Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι εθελοντές

Εκλεκτά μέλη της κοινωνίας. Επιφανείς πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητές. Ολοι προστάζουν τους υπόλοιπους, λιγότερο... εκλεκτούς και αφανείς, να γίνουν εθελοντές της Ολυμπιάδας. Στέλνουν το μήνυμά τους και προσπαθούν να μυήσουν το κοινό τους - σε μερικές περιπτώσεις τους πελάτες τους - στη μαγεία και τη σπουδαιότητα του να είσαι εθελοντής στη «μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού», στη «μοναδική στιγμή» που θα ζήσουν όλοι οι Eλληνες. Με φωτογραφήσεις, θεατρικά, βαρύγδουπες δηλώσεις, προσκλητήρια ευθύνης και πολλά άλλα που για τα δεδομένα των διαφημιστικών εταιριών αποτελούν τα κατάλληλα μονοπάτια για να αγγίξουν την ψυχή του μέσου Eλληνα.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Ο μέσος Eλληνας που προσπαθεί να επιβιώσει με μηνιαίο μισθό που κάθε χρόνο αυξάνεται κατά 2,5 ευρώ στα 100 που παίρνει, ο νέος άνεργος που αναζητά μια δουλιά χωρίς να μπορεί να τη βρει, ο συνταξιούχος που οδηγείται συχνά στην επαιτεία λόγω πενιχρής σύνταξης, όλοι αυτοί καλούνται να γίνουν εθελοντές. Για ποια ιδέα; Μα για την... Ολυμπιακή. Για την ίδια δηλαδή για την οποία, ο «αξιότιμος» εργολάβος που κατασκευάζει το Ολυμπιακό Χωριό, εκβιάζει τον εργαζόμενο να δουλέψει πιο γρήγορα και πιο επικίνδυνα, απλήρωτος και εξουθενωμένος. Και που συχνά βρίσκεται κάτω από τη σκαλωσιά νεκρός. Γεγονός για το οποίο οι επιφανείς και εκλεκτοί των media, δηλώνουν απόντες και σφυρίζουν αδιάφορα. Αλλωστε, μια τέτοια μακάβρια είδηση, είναι ικανή να χαλάσει το μεγαλείο της «μεγάλης ιδέας». Κυρίως όταν πρέπει να επαναληφθεί...

Πόσο όμορφα ακούγονται τα παρακάτω λόγια της προέδρου της «Αθήνα 2004» Γιάννας Αγγελοπούλου: «Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού είναι η καλύτερη αφορμή για να στρέψουμε όλοι μας τα βλέμματα στις προσπάθειες και την προσφορά των εθελοντών στις κοινωνίες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για την ανάδειξη της εθελοντικής προσφοράς και συμμετοχής».

Κι όταν στρέφεις το βλέμμα να δεις σε ποιον θα προσφέρεις, τι θα προσφέρεις, σε ποιο συλλογικό συμφέρον χαρίζεις την εργασία σου, ως εθελοντής, διαπιστώνεις τα εξής: Κάθε χρόνο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσιάζει έναν τζίρο τρισεκατομμυρίων, τον οποίο ή καρπούται η ίδια ή αναδιανέμει σε μεγάλες πολυεθνικές - χορηγούς. Οτι το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι απλώς ένα προϊόν που πωλείται από τη ΔΟΕ πολύ ακριβά. Οτι οι μεγαλοπαράγοντες της Ολυμπιάδας που καλούν τους εργαζόμενους να γίνουν εθελοντές, πληρώνονται με μηνιάτικα ποσά που μια οικογένεια κερδίζει σε ένα χρόνο σκληρής δουλιάς. Οτι στο παρασκήνιο «παίζουν» μεγάλες μίζες για κάθε προμήθεια, έργο ή υπηρεσία που αφορά την Ολυμπιάδα. Οτι η μεγάλη δεξαμενή των 150.000 εθελοντών έχει σχεδιαστεί για να αποτελέσει μια μεγάλη προεκλογική δεξαμενή και ένα τεράστιο πεδίο ιδεολογικής χειραγώγησης.

Γεγονότα βέβαια που δύσκολα μαθαίνονται, γιατί οι πένες των... επιφανών έχουν σιωπήσει ή έχουν προσληφθεί...

Εθελοντές λοιπόν, αλλά για ποιον;


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ