Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Με το «σχέδιο Ανάν» υπογράφεται διχοτομική λύση

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Ηλία Λέγγερη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στο ραδιοφωνικό «902»

Στις εξελίξεις στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον δημοσιογράφο Γιάννη Ευσταθίου, στο ραδιοφωνικό «902».

- Εχετε κατηγορηθεί με βαριές εκφράσεις για εθνικίζουσα ρητορική, ότι δε βλέπετε μαρξιστικά το θέμα - το 'πε ο κ. Κωνσταντόπουλος - ότι βλέπετε Ελληνας - Τούρκος και δε βλέπετε εργαζόμενος - εργοδότης.

- Το να προσαρμόζεσαι στη «νέα τάξη πραγμάτων», να λες - στην ουσία - «ναι» στην υποταγή και να προωθείς ενεργά με τη στάση σου την εφαρμογή ενός σχεδίου, το οποίο είναι απαράδεκτο, αυτό φαίνεται πως σου δίνει το δικαίωμα να κατηγορείς την αντίθετη άποψη ως θέση που είναι εθνικίζουσα ή δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι.

Από την άλλη, όταν ο κ. Κωνσταντόπουλος ανακαλύπτει ότι το ΚΚΕ είδε στην Κύπρο Ελληνες και Τούρκους και δεν είδε εργοδότες και εργάτες, τον πληροφορούμε ότι:

Πρώτον, το ΚΚΕ βλέπει Κύπριους και δε βλέπει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και θεωρεί ότι πρέπει να ενωθεί αυτό το νησί, αλλά στη βάση μιας δίκαιης λύσης.

Δεύτερον, από πού κι ως πού ο κ. Κωνσταντόπουλος νομίζει ότι η εργατική τάξη, και της χώρας μας και της Κύπρου, δεν έχει δικαίωμα να ασχολείται με τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, της εθνικής ανεξαρτησίας και της αντιμετώπισης της «νέας τάξης πραγμάτων», που πάει να θάψει - για τα μεγάλα συμφέροντα - και τη δίκαιη λύση του Κυπριακού; Δηλαδή, μόνο με το μεροκάματο θα ασχοληθεί η εργατική τάξη;

Δεν έχει πολιτική η εργατική τάξη απέναντι στο ζήτημα αυτό, της εθνικής ανεξαρτησίας μιας χώρας, η οποία έχει τραβήξει τα πάνδεινα και από την επέμβαση του ιμπεριαλισμού και από την επέμβαση της ελληνικής χούντας; Δεν έχει δικαίωμα η εργατική μας τάξη εδώ να πάρει θέση πάνω στο πρόβλημα αυτό και να τοποθετηθεί; Και σε ποια βάση; Στην επίλυση του ζητήματος, όχι για τα συμφέροντα της «νέας τάξης πραγμάτων», αλλά για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τι μας λέει, δηλαδή, ο πρόεδρος του ΣΥΝ; Οτι, επειδή έχει αλλάξει ο συσχετισμός, τώρα να δούμε ρεαλιστικά τα πράγματα, να κάνουμε το μαύρο άσπρο και να υποταγούμε και να θεωρούμε ότι είναι και μεγάλη επιτυχία; Και κατηγορεί ένα κόμμα, το ΚΚΕ, το οποίο, από την πρώτη στιγμή και γνωρίζοντας πολύ καλά ποιοι είναι οι συσχετισμοί, πήρε αυτήν τη θέση, η οποία ήταν ξεκάθαρη; Οτι, δηλαδή, το σχέδιο αυτό ήταν απαράδεκτο και έχει ετοιμαστεί στα «μαγειρεία» του αμερικανοβρετανικού ιμπεριαλισμού;

- Εκείνο που κυρίως προβάλλεται είναι ένα δίλημμα. Ε, τι να κάνουμε, δεν είναι καλό το «σχέδιο Ανάν», δε μας εξυπηρετεί, είναι μια οδυνηρή λύση, αλλά, από την άλλη, υπάρχει και η πραγματικότητα, που λέει 28 χρόνια διχοτόμησης.

- Αυτό το «σχέδιο Ανάν», ούτως ή άλλως, δεν αποφεύγει τη διχοτόμηση και ας σταματήσουν αυτά τα παιχνίδια. Και το οδυνηρό θα είναι αυτό, τελικά, ότι είτε ενταγμένη είτε μη ενταγμένη η Κύπρος, αν αποδεχτεί το σχέδιο αυτό, θα είναι διχοτομημένη. Τελείωσε το πράγμα και ας σταματήσει η οποιαδήποτε κουβέντα πάνω σ' αυτήν την ιστορία, διότι, αν δε φύγουν οι πρόνοιες που έχει για τα δύο κράτη τα οποία είναι συστατικά και τα οποία έχουν δικό τους Σύνταγμα, το επαναλαμβάνω και δε θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε, δεν μπορεί να μιλάει κανένας ότι δεν υπογράφεται μια διχοτομική λύση. Αλλο τώρα, αν, μετά από χρόνια και καιρούς, μπορέσει με κάποιους άλλους συσχετισμούς να το επανενώσει. Αλλά, έτσι όπως πάει το πράγμα, είναι μια διχοτομική λύση. Συγκαλυμμένη μεν, αλλά στην ουσία αυτό είναι.

Και επειδή αποκαλύψαμε ότι όλο αυτό το «μαγείρεμα» είναι για να μη φύγουν οι αμερικανοβρετανικές βάσεις από το νησί, για να παίξει ακριβώς ρόλο η Κύπρος ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο των συμφερόντων των αμερικανοβρετανικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή, για να έχει ακριβώς μια βάση πολύ ισχυρή και για τις επιθέσεις ενάντια στο Ιράκ και για να αντιμετωπίσουν και την πολιτική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία, οι Αμερικάνοι ιδιαίτερα, προωθούνται λύσεις τέτοιου τύπου «πακέτο».

Βεβαίως, το επόμενο θέμα που θα ακολουθήσει θα αφορά στις ελληνικές και τουρκικές σχέσεις, οι οποίες, από ό,τι φαίνεται με κάτι κουβέντες οι οποίες ειπώθηκαν στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβρη, θα μπουν επί τάπητος. Ηδη ακούστηκε η υφαλοκρηπίδα, ήδη ακούστηκε το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας που βρίσκεται σε εκκρεμότητα και δεν είναι μόνον το όνομα ή η υφαλοκρηπίδα.

Καταλαβαίνετε ότι με αυτόν τον τρόπο και με βάση το μνημόνιο, το οποίο έχει υπογραφεί από τη Μαδρίτη με τον κ. Σημίτη και τον αντίστοιχο τότε Τούρκο πρωθυπουργό, αναγνωρίζονται ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Καταλαβαίνετε ότι πηγαίνουμε σε μία λύση τέτοιου τύπου «πακέτο» και θα δούμε ότι αυτοί, οι οποίοι είναι οι ευρωλάγνοι και οι ευρωενωσιακοί, οι οποίοι θέλουν σώνει και καλά να μπει και η Κύπρος στην ΕΕ, τι πολιτική θα αρθρώσουν και τι φρόνημα θα δώσουν στον ελληνικό λαό, για να μπορέσει να αντισταθεί και να αντιμετωπίσει αυτήν τη «νέα τάξη πραγμάτων», που έρχεται σαν λαίλαπα σε όλη την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ