνώντας σαν αλήτες στην πόλη, προκαλούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους, ποντάροντας και στο καθεστώς της ετεροδικίας που τους προστατεύει, απαλλάσσοντάς τους σχεδόν για ό,τι κι αν κάνουν.

Χωρίς να θέλουμε να δικαιολογήσουμε την απαράδεκτη αστυνομική ενέργεια - εν προκειμένω δε δικαιολογεί κανένα ο ισχυρισμός «αυτά προβλέπει ο νόμος κι εμείς είμαστε εκτελεστικά όργανα» - πρέπει να επισημάνουμε ότι σχετίζεται με το κλίμα αυταρχισμού και διώξεων που, βάσει κυβερνητικών κατευθύνσεων και εντολών, διαμορφώνεται και επικρατεί, το τελευταίο διάστημα, στη χώρα μας. Εχει, δε, να κάνει με την προσπάθεια να «περάσει», με κάθε τρόπο, ο «πολιτικός ρεαλισμός» της υποταγής, συναίνεσης και σύμπλευσης με τους ιμπεριαλιστές, τον οποίο διοχετεύει, σαν δηλητήριο στην κοινωνία, η κυβέρνηση. Ενα «δηλητήριο» που αποσκοπεί στην παράλυση του μυαλού και του σώματος, ώστε να μην μπορούν οι Ελληνες εργαζόμενοι να προβάλλουν πατριωτικές αντιστάσεις.

Το γεγονός, όμως, ότι υπήρξαν αυτοί οι Κρητικοί που αντέδρασαν, όπως έπρεπε, στην προκλητική και προσβλητική συμπεριφορά των Αμερικανών ταραξιών, δείχνει ότι στην Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί «αντισώματα» που δεν επιτρέπουν στους «ιούς» του «φιλοαμερικανισμού» να εισχωρήσουν στο σώμα των Ελλήνων και να το αρρωστήσουν. Δείχνει ότι, σε τούτη τη μικρή κι ένδοξη χώρα, υπάρχουν πατριώτες με συνείδηση και θάρρος, που δεν ανέχονται να προσβάλλεται η εθνική τους περηφάνια και να ταπεινώνεται η αξιοπρέπειά τους. Κι έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το δηλητήριο του «εθνικού ρεαλισμού», που μοιάζει, με «πολιτικό αμοραλισμό», δεν επιδρά στο σώμα, στο μυαλό και στην ψυχή των νέων Ελλήνων, που αποτελούν το «αύριο» της πατρίδας μας.

Ας το καταλάβει, λοιπόν, η κυβέρνηση Σημίτη πως η ελληνική νεολαία δε μετατρέπεται, εύκολα, σε «πλαστελίνη του εκσυγχρονισμού». Ταγμένη να φυλάττει Θερμοπύλες και να κλείνει κερκόπορτες, θα στέκεται με τόλμη και αξιοπρέπεια μπροστά στους εχθρούς της Ελλάδας, που, προσκαλεσμένοι των κυβερνώντων, πέρασαν τα σύνορα και στρατοπεδεύουν στο έδαφός της χώρας μας. Αυτή η νεολαία δε θα επιτρέψει τη μετατροπή της Κύπρου σε «γιουσουφάκι» της Τουρκίας και της Ελλάδας και σε προτεκτοράτο του ιμπεριαλισμού. Θα υπερασπιστεί, όταν και όπως χρειαστεί, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο, θ' αγωνίζεται για την ειρήνη, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των λαών στην περιοχή μας και στον κόσμο ολόκληρο...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Διευρύνεται η φτώχεια

Γρηγοριάδης Κώστας

Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι, το μισό περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού, επιβιώνουν με λιγότερα από δύο δολάρια τη μέρα, ενώ ένας στους τέσσερις κατοίκους του πλανήτη μας «ζει» με ημερήσιο εισόδημα μικρότερο του ενός δολαρίου. Τα τραγικά αυτά στοιχεία περιέχονται στην έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFRA), που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα και αφορά το 2002. Και γίνονται ακόμη περισσότερο τραγικά, όταν συνδυαστούν με άλλα στοιχεία του ΟΗΕ, τα οποία σημειώνουν πως υπάρχουν σήμερα οι υλικές και παραγωγικές δυνατότητες για την εξάλειψη παγκοσμίως της πείνας και της εξαθλίωσης.

Διαβάζοντας, πάντως, τα παραπάνω στοιχεία μην πηγαίνει η σκέψη σας μόνο σε χώρες του λεγομένου Τρίτου Κόσμου. Δεν εξαλείφτηκε, βέβαια, η φτώχεια και η εξαθλίωση από τις χώρες αυτές. Κάθε άλλο. Δίπλα, όμως, στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής ή της νότιας Ασίας προστίθενται και νέες, όπως και μεγάλα στρώματα πληθυσμών των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών. Η φτώχεια εξαπλώνεται μέσα στις χώρες του βιομηχανικού «βορρά» σημειώνει η έκθεση, ενώ τα στοιχεία που παραθέτει για τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης είναι τραγικά. Από 1,1 εκατομμύρια φτωχοί που ήταν το 1987, έφτασαν στα 17,6 εκατομμύρια το 1999 και, βέβαια, σήμερα είναι ακόμη περισσότεροι.

Δικομματική πασαρέλα

Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντισμού χτες και δεκάδες βουλευτές της κυβέρνησης και της ΝΔ έκαναν πασαρέλα στην εκδήλωση που οργανώνει κάθε χρόνο το υπουργείο Υγείας και η ΕΡΤ για τη βράβευση των εθελοντικών οργανώσεων.

Η παρέλαση ξεκίνησε μετά τους χαιρετισμούς του υφυπουργού Υγείας και του προέδρου της ΕΡΤ. Κάθε βουλευτής έδινε το βραβείο στην οργάνωση του νομού του. Βέβαια, υπήρχε δυνατότητα βράβευσης οργάνωσης και άλλου νομού. Ο βουλευτής Ευβοίας, π.χ., βράβευσε την οργάνωση του νομού Κυκλάδων! Το ίδιο έκαναν και όσοι δεν πρόλαβαν τους νομούς τους, αλλά το είχαν καημό να δώσουν ένα βραβείο...

Μεγαλύτερος, όμως, ήταν ο καημός για ένα στιγμιότυπο ή αναφορά σε κάποιο Μέσο Ενημέρωσης, το οποίο, βέβαια, τις επόμενες μέρες θα αναπαραχθεί και θα «παίξει» στα τηλεοπτικά κανάλια των αντίστοιχων εκλογικών περιφερειών τους...

«Θυσία» στον εθελοντισμό

Τη σημαντικότερη «θυσία» όμως την έκανε ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας. Λίγη ώρα πριν τελειώσει η φιέστα ανακοινώθηκε η έλευσή του. Ηθελε να είναι απ' την αρχή αλλά είχε υπουργικό συμβούλιο. Κατάφερε να φύγει νωρίτερα όμως μας είπαν. Ετσι κατάφερε να βραβεύσει και αυτός...

Ολα αυτά για την Παγκόσμια Μέρα του Εθελοντισμού. Για τον εθελοντισμό που χρησιμοποιεί η κυρίαρχη τάξη εκμεταλλευόμενη τις ευαισθησίες των ανθρώπων στα κοινωνικά προβλήματα που η ίδια δημιουργεί και η ίδια συντηρεί. Για τον εθελοντισμό που χρησιμοποιείται ως τσάμπα εργασία στο κράτος και το κεφάλαιο. Ερχονται και οι Ολυμπιακοί αγώνες βλέπετε και πρέπει να μας μάθουν όλους να είμαστε εθελοντές στα κέρδη των χορηγών τους...

Επιχείρηση καταλήστευσης

«Συνολικά από 1.1.2001 ως σήμερα υπολογίζεται ότι οι καταθέτες έχουν χάσει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ (πάνω από 1,1 τρισ. δρχ.) από το κεφάλαιό τους, λόγω πληθωρισμού. Η "ζημιά" για την ίδια περίοδο φθάνει περί τα 6,5 δισ. ευρώ, αν συνεκτιμηθούν και οι απώλειες από τους τόκους... Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το μέσο επιτόκιο ταμιευτηρίου από περίπου 3% τον Ιανουάριο του 2001 διαμορφώνεται σήμερα σε 1,4%». Αυτά γράφει το χτεσινό «Βήμα» και δεν αμφισβητούμε, βέβαια, τα σχετικά στοιχεία. Αλλωστε, αποτελούν επεξεργασία των επίσημων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας.

Συμπληρώνουμε, απλώς, ότι το συντριπτικά μεγάλο μέρος των προαναφερόμενων καταθετών είναι μισθοσυντήρητοι και μεροκαματιάρηδες, αφού οι κεφαλαιοκράτες βρίσκουν άλλους τρόπους αξιοποίησης των χρημάτων τους. Και ακόμη, τα παραπάνω τεράστια ποσά δεν τα έχασαν οι καταθέτες μόνον, αλλά τα εισέπραξαν οι τράπεζες, καταληστεύοντας τους πρώτους και ξεδιπλώνοντας, ουσιαστικά, μια τεράστια επιχείρηση αναδιανομής ενός μέρους του κοινωνικού πλούτου, προς όφελος των λίγων «εχόντων και κατεχόντων».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να δυναμώσουμε τους δεσμούς με το λαό

Δυσαρέσκεια. Λαϊκή δυσαρέσκεια, που εκφράζεται σε καθημερινή βάση και όλοι γινόμαστε μάρτυρες και αποδέκτες της. Μάλιστα, καταγράφεται και σε γκάλοπ γνωστών εταιριών δημοσκοπήσεων. Προβληματισμός, έντονη ανησυχία, δυσφορία για την κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική, που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας, της ακρίβειας, την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας του λαού. Οι πολιτικές αποφάσεις των κυβερνώντων στρέφονται ξεκάθαρα κατά των λαϊκών συμφερόντων και εξυπηρετούν τις επιδιώξεις και τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου.

Η βαθιά αντιλαϊκή, ταξική πολιτική, που η κυβέρνηση εφαρμόζει, είναι αυτή που και η ΝΔ φιλοδοξεί να συνεχίσει, αν έρθει στην εξουσία. Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που ο λαός, ακόμα και μέσα από τις δημοσκοπήσεις και απαντώντας στα «ποιοτικά στοιχεία» όπως αυτά χαρακτηρίζονται, δηλώνει ότι όχι μόνο δεν είναι ικανοποιημένος από την αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ, αλλά και θεωρεί ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πρεσβεύουν τις ίδιες πολιτικές. Δυστυχώς, όμως, οι λαϊκές συνειδήσεις είναι εγκλωβισμένες μέσα στο συγκεκριμένο δίπολο και εκλογικά μετακινούνται από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ και αντίστροφα. Με την κατάλληλη προπαγάνδα, «ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ», «Σημίτης ή Καραμανλής», εμφανίζονται ως οι μοναδικές επιλογές. Λειτουργούν σαν «συγκοινωνούντα δοχεία» και ο κόσμος μετακινείται από το ένα στο άλλο...

Κι όμως, ένα σημαντικά μεγάλο τμήμα του λαού γνωρίζει ποιος πραγματικά εκπροσωπεί τα δικά του συμφέροντα και, μάλιστα, χωρίς καμία αναστολή βγαίνουν να το δηλώσουν ακόμα και μέσα στις δημοσκοπήσεις, στις οποίες με τις άλλες απαντήσεις τους σχεδόν αποκλειστικά ψάχνουν «λύσεις» ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού. Βέβαια, για τη διαπίστωση αυτή, δε χρειάζονται ούτε έρευνες, ούτε ποσοστά. Είναι κάτι, που εμείς οι κομμουνιστές το συναντάμε σε καθημερινή βάση, στους χώρους δουλιάς, στις κινητοποιήσεις.

Φυσικά, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν είναι αρκετό, μπορεί, όμως, να αξιοποιηθεί. Είναι σίγουρο ότι ο λαός έχει και άποψη και γνώση. Εχουμε καθήκον να απευθυνθούμε πλατιά στον κόσμο. Να συζητήσουμε μαζί του για όλα τα προβλήματα. Να έχουμε τη γνώση να απαντήσουμε στα ερωτήματα που θα δεχτούμε και κυρίως να παρουσιάσουμε και αναπτύξουμε τις θέσεις του Κόμματος και τις προτάσεις του. Μέσα από την καθημερινή μας επαφή με τον κόσμο, να αναπτύξουμε επιχειρήματα, να πείσουμε το λαό γιατί πρέπει σήμερα, εδώ και τώρα, να απεγκλωβιστεί από το δικομματισμό, αλλά και τα διάφορα «κεντροαριστερά» και «κεντροδεξιά» σενάρια. Εχουμε το καθήκον να πείσουμε το λαό να αγωνιστεί, να διεκδικήσει, να κλιμακώσει την πάλη του, να συσπειρωθεί και να συμμαχήσει, να συμβαδίσει με εκείνες τις συνεπείς δυνάμεις, που έχουν σαφή και ξεκάθαρο προσανατολισμό την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων, μέσα από τον πολύπλευρο δημοκρατικό, αντιιμπεριαλιστικό και αντιμονοπωλιακό αγώνα.

Φτήνια!

Ακρίβεια;

Πού την είδατε;

αναρωτιέται ο Ακης

κι ας γδέρνεται

ασύστολα

στην αγορά ο κοσμάκης,

είναι στραβός ο υπουργός

και τις τιμές δε βλέπει;

Οχι, απλώς ο κύριος

στο ψεύδος διαπρέπει!

* * *

Ακρίβεια;

Πού την είδατε;

Φτηνά όλα τα είδη,

τίγκα την κάνεις άμα θες

με... ελιές

και με κρεμμύδι,

τώρα αν θες εσύ, λαέ,

να τρως και κρέας, ψάρι,

ε, μην ψηφίζεις πια ποτέ

κανέναν κατεργάρη!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ